joi, 26 februarie 2009

Pancakes cu faina de porumb

Reteta tot de la Ina care aseara scria pe blog ca seara nu se mananca pancakes. I-am raspuns ca asa ceva nu se poate dupa ce am vazut reteta asta, de toate papilele gustative s-au pus in miscare.



Partea cea mai grea a retetei o reprezinta gasirea fainii de PORUMB, care este diferita de omniprezentul malai. Faina de porumb este fina ca si faina alba si Ina spunea ca se poate gasi la Plafar sau magazine cu produse dietetice/bio. Pentru ca Plafarul se inchide pe la 4 PM, magazinul cu produse naturiste la care am fost nu aveau asa ceva ("Doamna, dar exista ?") am mers cu incredere in PIATA la tarani care cu mana lor au macinat porumbul si fac malai de diverse granularitati insa am gasit si faina de porumb. Am fost in culmea fericirii :)

UPDATE: Faina de porumb gasiti in Cluj la Cosul verde

Ingrediente: 1 cana de faina de porumb, 1 cana de faina alba, 100 gr zahar alb, 375 ml lapte, 1 praf de copt, sare, 3 lg ulei (se recomanda ulei de rapita sau de samburi de struguri deoarece nu au gust, dar pt ca nu am avut am pus de floarea soarelui).


Se amesteca ingredientele adaugand laptele peste ingredientele uscate, amestecand cu unealta de facut mamaliga sau in blender. Rezulta un amestec mai mai gros decat cel de clatite.


Se coc frumos, punandu-se cate un polonic (se poate face mai mari sau mai mici in functie de cum va plac). Vedeti ce bule frumoase face? Veti observa ca amestecul este lucios cand il puneti, asteptati pana marginile nu mai sunt lucioase, dar mijlocul e lucios si atunci le puteti intoarce. Se coc repede, aveti grija sa nu se arda.


Se intorc.



Delicioase.  Sunt pufoase. Acest aspect m-a surprins. Pufoase si a doua zi. Am servit cu sos de mere.



Sos de mere

De la Ina un sos de mere delicios, facut un-doi, pentru pancakes, clatite si alte prajiturele.



Ingrediente: 3 mere, 3/4 cana de apa, 2-3 lg miere, 1 lgt scortisoara, 1 lg amidon alimentar, putina sare.

Se taie merele jumatati, apoi felii, apoi bucati mai mici. Se pun intr-o cratita impreuna cu apa si mierea. Se fierbe la foc mediu cam 10 minute. Intre timp intr-un bol amestecam scortisoara, amidonul si sarea. 



Se adauga in cratita si se mai invarte cam 4 minute pana se ingroasa. Sosul se poate pisa daca il dorim mai fluid. Eu l-am pisat.


Cred ca este un secret ca sa nu se inchida merele la culoare. Acum s-au inchis si datorita scortisoarei dar parca daca adaugi putin suc de lamaie dupa ce le-ai taiat nu se inchid la culoare.

Sa faceti cunostinta cu Maya

Pentru ca ea este o membra a familiei m-am gandit sa faceti cunostinta cu cateva ipostaze ale vietii ei :) O cheama Maya, are 2 ani si jumatate, este jumate printzesa jumate maidaneza :)

Uhh eram la mama acasa si era cald si Maya s-a intins la umbra pe terasa

 

Cosul de dormit .... baldachinul ei :P



Privind pe fereastra ... ce ar trage o fuga pe-afara



Si ea era in spiritul Craciunului



O sa revin si cu alte poze.

miercuri, 25 februarie 2009

Saratele din foietaj

Mai tot timpul am aluat de foietaj in congelator. Pentru saratele, strudele, altele.



Ingrediente: un pachet de foietaj Morarita (acesta imi place mie), un ou, cascaval razuit.



Pachetul contine 2 foi. Se ia o foaie si se intinde pe masa tapetata cu putina faine. Se intinde doar putin fata de forma initiala (se poate lasa si neintinsa).  Se unge cu oul batut putin. Se presara cascavalul ras (bineinteles putem folosi susan, mac, etc.).

Cu un cutit incins la aragaz se taie foaia in 3 bucati de-a lungul. Se foloseste cutitul incins ca sa se faca taierea usor (eu am un cutit care numai pentru asta il folosesc). Apoi fiecare bucata se taie in bucati mici cam cat un deget de groase. Daca le taiati prea groase riscati se se rastoarne cand se coc.


Se aseaza in tava si se baga in cuptorul preincalzit. Nu pot sa scpun la cate grade le coace caci aragazul meu e cu trepte: mic, mediu si mare. Eu il tin intre mic si mediu sa se coaca incet si frumos. Depinde de aragazul fiecareia. Nu deschideti aragazul primele 10 minute ca sa nu afectati "procesul" coacerii. Apoi verificati ... sa nu se arda deoarece sunt sensibile ca sa zic asa.



