marți, 27 aprilie 2010

Supa crema de broccoli

In saptamana trecuta am mancat de 3 ori supa crema de ceva: mazare, broccoli si broccoli din nou. A fost destul de normal sa ma apuc sa imi fac si eu o portie :) Adica o portie mai maricica asa ... cam de 2 litri :)



Asa ca daca doriti o portie mai micuta va trebui sa ajustati cantitatea ingredientelor.

Intr-o oala am pus 2 litri de apa, 2 morcovi marisori si un pastarnac si le-am pus la fiert. Separat am fiert pe abur 2 legaturi de broccoli. Daca nu veti fierbe broccoli pe abur atunci adaugati-le in oala in ultimele 10 minute de fierbere a legumelor.

Intre timp pregatim cateva crutoane. Am taiat 2 felii mari de paine in cuburi. Intr-o tigaie am pus cateva linguri de ulei de masline si am adaugat cubuletele de paine si le-am prajit.



Cand legumele sunt fierte le-am pus in blender si am adaugat apa din oala cate putin pana s-au transformat intr-un piure. Am adaugat sare si piper. Am folosit aproximativ un litru de apa (de fapt era deja o supica de legume).



Restul supei l-am pus separat, am turnat piureul in oala si am mai adaugat supa pana a ajuns la consistenta dorita. Am fiert cateva minute si am adaugat 3-4 linguri de smantana grasa. Mi-a mai ramas aprox. 200 ml de supa.

Punem supa-crema in farfurie, adaugam 1-2 lingurite de smantana grasa si crutoane. Pe loc am "savurat" 2 farfurii. Pofta buna!


duminică, 25 aprilie 2010

Oua florentine

Micul dejun de sambata. Reteta inspirata din cartea imprumutata de la Brindusa. O carte de o kila si ceva cu care serios poti sa faci un cucui cuiva :) E o carte cu retete adunate de pe mari si tari, cu explicatii, povestiri. Imi place mult.



Am cumparat 400 gr de spanac, l-am spalat si rupt in bucati si apoi l-am pus , fara sa il storc, intr-o tigaie unde l-am lasat sa se inmoaie 10 minute. Am condimentat apoi cu sare si piper.

Intr-un vas termorezistent (sau doua vase daca vreti sa faceti 2 portii separate) asezam spanacul si facem loc in mijloc unde spargem 2 oua, adaugam 2-3 lg de smantana grasa, piper si sare Dam la cuptorul preincalzit pentru cateva minute, pana se fac ouale la consistenta dorita. In cuptor ouale se coc frumos.



Scoatem vasul, presaram parmezan si mai lasam in cuptor 1 minut. Servim cald. Pofta buna!


sâmbătă, 24 aprilie 2010

Pate fin din ficat de pui

It is a must! Adica e un "musai". Musai sa il faceti si musai sa il devorati. Cred ca am spus totul cu asta.


Intr-o tigaie am pus 60 gr de unt si 500 gr de ficatei de pui (refrigerati, evit sa cumpar carne congelata). Eu am taiat ficateii in bucati mai mari ca sa se coaca mai repede. Ii lasam sa se prajeasca/patrunda cam 10 minute. Apoi punem o mana de frunze de busuioc si 2-3 catei de usturoi si mai lasam 2 minute.


Intre timp punem 100 gr de stafide intr-un bol si le acoperim cu vin alb (dulce preferabil, dar acuma na, ce aveti acasa). Puneti bolul in cuptorul cu microunde si incalziti-l pana stafidele absorb din vin (se pot pune si intr-o craticioara pe foc, acealasi rezultat).

Intr-un robot de bucatarie punem ficateii cu tot ce mai este in tigaie si mixam. Adaugam 2 lg cu varf de smantana grasa (minim 20% grasime), 2 lg de vin, sare si piper dupa gust.

Intr-un bol punem folie alimentara, asezam stafidele (le-am stors un gram) si turnam pateul. Acoperim cu folie alimenatara si dam la frigi cateva ore.


Am savurat pateul intins pa paine de casa. Pofta buna!
Nota 1: se mai poate adauga ceapa cand prajim ficateii si alte condimente gen nucsoara de exemplu.
Nota 2: nu faceti o cantitate mare daca nu aveti musafiri; pateul tine maxim 2 zile la frigider.

Inspiratie Mazilique.

vineri, 23 aprilie 2010

Cotlet de porc in sos de smantana si mustar cu farfalle

Ei, ma gandeam eu .... porc, smantana, mustar si paste!!! Ce o mai fi si asta. Ei a fost ceva gustos cu siguranta asa ca musai sa testati odata.


Cam pentru 4 portii am cumparat 5 bucati de cotlet de porc fara os pe care le-am taiat cubulete si le-am prajit intr-o tigaie in care am pus 2 linguri de unt. Si le-am lasat acolo pana s-a patruns carnea bine.
Intre timp am pus si pastele la fiert in apa multa. Le-am fiert al dente. Intr-un bol am amestecat 300 gr smantana grasa (minim 20% grasime) cu 4 lingurite de mustar clasic (Dijon nu am avut) si 150 ml apa (ma rog supa de legume ar fi fost mai buna insa nu a fost). Turnam acest sos peste carnea facuta si lasam sa se ingroase. In acelasi timp am adaugat si un mar taiat bucati. Eu nu i-am curatat coaja. Sare si piper dupa gust.



Dupa ce pastele au fiert le punem peste sos, amestecam si servim cald. Pofta buna!


Reteta inspirata de la Ama.

marți, 13 aprilie 2010

Paste puttanesca

In seara asta am ales paste gnocchi sau scoici, cum se mai numesc pe la noi. Sosul a fost o combinatie uimitoare de arome care au dat un rezultat foarte gustos. Numele folosit de italieni pentru acest sos este sugo alla puttanesca.



