joi, 18 februarie 2010

Pariziene cu fondant de mere

Un alt desert minunat ... savurat impreuna cu colegii dimineata la cafea :) La numaratoare a iesit extrem de strans deoarece era sa nu ajunga cate o bucata pentru fiecare :) dar pana la urma toata lumea a fost happy.


Ingrediente: 12 bucati
Fondant de mere: 200 gr mere curatate si taiate cubulete mici (cam 3 mere), 2 oua ecologice sau de casa, 20 gr zahar alb, 60 ml smantana dulce, 1 lg zahar vanilat facut in casa (sau un plic de zahar vanilat), 15 gr amidon din porumb si 100 ml apa.

Pentru aluat: 500 gr faina alba, 20 gr drojdie, 70 gr zahar alb, 260 ml lapte caldut, 50 gr unt la temperatura camerei, un praf de sare si un ou ecologic sau de casa.

Preparare:
Intr-o cratita punem merele cu zaharul si le caramelizam (adica am lasat sa se topeasca tot zaharul). Amestecam ca sa nu se prinda de cratita. Adaugam 100 ml de apa si mai lasam pe foc pana s-a absorbit apa in mere. Mixam merele daca dorim. Eu doar le-am maruntit cu ustensila de facut cartofi piure.

Intr-o alta craticioara topim untul, iar cand acesta s-a racorit adaugam smantana, ouale, vanilia, amidonul si omogenizam. Turnam aceasta compozitie peste cea de mere si punem pe foc. Amestecam in continuu pana cand aceasta compozitie se ingroasa (e gata atunci cand tragem o linie cu lingura de lemn sa se vada linia). Lasam sa se raceasca.



Intr-un bol punem faina si facem in mijloc o gaura in care sfarman drojdia, punem 20 gr zahar si putin lapte si lasam 10 minute. Apoi adaugam restul ingredientelor si framantam un aluat care nu se prinde de bol. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa dospeasca 2 ore intr-un loc caldut.

Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 12 bucati. Fiecarei bucati ii dam o forma dreptunghiulara. Cu ajutorul unui cutit taiem franjuri jumatate din bucata intinsa. Pe cealalta jumatate punem 2 linguri din compozitie si rulam, asa cum se vede in poza de mai jos.



Punem parizienele intr-o tava in care am pus hartie de copt si le mai lasam la dospit 20 de minute (Laura specificase 45 de minute, dar ajustati timpul in functie de cat aveti disponibil :) ). Intr-un bol mic batem un galbenus de ou cu o lingura de lapte si ungem parizienele. Dam la cuptorul preincalzit, la foc mic-mediu (al meu nu are temperaturi de setat) pentru 10-15 minute.


Cu greu ne abtinem sa se raceasca si le servim cu multa pofta alaturi de o cana cu lapte.

Pofta buna!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu