joi, 8 octombrie 2020

Prajitura cu prune si nuci

E sezonul prunelor, si incerc sa ne bucuram de aroma lor deosebita. Pe langa Rasucite cu silvoita si Cornuri cu silvoita, a treia oara am pornit cuptorul pentru aceasta prajitura. Ca si celelalte doua, se face repede si se mananca la fel de repede :)


Intr-un bol am mixat 140 gr de unt impreuna cu 80 gr de zahar brun. Am adaugat apoi, pe rand, 3 oua intregi. 180 gr faina alba amestecata cu o lingurita de praf copt au ajuns apoi in bol, amestecand in continuare cu o lingura. La sfarsit am adaugat 100 gr de nuca prajita putin si macinata. Eu cred ca undeva am sucit masuratorile pentru ca am considerat necesar si 20-30 ml de lapte, deci daca trebuie, trebuie :)


Am pus aluatul intr-o tava de yena, tapetata cu hartie de copt si deasupra am inghesuit jumatati de prune. Cu cat mai multe cu atat mai bine, zic :) Tava a ajuns la cuptorul preincalzit la 170 grade C pentru aproximativ 45 de minute. Este graitor testul cu scobitoare sau alta "tepusha" pe care o folositi in cazuri de verificat prajituri.

Pofta buna!



Cornuri cu silvoita

Ohhh .. aceste cornuri cu silvoita, nu ajung a doua zi niciodata. Pur si simplu. Nu au cum. Sunt prea bune. 


Aluatul: 500 gr faina alba, 70 gr zahar brun, 2 oua, un praf de sare, 25 gr drojdie proaspata, 220 ml lapte si 25 ml ulei de floarea soarelui. In mijlocul fainii fac o gaura in care sfaram drojdia, presar putin zahar si acopar drojdia cu lapte caldut (musai caldut si nu fierbinte). Dupa ce se activeaza amestec ingredientele, adaugand pe rand amestecul de lapte caldut si ulei. Dupa ce consider ca am transpirat suficient framantand, acopar bolul cu un prosop curat si il las sa dospeasca.


Dupa o ora, timp in care aluatul a dospit frumos, ma apuc de treaba. Impart aluatul in 2 bucati. Intind fiecare jumatate intr-un cerc pe care apoi il tai in 8 bucati egale (in 2, apoi fiecare bucata iarasi in 2 si apoi inca o data asa). La baza fiecarui triunghi pun o lingura generoasa de silvoita si rulez de la baza catre varf. Asez cornurile in tava si le ung cu pensula cu un galbenus de ou.


Cuptorul 160-170 grade C, ventilatie, 20-25 minute. 


Pofta buna!

 


Rasucite cu silvoita

Si acum, daca silvoita e in borcane, am pornit cuptorul :) Rasucitele acestea sunt minunate, gustoase, cu siguranta pe "repeat mode" in anotimpul rece :) 

Aluatul: 280gr faina alba, 190ml apa rece (o tin putin in frigider inainte), 80 gr unt (din frigider si acesta), o lingurita praf de copt, un praf de sare. Mosmondim ingredientele pana obtinem un aluat (la inceput sfaramicios, apoi se leaga frumos). Aluatul il pun in folie alimentara in frigider pentru minim o ora. Reteta specifica 30 de minute in congelator, alege ce e mai ok pentru tine :)

Dupa tipmpul petrecut la rece, aluatul l-am intins intr-o forma dreptunghiulara, de grosimea ... habar nu am. Reteta zice 0.7 cm .. nu imi dau seama cat e ... deci intind aluatul frumos :) Pe jumatate de dreptunghi (pe latura lunga) intind silvoita cu generozitate, apoi aduc partea nesilvoitita peste partea silvoitita a aluatului. Tai fasii si rasucesc. Tzoc-poc.


La cuptor 170 grade C, ventilatie, 20-25 minute. Si apoi ... sufli, sufli sa se raceasca odata sa poti sa le savurezi. Pofta buna!





Silvoita. Povestea in imagini.

