sâmbătă, 30 mai 2009

Condimente cadou

Am primit o punga cu 11 pungulite de condimente FARA ETICHETA. Acestea au fost un cadou extraordinar din partea lui Robert (coleg de birou) care a fost in vizita de lucru in Turcia. Mersic frumos!!!



Bineinteles dupa bucuria de a primi un asemenea cadou a venit nedumerirea: cum o sa pot sa imi dau seama care ce e (nici Robert nu stia, luandu-le din bazarul din Ankara ). La unele a fost mai usor ... la cateva inca nu sunt sigura ce sunt :)

De sus, de la stanga la dreapta:
1. Menta
2. Turmeric
3. ? Garam Masala ?
4. Ghimbir
5. ? Coriandru ?
6. Paprika
7. Piper negru
8. Sumac
9. Oregano
10. ? Ienibahar?
11. nu am idee ce sunt bobitele alea



Cautand informatii despre condimentele ce se gasesc prin bazarurile din Turcia am descoperit un film grecesc frumos, despre condimente, despre influenta si echivalenta lor in viata de zi cu zi, un film placut, de weekend: Politiki kouzina, in engleza A touch of Spice. Nici nu retin de cand nu m-am uitat la un film la care a trebuit sa citesc subtitrarea :)

joi, 28 mai 2009

Tarta cu branza de vaci si capsuni

Yumiii .. de cand imi doream sa fac tarte. Aceasta e prima si nu m-a dezamagit: racoroasa, cu aroma capsunilor "romanesti". Serviti o portie :)


Reteta by Edith.

Jumatate din tarta a ajuns la viitorii nanasi ... actiunea facand parte din proiectul "Cadoul culinar" pe care sper sa il imbogatesc in viitor. Pe scurt: eu gatesc cate ceva si apoi ori chem prietenii in "vizita" ori pun la pachet si ma duc eu la prieteni, cu o bucata de tarta, niste bomboane de cioco, o prajitura, sau ma duc eu la prieteni si acolo gatim ceva cina, etc. Ideea e de a imparti alaturi de prieteni noul meu hobby, placerea de a gati. De obicei din deserturi gusta colegii de birou :)

Ingrediente: 8 portii
Aluat:
- 300 gr faina alba
- 150 gr unt nesarat
- 2 oua

Compozitie:
- 500 gr branza de vaci (daca este de casa si mai uscata inlocuiti macar jumatate din cantitate cu o crema de branza)
- 450 gr capsuni
- 150 gr zahar pudra
- un plic de gelatina
- 2 lg zeama de lamaie
- esenta de vanilie (optional)

Preparare:
1. Intr-un bol amestecati faina si untul (tinut in prealabil la temperatura camerei) pana veti obtine niste sfaramituri de aluat
2. Adaugati ouale si framantati un aluat pe care il puneti intr-o folie alimentara in frigider pentru 30 de minute.



3. Scoateti aluatul din frigider si intindeti o foaie intre 2 bucati de foi de copt. Asta va ajuta sa nu se rupa aluatul, sa nu se prinda.
4. Asezati foaia de aluat in forma de tarta unsa cu unt in prealabil. Aranjati cu mana foaia in forma pentru a lua forma tartei. Marginile le indoiti peste tava si apasand cu sucitorul le veti rupe frumos. (am vazut tehnica intr-o emisiune Jamie Oliver)
5. Puneti o bucata de foaie de copt in tarta (una folosita cand ati intins aluatul) si puneti fasole uscata sa acoperiti tarta. Eu am pus cam 300 gr (poate ajunge si mai putin). Acest lucru va impiedica aluatul sa creasca/sa se umfle.
6. Dati la cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute.




