duminică, 31 ianuarie 2010

Salata de sfecla rosie

Iarna aceasta nu prea am mancat castraveti murati ... as putea numara pe degete de cate ori am mancat ... nu prea stiu de ce. Iarna aceasta, in schimb, a fost prima in care am facut salata de sfecla rosie. Nu o data, ci de mai multe ori. Cat poate fi de delicioasa ...



De Craciun am primit aceasta carte si rasfoindu-i paginile am gasit reteta pentru salata de sfecla. Cum am ajuns inapoi acasa, cu sfecla rosie la pachet, m-am pus pe treaba.



Ingrediente:
- 1,2 kg sfecla rosie
- 5 lg ulei de floarea soarelui
- 4 lg otet de vin
- 2-3 cm radacina de hrean (sau mai mult, dupa gust)
- sare, piper
- 1 lgt zahar (optional)

Se freaca bine bine sfecla cu un burete de bucatarie (nu il folositi pe cel cu care spalati vasele). In carte scrie ca "se freaca cu peria de radacina" ... ce dragut ... nu am in casa asa ceva :P

Punem apoi intr-o tava bucatile de sfecla si le dam la cuptor pentru aprox. 2 ore. Timpul de coacere depinde de marimea sfeclelor. Se verifica daca intra furculita in ele. Le scoatem apoi, le lasam sa se raceasca si le curatam de coaja. La aceasta operatie eu mi-am pus o punga pe mana stanga cu care manevram sfecla. Puteti folosi manunsi de unica folosinta ca sa evitati putina colorare a pielii mainii.



Taiem fiecare bucata de sfecla in felii si apoi cu ajutorul unui cutit ondulat (rotativ) taiem feliile de sfacla fasii.



Preparam sosul din restul ingredientelor si il potrivim la gust. Turnam sosul peste sfecla taiata, adaugam hreanul razuit mic si omogenizam.



Punem sfecla intr-un borcan, inchidem ermetic, si il lasam la macerat 2 zile in frigider sau intr-un loc racoros.

Pofta buna!


Paste cu pesto de busuioc

Pesto de busuioc Barilla. Cumparat. Plantele mele de busuioc nu prea mai au frunze suficiente. Trebuie sa mai plantez o tura :) Si pentru ca si aveam un borcanel de pesto de busuioc, acesta a fost micul dejun- pranzul zilei :)

"Dedic" acest fel de mancare dragei Aripel ... sper din suflet ca felul asta de mancare nu il poti "cocosi" in vreun fel :) Te tzuc.



Ingrediente: 2 portii
- 180 gr paste cu ou Barilla (se calculeaza aprox. 80-90 de gr de paste de persoana)
- 1/2 borcanel pesto de busuioc Barilla
- putin ulei de masline
- putin parmezan



Totusi daca aveti frunze de busuioc va recomand acest pesto facut de Maya.

Fierbem pastele al dento si intr-un bol incalzim putin pesto la cuptorul cu microunde.
Stoarcem pastele, le punem intr-un bol unde adaugam pesto, ulei de masline si omogenizam. Servim calde presarat cu parmezan.

Pofta buna!

vineri, 29 ianuarie 2010

Pizza casei

Toata lumea cred ca are o "pizza a casei"; pizza cu de toate ... sau ce gasesti in frigider .. fara niciun specific :) A noastra a avut de toate si buna a fost ...


Ingrediente: 4 pizza
- 550 gr faina alba
- 15 gr drojdie proaspata
- aprox 400 ml apa calduta
- 1/2 lgt zahar
- 1 lg ulei de masline
- 1/2 lgt sare
- umplutura: felii de sunca, ciuperci Champignon proaspete, cas/cascaval/telemea/mozzarela, masline, gogosar rosu
- sos: sos de rosii/bulion, oregano, 1 ou (ecologic sau de casa), piper, sare

Preparare:
Intr-un bol punem faina si facem un locsor in mijloc unde sfarmam drojdia, punem si zaharul si putin apa calduta si lasam 10 minute sa se hodineasca. Adaugam pe margini si sarea si uleiul (sa nu intre in contact cu drojdia). Apoi cu ajutorul apei caldute framantam strajnic un aluat nelipicios si il lasam sa creasca intr-un loc caldutz minim un ceas de vreme.

