joi, 3 decembrie 2009

Oua Benedict

Ei de mult nu am mai fost incantata de o mancare ... o mancare pe care sa o infulec si sa imi ling mustatile (imaginare bineinteles). Si uite ca de Ziua Nationala a Romaniei am reusit sa pun pe masa aceste Oua Benedict care mie mi s-au parut super.



Putina istorie:
Anii 1860: Se recunoaste meritul pentru aceasta reteta restaurantului Delmonico's, primul restaurant deschis in Statele Unite ale Americii. In anii 1860 o doamna ce frecventa regulat acest restaurant, d-na LeGrand Benedict, plictisita oarecum de meniul zilnic si dorind o mancare noua pentru pranz a discutat cu Chef-ul Charles Ranhofer, care a venit cu ideea oualor Benedict. Acesta are o retea numita "Eggs a' la Benedick" in cartea lui de retete numita "The Epicurean", publicata in 1894.

Ingrediente: 2 portii
- 6 oua ecologice sau de casa
- 120 gr unt (eu folosesc unt cu 82% grasime)
- 4 felii de sunculita de casa (bacon)
- o jumatate de lamaie
- o lingura de apa
- 4 lingurite de otet de vin
- 2 chifle proaspete (sau 4 felii de paine sau muffin englezesti)
- condimente



Preparare:
1. Incepem pregatirea sosului Olandez: intr-un bol punem 2 galbenusuri si lingura cu apa, amestecam si apoi punem pe o baie de abur, amestecand in continuu pana sosul se ingroasa.



2. Clarifiem untul: punem untul intr-o tigaie sa clocoteasca, spumand in continuu. Dupa ce nu mai spumeaza untul luam de pe foc si strecuram, spumand daca mai este necesar.
3. Adaugam untul treptat in compozitia de ou. Amestecam si adaugam sare si piper si lamaie pana va place gustul sosului.



4. Intr-o oala punem apa la fiert.
5. Intr-o tigaie prajim usor feliile de sunculita.
6. Taiem chiflele in doua, ungem cu putin unt si le punem intr-o tava in cuptor la foc mic alaturi de sunculita prajita. Painea se va praji putin si sunculita se va pastra calda cat timp pregatim ouale.


6. Cand apa clocoteste, adaugam otetul, dam focul mic sa nu mai clocoteasca apa si turnam dintr-o data un ou, pe care in prealabil l-am desfacut intr-un bol micut. Este important sa turnati oul dintr-odata, ca sa nu se sfarme.
7. Scoateti tava de la cuptor.



8. Lasati oul 3-4 minute, scoateti cu o spumiera si stergeti excesul de apa cu un servet.
9. Pregatirea: pe o farfurile asezati 2 jumatati de chifla, adaugati cate o felie de sunculita, puneti cate un ou si ... fiti generosi cu sosul.

Pofta buna!



Ce as mai musca odata ...


2 comentarii:

Anonim spunea...

yamy- yamy.........am gura plina cu apa.........

Bianca spunea...

Anonim ... asa si trebuie :) pentru ca iti chiar lasa gura apa. Nu am facut de ceva vreme ouale Benedict ... le pun pe lista de asteptare :)

Trimiteți un comentariu