7. Cand este coapta tarta o scoatem din forma pe un grilaj si o lasam sa se raceasca.
8. Intr-un bol pisam capsunii: cu blender sau cu ustensila pentru cartofi piure (eu asa am facut)
9. In alt bol amestecam bine branza cu zaharul vanilat.
10. Gelatina se pune la inmuiat in 4-5 lg de apa, adaugam zeama de lamaie si o incalzim putin pentru a se dizolva (foarte mare atentie sa nu fiarba, astfel isi va pierde proprietatile)



11. Se amesteca capsunile cu pasta de branza si gelatina racita, se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza bine.
12. Se toarna in forma de tarta, nivelam si decoram dupa plac (capsuni, ciocolata rasa, etc)
13. Punem in frigider pentru cateva ore (eu am lasat-o de seara pana dimineata)
14. Serviti cu mare placere o felie.



Pofta buna!

miercuri, 27 mai 2009

Salata de cartofi, Gorgonzola, ceapa verde si nuci

Inca o cina rapida si delicioasa. Imi place foarte mult sosul de Gorgonzola.



Ingrediente: 2 portii
- 6 cartofi noi
- 2 lg Gorgonzola
- 2 lg unt nesarat
- 3 lg smantana grasa
- sare, piper
- 2 fire de ceapa verde
- 4 nuci

Preparare:
1. Intr-o oala punem apa rece cu 1/2 lgt sare si cartofii la fiert. Atentie, fiind cartofi noi, se vor fierbe mai repede.
2. Pregatim sosul: intr-o tigaie punem untul, Gorgonzola si smantana si amestecam bine pana formam un sos cremos si adaugam sare si piper.
3. Taiem ceapa marunt si scoatem samburii de nuca.
4. Intr-ul bol taiem bucati mai mari cartofii fiert, adaugam sosul, ceapa si nucile si amestecam.
5. Servim cald.



Pofta buna!

marți, 26 mai 2009

Panna Cotta cu ciocolata

Inca un deliciu din categoria Panna Cotta. Reteta este diferita de cea de la Panna Cotta "clasica" prin adaugarea de mai mult lapte si ciocolata in compozitie.



Ingrediente: 6 portii
- 400 ml smantana dulce pentru frisca (sau alt fel de frisca din comert)
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 100 gr ciocolata neagra taiata bucatele mai mici (incercati sa folositi o ciocolata de calitate)
- 1 plic de gelatina

Va recomand cu drag sa cautati producatori locali de lactate unde veti gasi produse mai proaspete si de calitate. Eu am gasit un asemenea producator si sunt bucuroasa si multumita de oferta lor: smantana dulce pentru frisca, unt nesarat, telemea delicioasa, o branzica de vaci cremoasa, etc.

Preparare:
1.  Intr-un bol mic punem gelatina la inmuiat in 100 ml lapte pentru aproximativ 5 minute.
2. Intre timp intr-o craticioara punem frisca si laptele la incalzit la foc mic-mediu. Aceasta operatiune este delicata, deoarece nu trebuie sa lasam sa clocoteasca frisca; eu am urmarit pe marginea cratitei cand a inceput sa faca bulele specifice fierberii laptelui. 
3. In acel  moment adaugam ciocolata, oprim focul  si invartim pana se omogenizeaza bine de tot.
4. Apoi adaugam gelatina si invartim pana se omogenizeaza si gelatina in compozitie.
5. Formele in care vom pune Panna Cotta le udam cu apa, apoi tunam compozitia.
6. Dam la frigider. Eu am lasat de seara pana dimineata. Am folosit 6 cesti de cafea, dar cred ca mai indicate sunt formele de silicon, pentru a putea scoate continutul mai usor.

Servire:
1. Se ia un cutit subtire si cu grija am "ajutat" compozitia sa iasa din forma. 
2. Am pus pe o farfurie si am servit cu dulceata de macese. 
3. Ca si toping se pot folosi diverse dulceturi, siropuri, caramel. 

Frumoasele si neintentionatele straturi :) s-au format datorita faptului ca nu am amestecat pana la topirea completa a ciocolatii. Au iesit estetice.

Pofta buna!

luni, 25 mai 2009

Paste cu telemea si muschi file la cuptor

O cina rapida si gustoasa.



