sâmbătă, 29 ianuarie 2011

O zi linistita - lapte de pasare

Mult soare afara, dar si niste grade minus ... asa ca e frumos doar din casa. Un lapte de pasare delicios alaturi de o carte, beletristica usoara. O zi linistita.


Un litru de lapte, 4 oua de casa sau eco, 150 gr de zahar alb (eu jumatate am pus zahar vanilat facut in casa). Am pus laptele la incalzit, nu trebuie sa clocoteasca ci doar sa se infierbante (al meu era fiert deja). Intr-un bol am frecat bine galbenusurile cu jumatate cantitatea de zahar si in alb bol am batut albusurile cu cealalta jumatate de zahar (cu ajutorul mixerului). Cand laptele e fierbinte am luat bucati de albus, l-am pus in lapte, l-am lasat un minut, l-am intors si apoi am scos pe o farfurie; am repetat pana l-am facut tot. Apoi in lapte am turnat amestecul de galbenus, am omogenizat si l-am fiert pentru 3-4 minute (foc mic).



Se lasa sa se raceasca si se pune in boluri lapte, bucati de spuma si se da la rece macar un picut (daca va puteti abtine, dar rece e delicios). Se vad semintele de vanilie :) Pofta buna!

joi, 27 ianuarie 2011

Mancare de fasole cu curry

Cred ca era pe punctul de a expira o punga de fasole ce o aveam in fundul unui sertar ... descoperita de mama la ultima vizita :) Ca sa nu fac risipa am facut mancarica aceasta.


O explozie de culori ... care ar fi fost in continuare incantatoare daca bobitele alea verzi s-ar fi fiert deodata cu restul :)


Pentru mancarica am folosit fasole boabe fiarta (pusa la inmuiat 2-3 ore si apoi fiarta), 2 cepe, 3 catei de usturoi, 1 lgt curry, 1 lgt boia dulce, sare, piper, o mana de patrunjel.

Intr-o tigaie am pus ulei de floarea soarelui in care am calit 1 minut ceapa si usturoiul taiate marunt si apoi am adaugat o ceasca de apa. Am lasat la foc potrivit pana s-a evaporat apa si s-a format un sos.


In acel moment am adaugat fasolea fiarta, am mai adaugat 1/2 ceasca de apa, a dat un clocot si am adaugat condimentele. Inca 5 minute pe foc si gata, am pus patrunjelul si am oprit focul.


Am servit mancarica calda, optional cu o portie mica de cartofi copti la cuptor :)

miercuri, 26 ianuarie 2011

Zaletti - the venetian cookie

Mi-a dat ceva batai de cap formarea lor (din cauza ca nu am avut la indemana stafidele potrivite) si ma gandeam ca desi am pornit vioaie sa ii fac o sa ajung sa ma "inervez" teribil. Ei, bine ca mi-au trecut nervii pentru ca au iesit niste biscuiti minunati, aromati si deliciosi. Acesti biscuiti ar fi, se pare, unul din deserturile gasite in Venetia de-a lungul vremii.



Ingrediente:
- 250 gr unt (eu folosesc minim 82% grasime)
- 250 gr zahar alb
- un galbenus (de casa sau ecologic)
- 250 gr faina de porumb (nu malai)
- 250 gr faina alba
- 150 gr stafide (in reteta scria currants - coacaze)
- 60 gr rom (bautura asta imi lipseste cu desavarsire din "stoc"; am pus cam 50 ml coniac)
- 1 lgt praf de copt
- un praf de sare
- 3-4 lg de lapte (folosit in caz ca aluatul nu are consistenta necesara)

Ingredientele sa fie la temperatura camerei si cu 30 de minute inainte de a purcede la crearea biscuitilor se pun stafidele la inmuiat in rom/coniac.


In continuare procedura e destul de clasica. Pornim cuptorul la foc mic-mediu (170grd conform retetei). Cu ajutorul mixerului se amesteca bine untul cu zaharul, apoi se adauga galbenusul si se mai omogenizeaza. In alt bol amestecam bine fainurile, praful de copt si sarea si apoi le adaugam la amestecul de unt. Punem si stafidele cu alcool cu tot, omogenizam si daca aluatul nu se tine mai punem treptat lapte pana ajungem la consistenta dorita (adica putem manevra aluatul fara sa se sfarme).

