marți, 31 ianuarie 2012

Tartă cu spanac, telemea și ciuperci

Stiți că în piață se găsește spanac proaspăt? Bun, bun. Și eram și în pană de idei, așa că vizita la piață s-a încheiat și cu o un kilogram de spanac în traistă, iar seara am încheiat-o cu o felie de tartă. Nu mai mult. M-a uimit cât de consistentă este.


Ce ziceți? Încercați? E ușor de făcut.


Aluatul pentru tartă l-am făcut așa: 300gr făină albă amestecată cu 150 gr de unt, până devine amestecul nisipos. Am adăugat apoi un ou de casă, un praf de sare și, dacă mai e nevoie, 2-3 linguri de apă. Aluatul l-am pus într-o folie, în frigider, pentru minim 30 de minute.

Am lăsat cam un sfert din aluat pentru grilajul final al tartei. Restul aluatului l-am întins și l-am aranjat în forma de tartă. Am înțepat tarta cu furculița, bine de tot, și am copt tarta 10 minute, la foc mic-mediu (cuptorul încălzit în prealabil).

Compoziția tartei am pregătit-o așa: am opărit 700 gr de spanac proaspăt cam 4-5 minute. Rezultatul a fost cam 400gr de spanac. L-am mărunțit, am adăugat cam 200gr de telemea nesărată (de care aveți e bună), 2 ouă de casă, 4 ciuperci champignon sotate 4-5 minute (sau fierte în puțină apă 5-6 minute), sare și piper. Am omogenizat și am turnat amestecul în tarta precoaptă.


Din aluatul rămas am făcut un grilaj peste tartă, l-am uns cu ou și am băgat tarta în cuptor pentru 35-40 de minute.

Tarta se servește călduță. E bună și a doua zi, rece, dar și reîncălzită. Poftă bună!

miercuri, 18 ianuarie 2012

Ciuperci pleurotus la cuptor

Un pranz easy-peasy, făcut jonglând prin casa întoarsă cu susul în jos ca să spun așa.


Într-o tavă am pus pălăriile de pleurotus, le-am sărat, piperat și la cuptor cu ele până când mi-au făcut cu ochiul ca fiind mâncabile. Repede am tăiat și o roșie. Asta a fost. Bun și săntos. Poftă bună!

luni, 16 ianuarie 2012

Chec cu dovleac, nuci si merișoare

Se făcea că era sâmbătă seara și urma să se întâmple o vizită. Cineva la noi, nu noi la cineva. Și, ca întotdeauna, la noi în casă dacă nu te anunți din vreme nu găsești mai nimic, adică ceva covrigei pentru situații de urgență, apă minerală, băuturi. De data aceasta am făcut hocus-pocus și până am mâncat pizza comandată s-a răcit și checul. Bun, bun. Sincer.


Am folosit rețeta de la Banana Bread, și am înlocuit bananele cu puțin dovleac răzuit și câteva merișoare.

Ingrediente:
- 130gr unt
- 200gr zahăr brun
- 2 ouă de casă sau bio
- 250gr făină albă
- 1 linguriță praf de copt
- 70gr nuci prăjite
- 100 gr dovleac plăcintar (ludău), razuit pe răzătoarea mică
- un pumn de merișoare

Într-un bol se freacă untul cu zahărul până devine cremos, iar apoi, pe rând, am adăugat ouăle, recând până la omogenizare. Separat am amestecat făina cu praful de copt, iar apoi am adăugat amestecul în cel inițial de unt.

Am pus nucile, dovleacul și merișoarele și am amestecat puțin. Compoziția este densă. În tava de chec am pus hârtie de copt și am turnat compoziția. Eu am pudrat cu zahăr brun pudră, care se caramelizează puțin la coacere. A stat la cuptor, la foc mic-mediu, cam 40 de minute sau până trece testul scobitorii.


Aproape nu am suflat în chec ca să se rîcească așa de bine mirosea. Am servit și dimineața alături de "cafeaua" de cereale. Poftă bună!