Ingrediente: 4 - 6 portii
- 250 gr paste (eu am folosit in forma de patratele mai mari, lashte)
- 200 gr muschi file
- 200 gr telemea
- 200 gr smantana
- 2 lg faina
- 3 fire de ceapa verde
- sare si piper

Preparare:
1. Intr-o oala punem apa cu o lg de sare la fiert, cand clocoteste adaugam pastele si le fierbem conform instructiunilor de pe pachet.
2. Intre timp punem intr-o tigaie 2 lg de ulei, adaugam ceapa taiata mai marunt, o calim putin
3. Adaugam muschiuletul taiat feliute si il prajim.
4. Intr-un bol amestecam smantana si faina si adaugam in tigaie, invartind.
5. Condimentam.



6. Stoarcem pastele
7. Incepem sa "cladim" pastele intr-un vas de yena: 2 lg de ulei, un strat de paste, unul de compozitie de muschi file, telemea, putina sare, si inca odata (fara ulei) si terminam cu un strat de paste peste care punem telemea.
8. Dam la cuptor 20 de minute. Putem servi cu o salata de rosii sau un sos iute.

Pofta buna!

sâmbătă, 23 mai 2009

Papanasi fierti

Va recomand acesti minunati papanasi ori de cate ori aveti putina branzica in frigider. Sunt atat de deliciosi !!! Imi amintesc cu drag cand ii facea mama ... nu ma mai saturam.



Ingrediente: 500 gr branza de vaci, 150 gr gris, 4 lg zahar, 2 oua, o esenta de vanilie. Pentru pesmet avem nevoie de 200 gr pesmet, 75 gr unt si 4 lg de zahar. Ingrediente pentru 32 de bucati de papanasi.



1. Intr-un bol pisam bine branza de vaci cu o furculita, adaugam grisul, amestecam bine, apoi zaharul si esenta de vanilie si ouale pe rand. In functie de consistenta branzei veti mai avea nevoie de un ou. Lasam compozitia sa se odihneasca 20-30 de minute.
2. Intr-o cratita larga topim untun si adaugam pesmetul, prajindu-l pana primeste o culoare aurie. Invartiti tot timpul ca sa nu se arda. Dupa ce orpim focul adaugam zaharul.
3. Punem o oala cu apa la fiert.
4. Din compozitie formam bilute de marimea nucilor mari.
5. Dupa ce apa clocotesc, dam focul mai mic (astfel incat apa sa nu mai clocoteasca) si adaugam papanasi cat sa umple fundul oalei (sa nu se suprapuna).
6. Asteptam sa se ridice papanasii la suprafata (atunci sunt fierti) si cu ajutorul unei palete cu gauri ii scoatem si ii punem direct in cratita cu papanasi, unde cu miscari ample saltam cratita astfel incat papanasii sa se acopere cu pesmet. Ii scoatem pe o farfurie.
7. Servim papanasii calzi pudrati cu zahar pudra sau dulceturi sau siropuri.



O sectiunea a deliciosilor papanasi. Pofta buna!


vineri, 22 mai 2009

Ciorba Radauteana

Vroiam sa fac de mult timp aceasta ciorba, si o prietena, care stia ca sunt o afona in ale ciorbelor, mi-a trimis de vreo 2 ori acasa cu sufertasul. Mi-am luat inima in dinti si am facut o ciorba de m-am lins pe buze de delicioasa ce a iesit. 



Ingrediente: 200 gr pulpe superioare (2 buc) si 200 gr piept de pui, 3 morcovi, 1 patrunjel radacina, 2 cepe, 200 gr smanatana, 3 galbenusuri, 2 lg faina, zeama de la 1/2 lamaie, 3-4 catei de usturoi (sau dupa gust), sare, piper, verdeturi (patrunjel).