Am impartit aluatul in doua bucati si am creat 2 batoane cu o forma dreptunghiulara/patrata din care am taiat bucati de aprox. 10 mm pe care le-am pus in tava. Aici am intampinat unele probleme din cauza ca stafidele erau mai mari taiatul a fost mai dificil.


Se coc pentru aprox 15-20 de minute, pana se observa ca prind o crusta aurie pe margini. Ca si orice fursec cu unt, nu trebuie sa se intareasca in cuptor; se scot pe un grilaj si se lasa sa se raceasca.

Pofta buna!

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Banane in sos de caramel

Stiu, stiu ... nu prea se preteaza la ora asta (e seara) :) Dar era in plan si a fost musai sa fac aceste banane intr-un sos extraordinar de caramel, sos pe care ma tot gandesc la ce as mai putea sa il folosesc .. sunt chiar incantata de el.


Reteta e povestita video frumos aici pe Pranzul din caserola. Doar va spun ca am folosit 8 lg de zahar brun, un baton de scortisoara, 2 cuisoare, 50ml coniac, aprox. 200 ml smantana dulce pentru frisca, banane nu foarte coapte (ale mele totusi au fost cam verzi, deci nu exagerati ).


Incercati sa nu aveti copii/pisici/caini sau alte umblatoare pe langa voi cand faceti sosul de caramel. E mai sigur asa.

Se topeste zaharul impreuna cu batonul de scortisoara si cuisoarele intr-o tigaie la foc mediu-mare pe un ochi mijlociu. Atentie sa nu se arda zaharul asa cum mi s-a intamplat mie prima tura :) Luati de pe foc din cand in cand daca credeti ca e prea iute focul. Dupa ce s-a topit frumos zaharul, luati tigaia de pe foc si adaugati cu grija coniacul, puneti inapoi pe foc si continuati sa amestecati. Caramelul se va intari insa la caldura se va lichidifia din nou. Dupa un minut adaugati si smantana dulce. La fel amestecati pana la omogenizare.


Adaugati bananele si dupa 2 minute le puteti aseza frumos in farfurii. Fiti generosi cu sosul, e tare bun. Pofta buna!

marți, 4 ianuarie 2011

Pasta de broccoli

Tadam ... inca o reteta mai usoara asa. Buna pentru petreceri de tot felul sau pentru un mic dejun de weekend.


Am fiert pe abur 600gr de broccoli (curatat) pe care apoi l-am "azvarlit" in robotul de bucatarie alaturi de o ceapa, sare si piper. Separat am facut o maioneza dintr-un ou de casa sau ecologic pe care am adaugat-o la pasta de broccoli. O jumatate de ardei rosu gras taiat cubulete top si el langa broccoli, am omogenizat si pus la frigi putin inainte de a-l servi.

Pofta buna!


Reteta de la Ina, via Ama :)

duminică, 2 ianuarie 2011

Briose cu masline si branza de capra

Pentru toate exista un inceput ... si acesta a fost inceputul pentru prima mea mancare in care am uitat complet sa pun sare si piper :) Mi-am amintit dupa ce am pus briosele la cuptor ... prea tarziu, nu? Totusi nu au fost complet ruinate briosele deoarece ingredientele au oferit un adaos de sare care le-a salvat de la pierire :)


Ingrediente (10 briose):
- 100 gr faina alba
- 2 oua de casa sau ecologice
- 100 ml lapte de vaca
- 80 ml ulei de masline
- 1 lgt praf de copt
- 50 gr parmezan proaspat razuit
- 60 gr masline verzi fara samburi
- 60 gr masline negre fara samburi
- 1/2 lgt rozmarin taiat marunt
- 1 lgt patrunjel taiat marunt
- 10 bucatele de branza de capra
- sare si piper proaspat macinat :)


Am dat drumul al cuptor, foc mic-mediu; am uns forma de briose cu putin unt si am pus hartiutele de briose.

Intr-un bol am amestecat faina cu praful de copt, laptele, uleiul de masline si galbenusurile. Am adaugat maslinele, ierburile, parmezanul si am omogenizat. Adaugam sare si piper dupa gust.

In alt bol am batut bine albusurile si le-am incorporat in compozitia de mai sus. Am pus cate o lingura plina de compozitie in fiecare hartiuta de briose (maxim 3/4 din aceasta sa fie umpluta). Am pus cate un mot de branza de capra pe friecare briosa.



... si hop cu briosele in cuptor pentru 12-14 minute si apoi le-am scos din tava ca sa se raceasca. Se pot servi alaturi de o salata. Pofta buna!