Se fac repede. Au trecere la musafiri.

luni, 23 februarie 2009

Prajitura cu mere si Finetti

In caietelul mamei se numeste "Crina Teszta" dar nu are nici o relevanta asa ca am botezat-o "Prajitura cu mere si Finetti". Mie imi place foarte mult si e usor de facut. In poze vor apare mainile mamei ca sa iasa concludente exemplele.



Ingrediente:
Blat: 1 kg mere Ionatan, 7 oua, 180 gr zahar, 3 lg apa, 9-10 lg faina, 1 praf de copt
Crema: 250 gr margarina, 200 gr zahar pudra, o budinca de vanilie, 400 ml lapte, 150-200 gr Finetti.

Later edit: recomand cu "caldura" sa inlocuiti margarina cu unt, asa cum am facut eu de fiecare data dupa ce am postat prajitura.

Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu. Se curata merele si se taie felii subtiri astfel incat sa acopere bine tava.



Intr-un bol se bat bine 7 albusuri cu 180 gr zahar si 3 lg apa. Apoi se adauga pe rand galbenusurile. Apoi faina si praful de copt stins cu helas. Cand se adauga faina e important ca amestecarea sa aiba loc amplu, se tine bolul ridicat intr-o parte si de jos in sus, atfel incat sa nu se lase.



Se toarna jumatate de compozitie peste mere. In cealalta jumatate se pun 2 lgt de cacao, se amesteca si se toarna in tava. Se da la cuptor. Dupa ce s-a copt se lasa la racit, iar apoi se intoarce pe un platou cu "fundul" in sus, adica merele vor fi deasupra si se ia folia de aluminiu.

Intre timp se face budinca pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Separat se freaca margarina cu zaharul si se adauga la budinca rece (se amesteca cu mixerul). Se unge crema pe prajitura racita. Se da la rece putin.



Intr-un bol se pune Finetti impreuna cu 1-2 lg ulei. Se amesteca bine si se intinde peste crema.

Se mai da la rece putin si e gata.



Se poate inlocui margarina cu unt. Trebuie putina atentie atunci cand se incorporeaza cu mixerul in budinca sa nu se taie.


joi, 19 februarie 2009

Tagliatelle cu piept de pui si ciuperci

Tagliatelle ... nu am mai facut pana acum.



Am cumparat 3 feluri de paste tagliatelle Bio, produse in Romania. Gustul lor este "dur" pentru cine e obisnuit cu multe E-uri. Sunt facute din grau dur si apa, fara ou. Bineinteles in comert exista si tagliatelle mai gustoase sa zic asa.


Ingredinete: 300 gr piept de pui refrigerat, 200 gr ciuperci, un ardei capia, o jumatate lingura de faina, 100 gr masline, o smantana, curry, sare, piper, ulei masline.

Intr-o tigaie cu margine mai inalta se pune la prajit in putin ulei puiul taiat bucatele. Intre timp se curata ciupercile si se taie bucati apoi se adauga la pui. Se mai invarte din cand in cand. Cand se evapora apa lasata de ciuperci se adauga ardeiul taiat feliute continuand prajirea pana se face puiul. Intre timp intr-un bol amestecam faina, smantana, curry cam jumatate de lingurita, sare si piper. Acest amestec se adauga in tigaie impreuna cu maslinele intregi. Se mai invarte 4-5 minute. Daca se prea ingroasa mai lungiti sosul.



Intre timp fierbem tagliatellele conform indicatiilor de pe ambalaj in multa apa cu putin ulei de masline. Pe acestea scria timp de fierbere 4 minute si in 4 minute s-au si fiert. Se pun tagliatellele scurse intr-un vas de yena peste care tunam amestecul din tigaie si radem putin cascaval (sau parmezan). Se da la cuptor 15 minute.


O fi ceva cu tagliatellele: pentru ca le-am fiert mai repede si au stat putin, racindu-se s-au prins tare una de alta desi le-am fiert cu putin ulei de masline. Poate trebuia pus putin ulei dupa ce le-am stors.

miercuri, 18 februarie 2009

Mamaliga cu branza si smantana

Cine nu a mancat mamaliga cu branza ??? Miam miam la bunica ... la mama ... si acu la mine.



Ingredientele: faina de malai, branza de vaci, smantana, sare.



Intr-o craticioara se pune la fiert 500 ml apa si putina sare (puteti face dintr-un 1 litru de apa deoarece eu am facut portii mici de cina). Cand incepe sa clocoteasca apa se pune in ploaie faina de malai. Pe rand cate putin ca sa nu punem prea mult si sa iasa prea groasa. Faina se "umfla" la fierbere. Sa zicem aproximativ 5 pumni de faina (totul depinde de consistenta dorita). Se fierbe bine (se gusta din cand in cand pentru a vedea daca e fiarta, adica nu are gust de faina sau zgrunturos - asa mi-a zis mama sa verific).