Intr-un bol amestecam ingredientele de sos. Daca doriti mai picant adaugati chilli sau pasta de ardei iute (asa am facut eu pentru pizza mea).

Luam cate un sfert din aluatul crescut si il intindem in forma rotunda si il punem intr-o tava rotunda pe care am uns-o cu putin ulei.


Ungem aluatul cu sos si apoi aranjam 4 felii de sunca, 2 ciuperci taiate feliute, branza care o folositi, ardei rosu taiat cubulete si masline.


Dam la cuptor pentru 10 minute la foc iute. Dupa vreo 7 puteti sa mai radeti deasupra putin cascaval si mai dati la cuptor.

Tare buna a iesit pizza :) Ne-am infruptat serios si satios.


E important, zic eu, sa nu umplem pizza cu prea multa umplutura sau prea multe arome :)

Pofta buna!

vineri, 22 ianuarie 2010

Biscotti cu migdale

De ceva vreme doream sa fac aceasta reteta dar nu s-a ivit ocazia ... in cele din urma ocazia a fost o seara in care eram mai "blue" ca sa zic asa. A meritat :)



Biscotti = cookie/biscuit copt de doua ori. Deci nu te poti astepta la ceva pufos ,nu? Cuvantul isi are originea in latinescul biscoctus, adica copt de doua ori. In America de Nord se mai numesc cantuccini, avand in general migdale in compozitie (sau orice alt fel de nuci si condimente).

Intr-un bol amestecam 200 gr faina alba, 150 gr zahar brun, 50 gr cacao, o lgt fara varf de praf de copt, 50 gr ciocolata neagra (taiata marunt, nu razuita).

Apoi adaugam 3 oua batute (ouale ecologice sau de casa) si mai punem 120 gr migdale intregi. In acest moment ne caznim sa omogenizam bine-bine compozitia. Intr-un anumit moment aveam impresia ca nu o sa se omogenizeze nicicum. Nu va lasati descurajati :) Amestecul este lipicios in final.

Pe masa infainata impartim aluatul in 4 bucati si ii dam forma alungita de o latime cam de 2 cm si putin aplatizati. Punem sulurile intr-o tava in care am pus o foia de copt si ii dam la cuptorul preincalzit la foc mic pentru 25 de minute.



Scoatem biscuitii din cuptor si ii lasam sa se raceasca, iar apoi ii taiem in bucati cam de un deget grosime. Ii aranjam din nou in tava si ii mai coacem 15 minute.



Se servesc reci, inmuiati in cafea sau ceai. Deliciosi. Pofta buna!

luni, 18 ianuarie 2010

Piept de pui cu ananas si ciuperci

Am primit si eu un ananas la petrecere si ma tot gandeam ce sa gatesc cu el ... sa ii fructific valoarea :P Poftisem eu de mult aceasta mancare si acu i-a fost sortit sa o pun in practica .. mai ales ca de la cealalta petrecere aveam si wok si primisem si 2 seturi de betigase fix din Tokio :)



Ingrediente: 3 portii
- 200 gr orez (basmati hadju am folosit eu)
- un piept de pui (aprox. 400 gr)
- 15-20 ciuperci champignon
- un ananas
- un morcov
- 2-3 catei de usturoi
- rozmarin
- sos de soia (4-5 lg)
- ulei de floarea soarelui
- sare, piper



Dupa ce am pregatit ingredientele: pieptul de pui taiat bucatele si condimentat cu putina sare(atentie sosul de soia e sarat) si piper, ciupercile curatate si taiate mare, morcovul taiat fideluta, anansul taiat bucatele, putin rozmarin taiat marunt si usturoiul taiat bucati .... am purces la drum

In wok am pus cateva lg de ulei de floarea soarelui pe care l-am incins bine (toate operatiunile au loc la foc mediu-mare) si am pus pieptul de pui si usturoiul. Amestecam pana prinde pieptul de pui ceva culoare si adaugam morcovul. Amestecam 2-3 minute si punem si ciupercile dupa care lasam sa se prajeasca cam 5 minute.



Adaugam sosul de soia si rozmarinul ... omogenizam si mai adaugam sare daca e necesar. Adaugam si ananasul cu zeama pe care a lasat-o in bol intre timp si mai lasam sa fiarba 5 minutele asa .... deja totul este delicios.