1. Intr-o oala mai mare punem 3.5 litri de apa rece la fiert impreuna cu carnea la foc mic. Asta e un lucru important ... focul sa fie mic.
2. Daca legumele sunt de la piata le puneti deodata cu carnea, daca sunt de la supermarket le puneti cand apa incepe sa clocoteasca.
3. Spumati. Fierberea va dura o ora, o ora si un pic.
4. Scoateti carnea fiarta si legumele pe o farfurie si strecurati supa in alta oala. Si acest procedeu e important pentru a avea o supa limpede (desi mai tarziu o tulburam).
5. Taiati carnea bucatele, pisati morcovul (doar 2 bucati) si patrunjelul (la blender sau cu furculita). Al treilea morcov l-am taiat rondele si l-a adaugat in supica.
6. Puneti supica inapoi pe foc, adaugati carnea si legumele.
7. Intr-un bol amestecati galbenusurile, smanatana si faina, adaugati  un polonic de supa si apoi turnati incet si supa amestecand. Lasati sa dea 2-3 clocote.
8. Condimentati, adaugati usturoiul si apoi patrunjelul. Daca e nevoie de putina acreala puneti zeama de la lamaie. Amestecati. Opriti focul.



Pofta buna!

miercuri, 20 mai 2009

Socata

O bautura excelenta, racoroasa, de sezon, naturala.



Ingrediente: un borcan de 5 litri, 10-12 inflorescente de soc, 500 gr zahar brun (sau normal), 5 lamai.

1. Intr-o cratita se pune 1 litru de apa impreuna cu zaharul si se incalzeste pana se topeste zaharul, apoi se lasa la racit.
2. In borcanul de 5 l, punem florile de soc spalate, zeama de la 4 lamai, o lamaie taiata bucati, siropul de zahar si completam cu apa rece pana se umple borcanul. 
3. Punem o farfurioara pe gura borcanului si lasam la soare 3-4 zile. Se amesteca in fiecare dimineata si seara in borcan cu ajutorul unei linguri de lemn.
4. In a 3-a zi verificati daca sucul a ajuns la aciditatea dorita de voi, daca nu mai lasati o zi. Cand e gata strecurati sucul si puneti in sticle in frigider. Se serveste rece.



Pofta buna!

Premii Ala

Am primit 2 premii de la Ala.


Acesta il dau cu mult drag mai departe: Ina, Edith, Maya, Amalia si Teodora.



Acesta il dau cu mult drag celor care ma viziteaza.

Spaghete carbonara

Spaghetele carbonara sunt usor de facut si au un gust tare bun.



Acum cand ma uit la poze vad ce galbene au iesit .... si oul de casa care da o culoare deosebita si "fata de masa".

Ingrediente: 300 gr spaghete Barilla (folositi spaghete de calitate cand puteti), 3 oua (in poza sunt 4 insa 3 sunt suficiente), 200 gr sunculita taraneasca, 2 lg smanatana, 100 gr parmezan (sau cascaval razuit), sare si piper. Ingrediente pentru 3 portii (se calculeaza 100 gr spaghete pe portie, daca aveti mancaciosi la masa ajustati cantitatile).

1. Intr-o oala se pune apa la fiert cu putina sare si 2-3 linguri de ulei de masline si cand da in clocot se adauga spaghetele. Se fierb dupa timpul indicat pe pachet. 
2. Intre timp punem sunculita taiata feliute la prajit intr-o tigaie cu o lingura de ulei. 
3. Separat, intr-un bol, batem ouale bine, adaugam smantana si omogenizam si la sfarsit parmezanul.
4. Dupa ce sunculita este prajita, o lasam putin sa se raceasca si o adaugam peste amestecul de oua.
5. Stoarcem spaghetele si le turnam in bolul cu oua si sunculita. Nu raciti spaghetele.
6. Omogenizam bine, condimentam si servim imediat.




Pofta buna!

luni, 18 mai 2009

"Buzunare" cu telemea de vaca

Au iesit o bunatate de "buzunare" pline cu telemea, cu un gust extraordinar. Am dorit sa o incerc deoarece are telemea de vaca in compozitia aluatului. Hmm ... uite ce bine arata telemeaua :)



Precizez cu multa mandria ca sunt proprietara unui nou aparat foto (Fuji FinePix S1000).