Conopidă simplă la cuptor

O mâncare care o fac seara deseori. Îmi place mult și e atât de ușor de pus în scenă, mai ales atunci când cineva mișună prin casă și nu are astâmpăr.


Conopida o desfac buchețele mici. Adaug puțin ulei de floarea soarelui presat la rece, să ungă un pic doar conopida, și condimente. De data aceasta am pus curry, sare, piper proaspăt măcinat și turmeric. Am pus totul în tavă, la cuptor.

Se poate servi simplu sau cu ceva carne lângă. Poftă bună!

miercuri, 11 ianuarie 2012

Tort de trufe

Am pregătit acest tort de Sf. Ioan, având câțiva membri ai familiei care își sărbătoresc onomastica. Și l-am pregătit într-o viteză de nedescris, încât, sincer, am crezut că nu va fi atât de bun pe cât mi-am dorit. Dar a știut el, tortul, că trebuie să fie gustos și s-a conformat. Rețeta o aveam salvată de ceva timp și acum a fost momentul ei. Ciocolată, ciocolată, ciocolată.


Pentru baza tortului am amestecat în robotul de bucătărie 250gr biscuiți Amaretti, iar apoi, separat, 80gr alune de pădure prăjite. La acestea, biscuiți și alune, am adăugat 110 gr unt topit. Amestecul l-am pus într-o tavă rotundă cu pereții detașabili, pe fundul căreia am pus o foaie de copt rotundă cât tava, și l-am presat bine. Am pus tava în frigider până am pregătit crema.


Pentru cremă avem nevoie de:
  • 700 gr de ciocolată; am folosit ciocolată menaj de la Lidl, 52% cacao
  • 6 linguri lapte sau apă
  • 150 gr alune de pădure prăjite și pisate cu robotul
  • 400 gr smântâna dulce pentru frișcă la care am folosit și o lingurița de agar-agar; dacă folosiți frișcă, nu mai puneți gelatină sau agar-agar
  • 3 lg de zahar brun praf; este optional, eu am pus pentru că smântâna nu e chiar așa de dulce ca și frișca din comerț
  • 100 gr unt
  • 3 lg rom
Eu am topit ciocolata, ruptă bucăți, împreună cu laptele ca în imaginea de mai jos, bain-marie. Recomand totuși sa puneți ciocolata într-o cratiță/vas mai larg, ca să fie toată în baia de apă. Am lăsat până ciocolata s-a topit complet. Am luat vasul de pe foc si am adăugat alunele pisate și am omogenizat compoziția.


Am bătut smântâna dulce pentru frișcă și am adăugat agar-agar-ul, pe care în prealabil l-am fiert cu 4-5 linguri de apă, până a devenit translucid. Dacă folosiți frișcă, gen LaDorna, Hulala, etc nu mai adăugați gelatină/agar-agar. În alt bol am bătut untul până a devenit cremos.

În amestecul de ciocolată am încorporat untul și romul, treptat, iar apoi frișca, ușor. Compoziția se toarnă peste blat și am lăsat-o în frigider 5-6 ore minim.


Când a fost vremea să fie servit, am scos tortul detașând pereții tăvii și, cu grijă, l-am transferat pe platou. Am decorat cu mure; aveam congelată de la mama. Se poate folosit ciocolată rasă sau orice vă face cu ochiul.

Dacă, atunci când scoateți din tavă, pereții tortului nu sunt netezi, luați un cuțit și după ce l-ați ținut în apă fierbinte, cu grijă, nivelați pereții tortului.


Poftă bună!

luni, 9 ianuarie 2012

Tăvălita

Prăjitura aceasta o țineam minte de când o făcea mama. Dar nu prea ii mai rețineam gustul. De Moș Nicolae aveam nevoie de o rețetă spornică :) Timp puțin, dar doream să păstrez tradiția. E chiar gustoasă si de aceea am refăcut-o și de Crăciun. Și e și easy peasy.


