luni, 4 ianuarie 2010

Somon la gratar in sos de vin

O cina in patru. Ar trebui sa mancam macar o data pe saptamana peste cred eu. E o mancare usoara, delicioasa.


Reteta Maya

Ingrediente: 4 portii
- 600 gr file de somon
- 400 ml supa de legume
- 200 ml vin alb
- 100 ml smantana dulce
- 2 catei de usturoi
- 1 lg faina
- 1/2 ceapa
- 1/2 lamaie
- 1 lg marar proaspat tocat
- ulei de masline, sare, piper

Atentie cand cumparati somonul: verificati daca a fost curatat de solzi. In unele locuri se curata in altele nu; veti ajunge acasa si in loc sa il "aruncati" pe gratar va veti inarma cu un cutit de curatat.

Preparare:
1. Am pregatit o "supa": apa la fiert, 2 morcovi, un patrunjel, o ceapa intreaga, condimente. Cand s-au fiert legumele am strecurat supa.
2. In putin ulei de masline prajim cateva secunde usturoiul si ceapa (asa netaiata), pentru a se imbina aromele. Cratita sa fie incapatoare pentru a cuprinde sosul si bucatile de somon.
3. Se adauga faina, se amesteca bine sa nu faca cocoloase cam un minut si apoi stingem cu supa si vinul.
4. Lasam sosul la fiert la foc mediu aproximativ 10 minute pentru a se evapora alcoolul (la fierbere se diminueaza alcoolul adaugat in mancare).
5. Dam focul mic si adaugam smantana si mararul si mai fierbem 2 minute dupa care punem un capac si orpim focul.



6. Somonul il stropim bine cu zeama de lamaie si apoi il condimentam.
7. Cu ajutorul unei pensule ungem fiecare bucata cu ulei de masline si apoi prajim pe gratar, la foc incins, aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte (depinde de cat de groasa este felia de somon).
8. Fiecare bucata prajita de somon o luam cu grija sa nu se rupa si o punem in cratita cu sosul.
9. Lasam sub capac aproximativ 10 minute.


10. Servim cald alaturi de legume sote si cartofi la cuptor.

Pofta buna!

3 comentarii:

Anonim spunea...

INTERESANT, mi-as permite mici observatii, somonul nu se prea foloseste fara "piele" sub care este un strat de grasime f sanatoasa , de multeori nu tr sa folosim ulei, pestele este bine sa-l "mangaiem " cu lamaie pt ai reduce din miros si gustul specific, imi plac retetele tale!

Bianca spunea...

@Anonim: dar eu nu am luat "pielea" de pe bucatile de somon. Nu stiam ca acolo se ascunde grasimea sanatoasa insa, in general, niciodata nu iau "pielea" de pe peste cand il gatesc. Ref. la prajit sunt de acord cu idea folosirii a cat mai putin ulei, insa cred ca as fi riscat sa il prajesc fara. Mersic de sugestii.

rizza spunea...

superrr !!! super blog ;-*. va astept si pe la mine, sunt la inceput:x

http://rizzabucatarul.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu