miercuri, 12 mai 2010

Tarta cu dovlecei

O cina intr-o zi de weekend. Un aluat de tarta bun care poate fi folosit pentru diverse umpluturi.



Ingrediente aluat tarta: 200 gr faina alba cernuta, 90 gr de unt rece, un praf de sare, un ou de casa sau bio si 20 ml apa.

Peste faina se taie bucatile de unt si se amesteca cu varfurile degetelor pana se tine faina de bucatile de unt. Apoi luati compozitia si frecati-o intre palme pana se obtine un aluat sfaramicios. Operatiunea acesta trebuie sa fie rapida pentru a nu inmuia prea tare untul datorita caldurii palmelor. Separat amestecam oul cu apa si apoi turnam peste aluat. Omogenizam bine si aluatului obtinut ii dam o forma de bila, il punem in folie alimentara la frigider pentru minim o ora.

Scoatem aluatul din frigider si intindeti o foaie intre 2 bucati de foi de copt. Asta va ajuta sa nu se rupa aluatul, sa nu se prinda. Asezati foaia de aluat in forma de tarta/yena unsa cu unt in prealabil. Aranjati cu mana foaia in forma pentru a lua forma tartei. Marginile le indoiti peste tava si apasand cu sucitorul le veti rupe frumos. Tehnica e descrisa in imagini si aici.

Ingrediente compozitie: 300 gr dovlecei, o rosie, 50 gr branza, un catel de usturoi, 3 oua, 120 ml smantana dulce, 2 lg ulei de masline, sare, piper.

Dovleceii ii dam pe razatoarea mare, ii saram si ii lasam 5 minute. Intr-o tigaie punem uleiul de masline si adaugam usturoiul taiat fin si dovleceii storsi. Ii lasam la foc mic timp de 5 minute iar apoi ii lasam sa se racesca.

Turnam dovleceii in tarta, asezam feliile de rosii, branza.



Intr-un bol amestecam ouale cu smanatana dulce, sare si piper si tunam compozitia in tarta.




Dam la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute la foc mic-mediu.



Pofta buna!



Reteta adaptata dupa reteta Irinei.

4 comentarii:

Irina spunea...

Bianca, imi pare bine ca ai facut tarta! Ti-a placut?

Bianca spunea...

Irina draga, sigur ca da. Si cum spuneam aluatul poate fi folosit la nenumarate umpluturi. Numai bine!

Adina spunea...

Delicioasa tarta si foarte usoara. Am avut o ocazie speciala in familie si a fost cina perfecta.
Mersi mult pentru ideile bune!

Bianca spunea...

Adina draga mersic mult si ma bucur ca retetele iti par accesibile si de folos :)

Trimiteți un comentariu