Într-un bol se amestecă următoarele: 600gr făină albă, 540gr zahăr pudră, 150gr unt, 5 linguri miere, 3 ouă de casă sau eco, 230ml lapte, 1+1/2 plic praf de copt. Se pune compoziția într-o tavă tapetată (tavă mare). Se coace prăjitura la foc mic-mediu până trece testul scobitorii. După ce se răcește o porționăm.

Într-o cratiță, pe foc, am amestecat 200gr unt, 250gr zahăr, 50gr cacao, 8 linguri lapte. Glazura am menținut-o caldă, punând-o înapoi pe foc din când în când.


Am pregătit o farfurie cu nucă de cocos și una în care adăugam pe rând glazura. Fiecare bucată de prăjitură am trecut-o repede prin glazură și apoi prin cocos. Nu se lasă mult în glazură deoarece absorbe mult. Se lasă să se răcească și se păstrează intr-o cutie la răcoare. Devin mai fragede a doua zi.

Poftă bună!

Piureuri de legume, carne, cereale pentru copii 0-2 ani

O listă pe care o voi actualiza constant, care poate fi de ajutor atunci când cineva e în pană de idei. Fără cantități. Totul se adaptează după nevoile și preferințele copilului.

Cel mai important: atenție când introduceți legume noi în alimentația copiilor; urmăriți cu mare grijă orice urmă de alergii sau discomfort.

Toate legumele se fierb. De preferabil:
- cartoful se fierbe întreg
- legumele la aburi sau în apă cât mai puțină
- pentru subțierea piureurilor nu se folosește apa în care a fiert spanac sau fasole

Leguminoasele: soia, fasole, mazăre, linte, năut- se înmoaie minim 8 ore, eu de obicei las 12 ore (peste noapte)
- fiecare leguminoasa are un timp de fierbere diferit: lintea 30-40 minute, năut 3ore

Cereale timp de fierbere (calculat de cand incepe sa clocoteasca apa, cerealele se pun in apa rece la fiert):
- quinoa 20 de minute, si încă 5 minute se ține cu capacul pus peste crăticioară
- meiul 15 minute
- hrișca 15 minute
- orz, ovăz (făcute făină), gris le fierb 2 linguri în 200ml apă pentru 5 minute (aceastea se adauga in apa care clocoteste)

La masa de dimineață adaug in sau susan râșnit (câte o linguriță rasă), pentru aportul de calciu.

Legume, leguminoase
  • năut, morcov, țelină, frunze de leurdă
  • mâncare de mei și leurdă (rețeta în curând pe blog)

  • omletă dintr-un on (făcută fără ulei sau altă grăsime); piure din mazăre, morcov, cartof și țelină
  • năut și cartof, fierte, ceapă verde și puțin ulei de măsline
  • mazăre, morcov, pătrunjel fierte, 2 linguri de hrișcă fiartă, ulei de măsline presat la rece, 3-4 picaturi de lămâie, frunze de pătrunjel
  • năut fiert, un cartof și un buchețel de conopidă fierte, 3 lingurițe de bulion fără condimente (sos de roșii), puțină ceapă răzuită
  • 60gr linte hidratată, un morcov, un păstârnac, un buchețet de conopidă se pun la fiert în apă care clocotește pentru 30 de minute; se pasează și se adaugă ulei de măsline presat la rece și frunze de mărar verde
  • gris (sau terci de orz/ovaz), zacuscă crudă din o jumătate de roșie, un sfert de ardei capia roșu, un sfert de avocado, un morcov mic, ulei de măsline; opțional se mai poate adăuga ceapă și usturoi
  • 100 gr năut fiert, un cartof, un morcov, frunze de pătrunjel, ulei de măsline presat la rece
  • o lingură de hrișcă fiartă, sfeclă, morcov, cartof, telină fierte; toate mixate; am adăugat apoi puțină ceapă răzuită și o linguriță de ulei de mpsline presat la rece

  • un cartof fiert în coajă, o lingură de quinoa, 4 ciuperci champignon tăiate bucățele și înăbușite în apă 7 minute, mărar, ulei de măsline
  • spanac, dovlecel, cartof
  • cartof, cartof dulce, țelină, dovlecel
  • quinoa, brocoli, cartof, morcov
  • orez, sfeclă, țelină, dovlecel, pătrunjel frunze
  • quinoa , cartof, dovlecel, țelină
  • 50gr linte roșie, o ceapă intreagă, un cartof, un morcov se fierb 30 de minute, se aruncă ceapa și se pisează; la sfârșit adaug câteva picaturi de lămâie; opțional se poate adăuga puțin avocado
  • năut, morcov, dovlecel, pătrunjel rădăcină
  • păstăi verzi, cartof, usturoi
  • păstăi verzi, praz, cartof
  • 3-4 linguri de năut fiert, o inflorescență de brocoli și un morcov fierte pe abur, puțină ceapă proaspătă razuită fin, o linguriță de ulei de măsline presat la rece; apă pentru subțierea piureului

Carne și pește
  • file de somon fiert pe abur, sfeclă crudă răzuitî, 2 linguri de hrișcă fiartă la care în ultimele 4 minute de fierbere am adăugat o mână mare de urzici
  • file de somon fiert pe abur; piure legume fierte (morcov, cartof) și frunze de lobodă opărite 2 minute
  • file de somon fiert pe abur; piure legume fierte (morcov, țelină) și sfeclă crudă răzuită
  • file de păstrăv fiert pe abur, piure din conopidă, cartof, pătrunjel rădăcină, o linguriță ulei de măsline presat la rece, 3-4 picături de lămâie, o linguriță de semințe de cânepă
  • file de păstrăv fiert pe abur, piure din brocoli, morcov, dovlecel, o linguriță ulei de măsline presat la rece, 3-4 picaturi de lămâie
  • carne de cocoș fiartă, un morcov și un păstârnac fierte, toate pasate; se adaugă un sfert de avocado și frunze de pătrunjel verde
  • file de păstrăv fiert pe abur, un morcov fiert, 2 linguri de mei fiert; opțional se poate adăuga avocado, usturoi sau frunze proaspete de busuioc
  • piept de curcan, o lingură de mei fiert, păstârnac, dovlecel fierte și mărar proaspăt
  • piept de cocoș (50-70gr), 2 linguri de hrișcă, o inflorescență de conopidă, un morcov
  • file de păstrăv fiert pe abur, spanac opărit 3-4 minute, hrișcă, puțin usturoi răzuit, o linguriță ulei de măsline presat la rece
Ouă
  • Pasta de avocado cu oua de prepelita

  • gălbenuș de ou, morcov, țelină, 2 linguri de mei fiert, un sfert de avocado
  • gălbenuș de ou, o lingură de mei fiert, spanac
  • gălbenuș de ou, orez, dovlecel, păstârnac
  • gălbenuș de ou, spanac, păstârnac

Lactate

  • iaurt de vacă, 3 linguri de fulgi spelta fierți, 7-8 migdale (hidratate, curățate și răzuite), o linguriță rasă de semințe de in râșnite
  • iaurt de vacă gras, terci din făină de mei, o linguriță de semințe de cânepă
  • iaurt de capră, 4 linguri de fulgi de orz/ovăz fierte 4-5 minute, o linguriță semințe de cânepă, o linguriță rasă semințe de in râșnite
  • mămăligă, brânză de vaci, avocado
  • brânză de vaci, smântână, avocado
  • brânză de vaci, avocado, lapte de soia, migdale
  • mămăligă cu brânză de vaci și bucăți de roșie
  • brânză de vaci, smântână, 1/2 avocado, semințe de in râșnite

Fructe
  • piure din 3 linguri de merisoare si 4 curmale la care am adaugat 2 linguri de ovaz fin fiert, nuca de cocos si o lingurita de seminte de canepa

  • terci din făină de mei, un măr, 2/3 avocado
  • 2 linguri de hrișcă fiartă, o para, 2 linguri de cătină făcută piure; dacă e prea amar se poate adăuga miere
  • 2 linguri de hriscă fiartă, o pară mare, 2 linguri de nucă măcinată
  • 2 linguri de quinoa fiartă, 1/3 avocado, un măr răzuit
  • 2 linguri de mei fiert, 10 nuci caju înmuiate 2-3 ore, un măr răzuit, puțină pudră de roșcove
  • gris făcut din 200ml apă și 2-3 linguri de gris, lăsat să se răcească; am mixat 2 linguri de cătină congelată cu 2 linguri de apă rece, apoi am strecurat si am folosit sucul rezultat; 4 curmale și 7-8 nuci caju înmuiate în apă 2-3 ore; la sfârșit am mixat toate ingredientele
  • 4 linguri de fulgi de orz/ovăz fierte 5 minute, 5 prune uscate fără sâmburi hidratate 3 ore, un măr
  • 2 linguri de hrișcă fiartă, un măr gutui fiert
  • gris, un măr răzuit, 2 linguri de merișoare hidratate date la blender
  • 3 linguri de fulgi de orz/ovăz fierte 4-5 minute, 4 migdale hidratate răzuite, o pară, piure de cătină (cătină congelată pusă la blender cu un măr mic și puțină apă)
  • 2 linguri de hriscă fiartă, o pară, o linguriță de semințe de cânepă
  • 1-2 biscuiți rășniți, un măr gutui fiert, 2 linguri de merișoare hidratate 3 ore; fructele la blender cu apă în care a fiert mărul gutui

  • 2 linguri de cereale Granovit opărite 10 minute, 6 prune uscate, fără sâmburi , hidratate 3 ore, un măr ras
  • terci de orz cu dovleac plăcintar (ludau) fiert pe abur
  • mei, măr gutui fiert
  • biscuiți, măr, migdale, curmale
  • biscuiți, măr răzuit, semințe de susan râșnite
  • biscuite, pară, 1/3 avocado
  • gris fiert in apă, pară, migdale răzuite
  • biscuiți, pară, migdale hidratate și răzuite
Supe/Ciorbe

  • supă cremă de mazăre: într-o cratiță se pune apă la fiert; când începe să clocotească se adaugă un morcov și o țelină mică, după 10 minute se mai adaugă 2 pumni de mazăre congelată, un cartof și se mai lasă la fiert 25 de minute; ultimele 5 minute am adăugat 2 ciuperci chmapignon tăiate felii. Toate legumele, scurse, se pun în blender și se pasează până devin o pastă, se mai adaugă apa în care au fiert (nu neapărat toată, doar cât să subțieze supa), iar apoi am pus supa înapoi pe foc să dea 2-3 clocote. Am servit cu paste integrale alfabet, ulei de măsline presat la rece și mărar verde.
  • supă de legume cu tăieței din făină integrală: am pus la fiert un cartof, un morcov, un pătrunjel și la sfârșitul fierberii o inflorescență de brocoli; am tăiat legumele mărunt, am adăugat supa în care au fiert, frunze de patrunjel și taieței
  • supă concentrată de legume (cartof, morcov, pătrunjel rădăcină, conopidă; o ceapă mică și puțin ardei capia pe care, după fierbere, le-am aruncat); găluște din gris (am bătut un ou, am adăugat, în ploaie, 3-4 linguri de gris; în supa care fierbea am adaugat cu lingurița compoziția și am lăsat să fiarbă gălustele 7-8 minute)
Paste
  • 2 linguri de paste integrale alfabet cu o ciulama de ciuperci pregătită astfel: 6-7 ciuperci champignon mari, înăbușite în apă 7-8 minute, o bucată de ardei capia, mărar, o linguriță ulei de măsline presat la rece

  • taieței cu nucă și miere
Dulciuri


Lapte vegetal