Si a fost o claca cu oameni dragi. Si a fost emotie, bucurie si munca. Si a fost apoi silvoita asta minunata.
















miercuri, 12 august 2020

Biscuiti cu urda

Urda. Urda adevarata, gustoasa, de la "mama ei" cum ar veni. Primisem un "bruj" de urda delicioasa si cumva trebuia sa o consum... sa nu se prade :) Biscuitii acestia au venit natural, derivati de la o reteta de scones din punct de vedere al cantitatilor. A iesit un aluat pe care l-am lucrat foarte fain.


Ingrediente (aprox 85 de biscuti):

- 400 gr faina alba

- 2 lgt praf de copt 

- 85 gr zahar

- 15 gr fulgi de cocos fini

- 100 gr unt rece

- 310 gr urda

- 200ml smantana dulce pentru frisca La Dorna

Am amestecat faina, praful de copt, zaharul si fulgii de cocos; am adaugat untul rece-rece si am  amestecat pana s-a format un aluat sfaramicios asemanator celui de tarte. In acest moment am adaugat smantana dulce si urda sfarmata; acum in fuctie de umiditatea urdei aluatul va necesita inca putina faina. Eu am facut acesti biscuiti de 2 ori, avand aceeasi sursa de urda si a iesit exact la fel aluatul.

Am impartit aluatul in 3 bucati, fircare am intins-o pe o foaie de copt (e mai usor sa il prelucrezi asa), am taiat cu o forma de biscuiti. Tava a intrat la cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 de minute.

Biscuitii care au ramas in urma atacului nimicitor au intrat intr-o cutie inchisa bine. Au rezistat 2 zile, mai mult de atat nu pot sa va spun :)

Pofta buna!

duminică, 5 aprilie 2020

Tarta cu broccoli


In vremuri de restrictii ... meniul zilei imi scoate peri albi. Ca sa mai rezolv din acesti peri albi caut retete pe care sa le implementez in 2-3 pasi. Pentru aceasta tarta am folosit un aluat clasic de tarta, pe care il pot folosi la tarte dulci sau sarate.


Aluat: 200 faina alba, 100 gr unt rece (80% grasime), un galbenus de ou, putina sare si cateva linguri de apa rece, cat sa se lege aluatul. Am amestecat ingredientele, am format o bile si am pus-o in frigider pentru 20 de minute. Dupa timpul petrecut in frigider, am intins aluatul intr-o foaie rotunda, cat sa incapa in forma de tarta si sa imbrace si marginile acesteia. Am infipt furculita peste tot prina luat (ca sa nu se bombeze la copt). Am copt tarta aproximativ 10-12 min in cuptorul setat la 180grade, ventilatie.



Intre timp am fiert pe aburi 400 gr de broccoli, rupt in buchetele. Intr-un castron am amestecat 3 oua intregi si galbenusul ramas de la aluat, 200ml smantana dulce pentru frisca (folosesc de la LaDorna), 200 gr cascaval razuit, sare, piper. 

Am scos tarta din cuptor, am asezat buchetelele de broccoli, si am turnat compozitia. Totul a intrat la cuptor din nou, pentru aproximativ 25-30 minute, pana a capatat o crusta apetisanta. Se serveste calduta sau rece. Pofta buna!

miercuri, 29 ianuarie 2020

Briose cu banane

Fusera in prag de noapte... niste dolofane briose cu banane... care vor potoli poftele de a doua zi.


Si ele s-au pus in scena asa: intr-un bol am pus 120gr unt 80% grasime cu 100 gr zahar brun. Am amestecat cu o lingura de lemn .. cat sa nu zic ca nu am amestecat. Am adaugat 2 oua, amestecat, 300 gr faina alba si o lingurita cu varf de praf de copt, amestecat, aproximativ 70 gr de nuci prajite si tocate grosier, amestecat, 2 banane mari-mari coapte si pasate cu furculita, amestecat, 4 linguri de lapte, amestecat. Si gata. Am adaugat compozitia in formele de silicon, am presarat putin zahar brun deasupra fiecarei briose, in cuptor 170 grade C, ventilatie, 35 de minute. 

Se servesc ... fara limite, fara pareri de rau, cu lapte, cu cafea, fara nimic, cu pofta garantata :) Pofta buna!