Ingrediente: 350 gr telemea de vaca, 230 gr faina, 100 gr unt, 2 oua, susan si mac. Reteta este de la Florance. Au iesit 29 de buzunare folosind o forma de 7 cm.

Intr-un bol punem 200 gr telemea razuita pe razatoarea mica, untul, faina si un ou. Framantam un aluat elastic pe care il punem intr-o folie alimentara si in frigider pentru 30-40 de minute. De consistenta telemelei depinde daca mai e nevoie de putina faina sau nu. Aluatul este destul de moale. Daca telemeaua este prea sarata, o puneti de desarat in putina apa inainte de a lucra cu ea. Eu am cumparat telemea care a fost doar inmuiata in apa cu sare, nu a stat in apa cu sare cum sunt in general telemelele din comert.



Scoatem aluatul din frigider, intindem o foaie si cu o forma rotunda de 7 cm (sau aproximativ 7 cm) taiem rondele din aluat. Punem telemea razuita pe o jumatate de cerc , indoim si cu ajutorul unei furculite "inchidem" buzunarul. Punem buzunarele in tava, le ungem cu un ou batut. Deasupra presaram cu susan si mac. Repetam operatiunea pana terminam aluatul.



Le dam la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute. Pentru ca mi-au iesit mai multe buzunare decat mi-au intrat in tava, cele in plus le-am pus pe o farfurie pudrata cu faina, le-am acoperit cu folie alimentara si le-am bagat la frigider pana s-a copt prima tava. Pofta buna!


duminică, 17 mai 2009

Waffe cu oua, telemea si muschi file

Un mic dejun delicios, alaturi de un sos Tzatiki sau legume proaspete.



Ingrediente: 6 oua, 300 gr telemea de vaca, 150 gr muschi file, 200 gr smantana, 130 gr faina, 1 ardei capia, verdeata (ceapa verde, marar), condimente (sare, piper, usturoi praf). Reteta este de blogul Teodorei.



Intr-un bol batem ouale ca pentru omleta, adaugam smantana si omogenizam bine. Adaugam telemeaua rasa, muschiul file si ardeiu taiat marunt si restul ingredientelor. Condimentam.

Coacem in aparatul de waffe uns putin cu ulei. Mi-au iesit 8 bucati. Pofta buna!

Observatie: Daca nu aveti aparat de waffe, puteti coace compotitia in tigaie punand cate o lingura de compozitie (mini-pacakes).



Intre timp Maya se "odihnea" la soare :)


Tzatziki

In Atena am mancat pentru prima oara sos Tzatziki. Este atat de delicios alaturi de un gratar sau un Souvlaki sau pur si simplu intins pe paine prajita (asa cum mai obisnuieste Miha sa manance :))



Ingrediente: 2 castraveti, 1 castravecior murat (optional), 200 gr iaurt gras, 2 catei de usturoi, piper, sare, ulei de masline (1 lg) si otet(1-2 lg). Am inteles ca mararul ar fi o verdeata necesara in acest sos. 



Castravetii se curata de coaja si cu ajutorul unei lingurite ii curatam de seminte. Se dau prin razatoarea mica si se storc bine bine. Se pun intr-un bol alaturi de restul ingredientelor si se amesteca bine. Condimentam dupa gust.



Se da la rece cel putin o ora inainte de servire pentru a se intrepatrunde aromele. Pofta buna!

joi, 14 mai 2009

Panna Cotta

Un desert rapid, fin, cu care se poate face senzatie :) Poza este neclara, fiind facuta cu telefonul, deoarece aparatul meu foto a fost rapus la datorie ... si a depus armele definitiv (a mai incercat el, dar l-am mai resurscitat).
Later edit: Puteti sa incercati si Panna Cotta cu ciocolata.



Reteta este de pe blogul Teodorei, incercata la sugestia colegei mele Diana :)

Ingrediente: 500 ml smanatana dulce pentru frisca, 100 gr zahar sau mai putin (dupa gust), 90 ml lapte la temperatura camerei, un plic de gelatina si esenta de vanilie (sau alata aroma pe care o preferati).