Intre timp intr-un bol sfarmam branza de vaci si adaugam putina sare.

Acum incepem procesul de "cladire" a mamaligii. Sa fie inteles: mamaliga se cladeste.
Pentru ca mie nu imi place uleiul sau grasimea imi place sa pun smantana. Un strat smantana, braza de vaci, mamaliga, smanatana, branza de vaci, mamaliga, branza si decoram cu smantana. Am facut 2 portii mici (adica in farfurii de aperitiv).

Foarte buna. Repede si usor de facut.


marți, 17 februarie 2009

Salata Caesar

Am facut salata acu o vreme si atunci nu am pozat tot procesul de fabricatie dar cand fac data viitoare mai adaug cateva detalii pozate.



Aici deja erau gata toate ingredientele.

Am cumparat 4 pulpe refrigerate (sunt mai gustoase decat cele inghetate), le-am pus in apa o jumatate de ora. Apoi le-am curatat putin, le-am condimentat (rozmarin, curry, sare) si am pus ulei de masline. Intr-o tava non-aderenta am pus un rand de paine (prajita ar fi bine), apoi am pus pulpele si le-am bagat la cuptor cam 40 de minute. Painea s-a cam prajit putin insa avea un gust deosebit asa cum s-a scurt zeama din pulpe. Dupa ce se racesc putin taiem pulpele bucati (maricele).


Intre timp am spalat o salata. Am ras cascaval (nu am avut parmezan acasa).

Sosul pentru salata este foarte important si se prepara si dupa gustul fiecaruia. Intr-un bol am amestecat mustar (nu am avut mustar de Dijon cum e reteta originala), ulei de masline, zeama de la o lamaie, si un galbenus (oul se pune la fiert 1 minut maxim apoi se baga in apa rece sa se opreasca fierberea folosindu-se galbenusul pentru sos). Se gusta si se mai condimenteaza dupa plac.

Dupa ce avem toate pregatite aranjam salata cu puiul si painea prajita intr-o farfurie (se pot amesteca intr-un bol). Adaugam cascaval (sau parmezan) si sosul si decoram cu cateva feliute de ou fiert.

Mi-am cumparat feliator de ou fiert dupa ce am fost in Tel Aviv de cateva ori si acolo ou fiert se mananca la orice mic dejun si la orice sandvici.

Si gata de servire. A fost tare delicioasa.



Am facut aceasta reteta dupa ce intr-o seara l-am urmarit pe Jamie Oliver la TVR2 facand o salata Caesar.

duminică, 15 februarie 2009

Pastrav file la cuptor

... gatit de "jumatatea" mea. Eu azi am fost "ajutor" de bucatar adica m-am ocupat de cartofi si sos (nu complet) si spalat vase :)



Am cumparat 2 bucati de pastrav file care dupa ce a fost curatat de solzi a fost condimentat cu condimente de peste de la Fucs. L-am pus int-o tavita de aluminiu la cuptor pentru 20-30 de minute. Si am si acoperit cu folie de aluminiu ca sa nu se usuce pestele. Nu stiam cum sunt aceste condimente ... mai trebuia putina sare si lasat la marinat (noi eram lihniti deci nu l-am mai marinat).

Inainte de a pune la cuptor



Dupa ce am scos tava de la cuptor:



Poza la cartofi nu am. Am curatat cartofi mai mici si i-am taiat in jumatate si impreuna cu o ceapa cu o lingura de ulei de masline i-am pus la fiert.

Separat am facut sosul pentru cartofi din aprox 50 gr unt si condimente (frunze patrunjej, rozmarin, oregano, sare, piper, putina zeama de lamaie si putin usturoi).



A iesit delicios. Servit cu un pahar de vin alb sec/demi-sec. Pofta buna.





Pentru reteta ne-am inspirat de "pe net". Mai expres de pe culinar.ro un post al lui Maya (se scrie Mayei corect ?).

vineri, 13 februarie 2009

Ce am mai gatit

Hmm ... ma gandesc sa incep cu cateva poze ale minunatelor si delicioselor mancaruri facute folosind retetele unor cunoscatoare pe care le adaug in lista de bloguri preferate.

... sunt o afona in ale scrisului, iar in bucatarie nu sunt chiar un dezastru ... dar cateodata sunt aproape

Ciuperci Umplute la cuptor



Clatite umplute gratinate



Tarta cu ciuperci



Chec aperitiv



Cartofi cu ciuperci si ou la cuptor



Primele mele briose



Prajitura cu mousse de capsuni



Astea sunt pozele ce le-am gasit un-doi.

Numai bine !

Eu si restul

Buna la toata lumea,

Sa fie un blog de "de toate".

Va pup.