O dimineata de weekend, un mic dejun dulce ... cu o cafea. Sau o intalnire tarzie cu niste prieteni ... un pahar de vin alb demi-dulce. Sau inghetata! Oricare ar fi momentul aceasta tarta o sa ii faca fata.
Am ajuns la aceasta reteta din clik in clik pana la Chez Pim, o food bloggerita draguta, cu o carte de dulciuri publicata si care imi place si pentru ca promoveaza micii agricultori, micii producatori, afacerile mici de familie. Povesteam zilele trecuta de "pietarii" nostri pe care i-as azvari pe geam cu marfa cu tot si cu toata nesimtirea si aroganta lor. Piata de langa serviciu e o piata medie ca marime, dar am cativa comercianti (nu producatori) de la care si sa pier nu voi cumpara niciodata; ii aud cum vorbesc cu bietii oameni ... nu e voie nici macar sa te uiti atent la marfa caci s-ar putea sa o arzi si el iese in pierdere. Eu inca caut acea piata ... in care pietarul cauta sa isi castige cumparatorii, si mai mult sa ii si pastreze, nu pentru o zi, o saptamana, un sezon, ci an de an.
Maya se odihnea printre plantele din bucatarie ... cred ca se gandea ce caut asa devreme in bucatarie :)
O felie pentru fiecare ...
Ingrediente:
Aluatul de tarta:
- 200 gr faina alba
- 1 lg zahar
- 3/4 lgt sare
- 130 gr unt rece, tinut chiar 10 minute la congelator, unt cu minim 80% grasime
- 4 lg apa foarte rece
- 3/4 lgt otet
Umplutura:
- 6-7 nectarine coapte
- putin zahar brun
- un ou pt uns aluatul
Atentie ce fructe alegeti pentru umplututra. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, prin coacere pot deveni mai acrisoare. Va recomand sa presarati atunci zahar deasupra fructelor.
Crema frangipane:
Aceasta crema se face din parti egale de migdale, unt si zahar, legate de un ou. Din cantitatile de mai jos va iesi crema pentru 2-3 tarte (2 pentru cat de cremoase le-am facut eu).
- 75 gr migdale
- 75 gr unt la temperatura camerei, minim 80% grasime
- 75 gr zahar alb
- 1 ou mare de casa sau ecologic
Aluatul de tarta:
- 200 gr faina alba
- 1 lg zahar
- 3/4 lgt sare
- 130 gr unt rece, tinut chiar 10 minute la congelator, unt cu minim 80% grasime
- 4 lg apa foarte rece
- 3/4 lgt otet
Umplutura:
- 6-7 nectarine coapte
- putin zahar brun
- un ou pt uns aluatul
Atentie ce fructe alegeti pentru umplututra. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, prin coacere pot deveni mai acrisoare. Va recomand sa presarati atunci zahar deasupra fructelor.
Crema frangipane:
Aceasta crema se face din parti egale de migdale, unt si zahar, legate de un ou. Din cantitatile de mai jos va iesi crema pentru 2-3 tarte (2 pentru cat de cremoase le-am facut eu).
- 75 gr migdale
- 75 gr unt la temperatura camerei, minim 80% grasime
- 75 gr zahar alb
- 1 ou mare de casa sau ecologic
In robotul de bucatarie am pus faina, untul rece taiat cubulete, zaharul si sarea si pulsam pana obtinem un aluat faramicios. Amestecam apa cu otetul, tunam peste aluat si mai pulsam cateva secunde pana se formeaza o bila. Turnam totul pe masa si repede formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si punem aluat la frigider pentru minim 2 ore. Eu am lasat aluatul peste noapte.
Intre timp am prajit migdalele, cu grija sa nu le ard iar dupa ce s-au racit le-am macinat in masina de nuca. Maruntirea se poate face si in robot insa face o galagie extrema. Peste migdalele macinate am pus zaharul si untul, am omogenizat, iar apoi am adaugat oul. Jumatate din compozitie am pus-o intr-un recipient din plastic in congelator unde se pastreaza timp de maxim o luna.
Scoatem aluatul din frigider si il lasam sa se odihneasca cam 5 minute, iar apoi il intindem pe o foaie de copt, dandu-i o forma rotunda cu un diametru de 30 de cm. Intinderea de face cu grija, mai ales la inceput; nu e nicio problema daca marginile se rup, deoarece datorita untului care se inmoaie se vor lipi frumos.
Punem restul de crema frangipane in mijlocul goii lasang o margine de 5 cm.
Intre timp am prajit migdalele, cu grija sa nu le ard iar dupa ce s-au racit le-am macinat in masina de nuca. Maruntirea se poate face si in robot insa face o galagie extrema. Peste migdalele macinate am pus zaharul si untul, am omogenizat, iar apoi am adaugat oul. Jumatate din compozitie am pus-o intr-un recipient din plastic in congelator unde se pastreaza timp de maxim o luna.
Scoatem aluatul din frigider si il lasam sa se odihneasca cam 5 minute, iar apoi il intindem pe o foaie de copt, dandu-i o forma rotunda cu un diametru de 30 de cm. Intinderea de face cu grija, mai ales la inceput; nu e nicio problema daca marginile se rup, deoarece datorita untului care se inmoaie se vor lipi frumos.
Punem restul de crema frangipane in mijlocul goii lasang o margine de 5 cm.
Mutam aluatul cu foaia de tarta intr-o tava (tava sa aiba latimea de minim 30 cm). Am taiat fiecare nectarina in 8 si am aranjat frumos peste crema frangipane.
Ridicam marginile ramase libere deasupra nectarinelor, incretindu-le frumos. Ungem marginile cu ou batut si presaram zahar brut.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 35-40 de minute, sau pana aluatul prinde o crusta maronie placuta. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca pe un grilaj.
Pofta buna!