Intr-un bol mic punem gelatina la inmuiat in lapte pentru aproximativ 5 minute. Intre timp intr-o craticioara punem frisca cu zaharul la incalzit la foc mic-mediu. Aceasta operatiune este delicata, deoarece nu trebuie sa lasam sa clocoteasca frisca; eu am urmarit pe marginea cratitei cand a inceput sa faca bulele specifice fierberii laptelui. In acel moment adaugam gelatina si iute invartim odata- de doua ori si luam de pe foc. Mai invartim bine compozitia adaugand si aromele (esenta de vanilie in cazul meu).

Formele in care vom pune Panna Cotta le udam cu apa, apoi tunam compozitia si dam la frigider. Eu am lasat de seara pana dimineata. Am folosit 4 cesti de cafea, dar cred ca mai indicate sunt formele de silicon, pentru a putea scoate continutul mai usor.

Dimineata ... am luat un cutit subtire si cu grija am "ajutat" compozitia sa iasa din forma. Am pus pe o farfurie si am servit cu dulceata de mure. Ca si toping se pot folosi diverse dulceturi, siropuri, caramel, dupa preferinta. Pofta buna!

miercuri, 13 mai 2009

Ciuperci umplute cu branza burduf

Sunt delicioase facute  la gratar, insa o optiune buna este si facutul ciupercilor la cuptor. Noua ne plac aceste ciuperci si le-am savurat la cina.



Ingrediente: ciuperci champignons medii ca marime (eu am avut 20 de bucati), o branza burduf (eu am avut de la Napolact si am folosit jumatate din punga), verdeturi optional (eu am folosit marar), o rosie optional.

Intr-un bol se amesteca branza burduf cu verdeata.



Se curata ciupercile de pielite, se rup coditele, se umplu cu branza si se aseaza in tava in care am pus hartie de copt (se poate si fara hartie de copt). Daca avem o rosie prin frigider, o taiem feliute si ornam ciupercile umplute. Coditele de la ciuperci le curatam, le saram si le punem intr-un colt de tava.



Se dau la cuptorul preincalzit pentru 20 de minute. Probabil vor lasa apa ciupercile, sau va iesi putin branza pe dinafara. Nicio problema: apa se va evapora. Pofta buna!

marți, 12 mai 2009

Budinca cu mere si orez

In general cand vad retete cu mere le notez pentru a le incerca. Marul este fructul pe care il consum aproape in fiecare zi lucratoare. Unul sau doua mere. 



Ingrediente: 500 gr mere, 50 gr unt (si inca putin pentru uns tava),  o cana de orez, 3 oua, 2 lg faina, 100 gr + 2 lg zahar (eu am pus brun), o vanilie. Reteta e de pe blogul Mihaelei.

Observatii: data viitoare pun mai  multe mere, mai putin orez si o sa am neaparat frisca pentru ornat si pentru a-i da un gust si mai bun.

Curatam merele, le taiem rondele de 1cm grosime si le aranjam in tava/forma unsa cu unt. Presaram 2 lg de zahar si dam la cuptorul preincalzit 25-30 de minute.



Intre timp fierbem orezul intr-o oala cu multa apa (minim 5 cani). Cand e fiert il scurgem de apa si il racim bine. Intr-un bol amestecam bine ouale, zaharul, zaharul vanilat si untul topit si racit. Scoatem tava din cuptor, presaram orezul fiert si turnam compozitia de oua. Dam din nou la cuptor pana orezul face o crusta (al meu dupa 20 de minute nu a facut crusta si l-am scos din cuptor). 