Intre timp punem la fiert si o oala cu apa in care punem cam 200 gr de orez la fiert (puteti pune putin sare in apa de fiert). Eu am folosit orez basmati hadju ... cu bobul subtire si lunguiet. Mi s-a parut extraordinar.

Servim cald cu pofta mare si o portie pentru serviciu.

Pofta buna!


joi, 14 ianuarie 2010

Branza Brie cu boabe de struguri

O alta gustare pentru petrecere a fost branza Brie cu boabe de struguri.


Pe bete asezam o boaba de strugure rosu, o bucatica de branza Brie si o boaba de strugure alb.

Pofta buna!

miercuri, 13 ianuarie 2010

Clatite umplute cu somon

Una din gustarile de la petrecerea de Sf. Ioan au fost aceste clatite umplute cu unt si somon. De obicei servim somonul pe tartine (paine pesmetata cumparata din Real) insa pentru petrecere am schimbat foaia si mi-a placut rezultatul.


Ca si preparare: folosim clatite (o cana de faina, sare, un ou, apa minerala), unt si file de somon. Fiecare clatita o ungem cu unt si asezam felii de somon (nu punem somonul pe toata clatita .. putem pune 2 randulete de somon) si apoi rulam. Dam la rece inainte de servire. Neaparat sa aveti lamaie/lime la servire deoarece unor invitati nu le va place fara aceasta.

Pofta buna!

marți, 12 ianuarie 2010

Petrecere de Sf. Ioan

Pentru ca in familie avem cativa Ioan/Ioana sambata am organizat o petrecere. Ne-am adunat cam 16 adulti si 3 copii ... a fost casa plina ... plina de bucurie si povesti.

Bineinteles ca ne-am pregatit si culinar pentru petrecere. La fel de bineinteles nu am avut timp sa pozez platourile in splendoarea lor :) Totusi cineva s-a gandit la mine si a surprins in imagini cateva detalii.

O luam invers ... ca desert am pregatit chocolate chip cookies, un Tiramisu rapid ...


Banana Bread


Si acum ca gustari am pregatit ...

Clatite umplute cu somon


Smochine si svaiter, branza Brie si boabe de struguri


Rosii si ardei umpluti cu pasta de branza de vaci cu marar


Chiftele siriene


Buseuri din aluat de foietaj umplute cu salata de ciupersi si salata de vinete


Piept de pui in compozitie de bere


Ardei gras si rosii umplute cu orez

Mi-am facut planurile acestei cine in clipa in care am vazut reteta. Cumparat ingredientele in pauza de masa si seara m-am pus pe treaba. A durat putin prepararea ... si a fost o cina tarzie insa a meritat.


Ingrediente:
- 2 ardei grasi rosii
- 2-3 rosii
- 1 ceapa
- 150 gr orez
- o cana de supa/apa fierbinte
- frunze de busuioc
- 80 gr mozzarella
- 80 gr vin alb
- un pumn de masline
- 25 gr cascaval
- sare, piper, ulei de masline

Preparare:
Intr-o cratita punem putin ulei si adaugam ceapa taiata marunt si o calim. Dupa ce ceapa devine translucida adaugam si orezul. Lasam cateva minute, invartim sa nu se prinda, stingem cu vinul. Atentie sa nu va ardeti. Amestecati pana se evapora vinul.


Turnati supa/apa peste orez, adaugati busuiocul si maslinele si lasati sa fiarba.


Intre timp curatam/taiem legumele si branzeturile. Cand orezul este cam jumatate fiert luam cratita de pe foc si lasam cateva minute sa se racoreasca. Adaugam mozzarella si cascavalul si amestecam pana se omogenizeaza.


Umplem legumele cu umplutura de orez si le asezam intr-un vas de yena (puteti sa ungeti vasul cu putin unt).


Dam la cuptor la foc mic-mediu pana se patrund legumele (ardeiul se va coace mai greu decat rosiile, dar mie imi place sa simt ardeiul sa nu fie fleosc).

Am servit cu cateva feliute de bacon prajit.

Pofta buna!


Reteta Maya.

duminică, 10 ianuarie 2010

Apple Tarte Tatin

O bunatate de desert de ne-am lins degetele la petrecerea "Girls' night in". Aluatul de foietaj facut in casa ... caramelul cu merele si frisca ... uhhh.



