miercuri, 26 ianuarie 2011

Zaletti - the venetian cookie

Mi-a dat ceva batai de cap formarea lor (din cauza ca nu am avut la indemana stafidele potrivite) si ma gandeam ca desi am pornit vioaie sa ii fac o sa ajung sa ma "inervez" teribil. Ei, bine ca mi-au trecut nervii pentru ca au iesit niste biscuiti minunati, aromati si deliciosi. Acesti biscuiti ar fi, se pare, unul din deserturile gasite in Venetia de-a lungul vremii.



Ingrediente:
- 250 gr unt (eu folosesc minim 82% grasime)
- 250 gr zahar alb
- un galbenus (de casa sau ecologic)
- 250 gr faina de porumb (nu malai)
- 250 gr faina alba
- 150 gr stafide (in reteta scria currants - coacaze)
- 60 gr rom (bautura asta imi lipseste cu desavarsire din "stoc"; am pus cam 50 ml coniac)
- 1 lgt praf de copt
- un praf de sare
- 3-4 lg de lapte (folosit in caz ca aluatul nu are consistenta necesara)

Ingredientele sa fie la temperatura camerei si cu 30 de minute inainte de a purcede la crearea biscuitilor se pun stafidele la inmuiat in rom/coniac.


In continuare procedura e destul de clasica. Pornim cuptorul la foc mic-mediu (170grd conform retetei). Cu ajutorul mixerului se amesteca bine untul cu zaharul, apoi se adauga galbenusul si se mai omogenizeaza. In alt bol amestecam bine fainurile, praful de copt si sarea si apoi le adaugam la amestecul de unt. Punem si stafidele cu alcool cu tot, omogenizam si daca aluatul nu se tine mai punem treptat lapte pana ajungem la consistenta dorita (adica putem manevra aluatul fara sa se sfarme).

Am impartit aluatul in doua bucati si am creat 2 batoane cu o forma dreptunghiulara/patrata din care am taiat bucati de aprox. 10 mm pe care le-am pus in tava. Aici am intampinat unele probleme din cauza ca stafidele erau mai mari taiatul a fost mai dificil.


Se coc pentru aprox 15-20 de minute, pana se observa ca prind o crusta aurie pe margini. Ca si orice fursec cu unt, nu trebuie sa se intareasca in cuptor; se scot pe un grilaj si se lasa sa se raceasca.

Pofta buna!

7 comentarii:

Catalina spunea...

Mmmm, ce frumuseti dulci!

laura spunea...

currants sunt coacaze; nici eu nu am vazut la noi din cele uscate. oricum, cred ca sunt foarte buni si cu stafide

Bianca spunea...

@Laura: mersic de lamurire; dictionarul meu fix asa l-a tradus desi aveam macar un dubiu; coacaze uscate cu siguranta nu am vazut niciodata :)

Miha spunea...

Faini biscuiteii! :)
De unde ai luat faina de porumb?

Bianca spunea...

@Miha: din Real. Se mai gaseste in magazinele cu produse naturiste/bio. In alte hypermarketuri nu am observat. Numai bine.

Corina spunea...

Buna Bianca, tocmai am facut aceste minunate Zaletti (inca sunt caldute si deja sunt pe jumatate terminate). Nu am gasit nicaieri faina de porumb si am folosit malai grisat. Se simte putin dar a meritat. De cand am vazut aceasta reteta pe blogul tau am tot cautat aceasta faina dar la noi nu este (Satu Mare). Am cautat si in Real dar nu am gasit. Oricum, sunt delicioase. Multumesc.

Bianca spunea...

@Corina: ma bucur ca nu te-a descurajat faptul ca nu ai gasit faina de porumb si ai incercat totusi acesti minunati biscuiti. Sper sa mai incerci si altii de pe blog. Numai bine.

Trimiteți un comentariu