Lasam sa se raceasca si rasturam pe un platou, astfel incat merele caramelizate sa fie deasupra. Daca avem frisca ornam frumos cu frisca. Eu am presarat scortisoara. Pofta buna!


luni, 11 mai 2009

Prajitura cu crema nutella

Prajitura aceasta este, in ciuda simplitatii ei, deosebita, racoritoare, iar crema delicioasa de-a dreptul. Nu a mai fost loc de pozat artistic, bucatele taiate frumos ... prea repede au fost savurate :)



Reteta este de pe blogul Amaliei.
Blat (pentru o tava de aproximativ 33x22 cm): 6 oua, 8 lg zahar, 10 lg faina, 1/2 lgt praf de copt, 2 lg cacao, 2 lg apa.
Crema: 500  ml lapte, 2 oua, 100 gr faina, 100 gr zahar si 250 gr nutella.

Am cumparat smantata dulce pentru frisca, naturala, care a iesit minunata. Aveam emotii ca poate nu se va bate sau alte incidente pentru ca nu am mai folosit smantana pentru frisca pana acum. Ei de acum ... de cate ori o sa pot numai din aceasta voi cumpara.



Batem albusurile tare adaugand treptat zaharul si apa. Cand bezeaua este tare adaugam pe rand galbenusurile si apoi cacaoa. Apoi adaugam pe rand faina amestecata cu praful de copt, avand grija sa amestecam amplu pentru a nu se lasa compozitia. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20-25 de minute, pana trece testul scobitorii.



Intre timp facem crema. Amestecam bine ouale cu zaharul, adaugam faina si apoi laptele treptat. Punem compozitia intr-o craticioasa si fierbem amestecand in continuu pana obtinem un amestec de consistenta budincii. Daca cumva se formeaza cocoloase, nicio problema. Sa aveti pregatit la indemana mixerul ... luati de pe foc,  mixati putin pana se elimina cocoloasele si puneti inapoi pe foc. Cand este rece adaugati si nutella si invartiti bine.



Cand blatul s-a racit, il taiem in doua cu grija deoarece este putin subtire. Pregatim un sirop din putina apa, zahar si esenta de rom. Pe un platou punem partea de jos a blatului, insiropam putin, intindem crema si acoperim cu partea a doua din blat. Ornam cu frisca (eu am pus intr-o punga si am facut cateva figuri rotunde). Am avut si o bucatica de ciocolata la indemana si am ras deasupra putin. Puneti prajitura in frigider macar pentru o ora inainte de a o servi.



Dupa cum spuneam ... prajitura mi s-a parut tare buna, crema fiind extraordinara si se poate folosi la multe alte prajituri/tarte. Pofta buna!



miercuri, 6 mai 2009

Paine rapida nedospita

La capitolul aluaturi inca nu am o dexteritate ridicata ... dar progresez. Totusi am intalnit aceasta reteta de painica nedospita si mai ales rapida in pregatire si am decis sa o fac.



Ce aerata e ... nu ma asteptam :)

Ingrediente: 300 gr iaurt (daca are zer scurgeti-l inainte de a-l folosi), 300 gr faina, 1/2 lgt zahar, 1 lgt cu varf de sare, 1 ou, 1 plic praf de copt, susan (sau mac).  Reteta e de pe http://diamondlovescuisine.blogspot.com.

Eu am noroc sa primesc oua de casa si asta se vede in majoritatea retetelor pe care le fac. Culoarea galben frumos a oualor de casa (sa nu mai vorbim de gust) este de neegalat. Cand mai cumpar oua de la magazin, si vad galbenusul ala asa spalacit ... iuhh. La fel si laptele de casa, branza de vaci, telemea ... yumi!

Se pun toate ingredientele intr-un bol, se amesteca bine-bine. Compozitia rezultata va fi una lipicioasa, asa trebuie sa fie :) Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, turnati compozitia, presarati cu susan si dati pentru 20-25 de minute la cuptorul preincalzit. Testati cu scobitoarea cand e coapta.



Dupa ce scoatem painea din cuptor, o punem intr-un prosop de bucatarie si o infasuram lasand-o sa se raceasca. Astfel evitam sa se intareasca coaja.



Eu tocmai facusem si o salata de ou, telemea si iaurt si am mancat cu painica. Pofta buna!