Ingrediente:
Aluatul de foietaj:
- 170 gr faina alba
- 130 gr unt, folositi unt cu minim 82% grasime
- 70 ml apa rece
- 1/2 lg zeama de lamaie

Tarta:
- 6 mere medii (acrisoare)
- 60 gr unt, folositi unt cu minim 82% grasime
- 100 gr zahar brun
- 1/2 lgt scortisoara
- 1 lg coniac (optional)
- frisca (din smanatana dulce), inghetata (optional)

Preparare:
Aluatul de foietaj: necesita mai mult timp de executie; se poate inlocui cu aluat de foietaj din comert, dar gustul nu mai e la fel.
In vasul unui robot de bucatarie sau intr-un bol punem faina si untul rece taiat bucatele si amestecam bine, totusi se vor mai vedea bucati de unt prin aluat. Turnam apa cu zeama de lamaie si amestecam pana se formeaza o bila compacta. Dam o forma dreptunghiulara aluatului, il punem intr-o folie alimentara si dam la frigider 2 ore. Dupa 2 ore intindem aluatul in forma dreptunghiulara, de 1 cm grosime (eu prima data am reusit sa il fac oval ... era oleaca cam tarziu). Impachetam aluatul ca in imaginile de mai jos si dam din nou o ora la frigider. Dupa o ora repetam operatiunea de impachetat si mai dam minim o ora la frigider.


Eu am preparat aluatul cu o zi inainte (asta daca va pregatiti pentru musafiri din timp).

Caramelul: intr-o cratita punem untul la topit, cand este topit adaugam zaharul, scortisoara si coniacul. Lasam sa se caramelizeze si apoi il turnam in forma de tarta, astfel incat sa acopere fundul acesteia.

Merele le curatam si le taiem in 8; le asezam frumos in tava. Aluatul il intindem cat sa acopere tava, intepam cu o furculita si il asezam peste mere, ajutandu-l se se muleze dupa mere (sa nu stea numai bombat). Taiem excesul de aluat.


Dam la cuptor pentru 25-30 minute, pana se coace foietajul. Serviti caldut cu frisca si/sau inghetata.

Pofta buna!


Reteta Anna Olson.

vineri, 8 ianuarie 2010

Paste cu ciuperci murate si piept de pui

Acestea au facut parte din meniul "Girls' night in". Nimeni nu s-a mai gandit sa faca o poza aranjata frumos acestor paste ... eram prea pornite pe "savurare" :)


Ingrediente:
- paste cu ou Barilla (calculati aproximativ 80-90 gr. de paste pentru o persoana)
- un borcan de ciuperci de padure murate; e prima data cand le folosesc, le-am luat din Metro si sunt gustoase
- piept de pui (calculat aproximativ 100 gr de persoana)
- 1-2 cutii de rosii decojite
- ulei de masline (sa nu fie extravirgin caci acesta nu se foloseste la prajit, folositi ulei de floarea soarelui in schimb)
- 3-4 catei de usturoi feliat subtire
- 2-3 cm de ghimbir feliat subtire

Preparare:
Intr-o oala punem apa cu sare si fierbem pastele dupa indicatiile de pe pachet.

Intr-un wok punem ulei de masline si usturoiul si ghimbirul la prajit pe foc iute. Dupa 1-2 minute adaugam si ciupercile stoarse de zeama si prajim cam 5 minute.


Intre timp taiem pieptul de pui bucati mici si le punem in wok si le prajim cam 10 minute.


Turnam si sosul de rosii (eu am maruntit putin rosiile in blender).


Mai lasam sa fiarba. Asezonam daca consideram necesar. Oprim focul. Adaugam pastele scurse de apa si amestecam bine.

Precizari: Nu raciti pastele inainte de a le pune in sos. Incercati sa aveti sosul pregatit inainte de a fi fierte pastele: mai bine asteapta sosul dupa paste, decat invers.

Pofta buna!

Girls' night in

Girls' night in ... aveam si doi baieti dar pe ei i-am exilat cand in sufragerie cand in bucatarie :)


Ne-am delectat cu paste chicken Alfredo ... fara chicken ca trebuia sa fie vegetarian, paste cu ciuperci murate si piept de pui la wok ...


Apple Tarte Tatin ... servita cu frisca din smantana dulce


Ciocolata de casa cu nuci prajite .. servita cu lingurita direct din vasul de yena :)


Toate "stropite" cu vin alb demi-dulce. Ne-a placut ... o sa mai repetam.