Un tort delicios. Cred ca l-am facut de 4 ori pana acum. Si inca nu m-am saturat de gustul lui deosebit. Nuca. Nuca. Caramel. Nuca ...
Am si sarbatorit un eveniment in familie .. si cineva :) a primit un minunat buchet de irisi si lalele.
Un alt unghi ...
Si sa purcedem la drum. Avem nevoie de 3 foi pe care le vom face pe rand din cate:
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar alb
- 1/2 lg faina alba
- 40 gr de nuci macinate
Eu am pus jumatate nuci prajite, jumatate crude. Amestecul este super.
Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana se topeste zaharul. Adaugam faina si nucile macinate si amestecam cu o lingura de jos in sus in compozitie, ca sa nu se lase albusul. Intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt intindem compozitia si dam la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mic. E o bezea oarecum deci nu e nevoie de multa coacere.
La fel procedam cu fieacre foaie.
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar alb
- 1/2 lg faina alba
- 40 gr de nuci macinate
Eu am pus jumatate nuci prajite, jumatate crude. Amestecul este super.
Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana se topeste zaharul. Adaugam faina si nucile macinate si amestecam cu o lingura de jos in sus in compozitie, ca sa nu se lase albusul. Intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt intindem compozitia si dam la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mic. E o bezea oarecum deci nu e nevoie de multa coacere.
La fel procedam cu fieacre foaie.
Vom avea 2 creme cu urmatoarele ingrediente:
Crema1 (de ou)
- 6 galbenusuri
- 6 lg de zahar alb
- 340 ml lapte
- 2 lg amidon din porumb
- 170 gr unt nesarat (82% grasime)
Crema de frisca:
- 200 ml frisca
- 150 gr zahar alb
- 120 gr nuci (prajite si taiate mare)
Topim zaharul din crema de frisca intr-o cratita si apoi cu maxima atentie turnam caramelul intr-o tava in care am pus hartie de copt. Formati un start cat mai subtire. Cand caramelul este rece, il rupeti, il puneti intr-un vas de plastic si cu ajutorul sucitorului il zdrobim mic-mic.
Pentru crema de ou amestecam cele 6 galbenusuri de ou cu amidonul, zaharul si laptele adaugat treptat. Punem pe foc si amestecand continuu asteptam sa se ingroase ca si o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Intr-un bol frecam putin untul si il adaugam treptat in crema de ou.
In alt bol formam crema de frisca. Batem frisca cu ajutorul mixerului si apoi adaugam caramelul maruntit si nuca.
In alt bol formam crema de frisca. Batem frisca cu ajutorul mixerului si apoi adaugam caramelul maruntit si nuca.
Asamblare: pe un platou punem prima foaie, ungem cu o treime din crema de ou si apoi o treime din frisca, adaugam a doua foaie, crema de ou, frisca, a treia foaie, crema de ou si frisca.
Lasam la rece tortul cateva ore. Se imbina aromele, se inmoaie caramelul. Si apoi servim alaturi de cei dragi. Tortul mi se pare foarte satios.
Pofta buna!
Pofta buna!