Dupa cum se observa am avut observatori in bucatarie: Maya; ma rog observa ea ceva afara ...



Intr-o oala am pus apa multa la fiert si am fiert pastele al dente; eu calculez 80-90 gr maxim de paste pentru fiecare persoana. Incerc de obicei sa nu fierb pastele cat scrie pe pachetul acestora.

Intr-o tigaie am pus 2 lg de ulei de masline si 2 catei de usturoi taiati fin. Ii incalzesc putin; atentie sa nu ii prajiti. Am adaugat apoi 6 bucati de file de ansoa taiate in bucati, 400 ml sos de rosii, o mana de masline natur, o mana de frunze de busuioc taiate marunt si eventual 5-6 capere. Am adaugat si putin chilli. Se fierbe sosul 10 minute. Ingredientele sunt pentru 2 portii.



Intre timp sunt fierte si pastele. Le strecuram si le punem direct in sos (nu le raciti dupa scurgere).



Servim pe loc. Pofta buna!

luni, 12 aprilie 2010

A quickie

Tradus ar fi o cina rapida intr-o zi nebuna. Nu tin minte de cand nu am fost asa o epava intr-o zi de luni; eu nu am abosolut nimic cu zilele de luni, cu trezitul dimineata sau alte chestii matinale; eu daca am descuiat ochii sunt buna de lucru. Ei na, astazi nu; plus un meeeeeeeting ce s-a intins de la un ceas la 3 de ne-am mirat si noi si o migrena localizata intr-un punct pe frunte ... dar am supravietuit :) si am facut si o cina.



Pulpe de pui superioare unse cu un amestec de sos de soia, ulei de floarea soarelui, sare si piper; marinat o jumate de ceas, pus intr-un vas de yena cu capac o jumatate de ora la cuptor. Dupa o jumatate de ora am luat capacul si am lasat pana s-au patruns bine.

Separat am calit in putin ulei un ardei capia taiat marunt cu un morcov mare razuit, am adaugat o cana de orez si am mai calit 3-4 minute si apoi 3 cani de apa. Am fiert pana a scazut apa si apoi am mai lasat sub capac minim 10 minute inainte de a servi.

Pofta buna!

duminică, 4 aprilie 2010

Cum facem noi ouale rosii

Vorbeam vineri cu Robert despre cum facem noi ouale rosii si el foarte entuziasmat zice "pai si bunica lipea frunzele de oua si ieseau foarte frumoase"; zic eu "pai cum adica le lipea???", gandindu-ma ca o fi ceva procedeu ce te scutea de legatul in ciorapi .... zice el "Pai, ... NU stiu". M-am amuzat teribil si, pentru aceasta, postarea ii este dedicata.



Ouale noastre de Pasti.


Din timpul anului ne pregatim stocand intr-o punga frunzele cepelor uscate pe care le folosim. De preferinta rosii, pentru a avea culoarea mai rosie a oualor. Bineinteles putem face oua de culoare mai rosie folosind frunze de ceapa rosie si oua de culoare mai deshisa folosind frunze de ceapa galbena. Sau asa cum mi-as fi dorit oua verzi vopsite cu frunze de spanac. Poate la anul.

Avem nevoie de oua de casa sau ecologice pe care le spalam inainte. Ouale de casa mai mici au coaja mai rezistenta zice mama. Culegem tot felul de frunzulite, care mai de care mai incretite ca sa arate frumos pe ou. Si o pereche de ciorapi :) sigur ati tras un fir la vreun ciorap.



Luam fiecare ou, asezam o frunzulita pe el, cu fata frunzei catre ou si il impachetam in ciorap, legam si taiem.


Cam asa, fiecare ou.



Intr-o cratita asezam un pat de ceapa, asezam ouale si apoi acoperim cu alt strat de ceapa. Turnam apa sa umplem cratita si punem la fiert la foc mic-mediu. Cam o ora. Timpul de fierbere indelungat este necesar pentru a se prinde culoarea de coaja oualor.



O daraba de clisa. Este necesara. Dupa ce au fiert ouale, le scoatem pe rand din cratita taiem ciorapul jos si stergem si frunza. Tot pe rand ungeti cu slanina fiecare ou. Slanina da luciu culorii.



Sarbatori fericite!


joi, 1 aprilie 2010

Targul Verde la Cluj

Ieri a fost prima zi (din trei) a targului Verde de la Cluj, care are loc la Iulius Mall. Am fost si mi-am umplut oleaca straita: miere de mana de padure, miere de cimbrisor si frisca de miere, faina integrala, fasole mung, perinitie cu gem de prune si altele.


Am asistat la un mini show bio culinar prezentat de doamnele de la CasaBio, care are loc in fiecare a zi a targului de la ora 18.30.

Ce am degustat: "lapte" din susan si fulgi de ovaz si canepa decorticata (Canah) si miere Apidava, unt din nuca de canepa (Canah) si patrunjel cu mirodenii si lamaie, halvitza din faina de canepa si ulei de canepa (Canah) si frisca de miere Apidava si o mancare de fasole MUNG cu condimente (foi de dafin, cimbrisor, pudra de ghimbir, sare) si ulei de masline si otet balsamic. Mi s-au parut extraordinare.

Tocanita de cartofi si salata de sfecla

O tocanita de cartofi simpla (2lg ulei, cartofi curatati si taiati in bucati, se calesc 2 minute, apa cat sa ii acopere, sare, piper, putina pasta de ardei iute) si o salata de sfecla rosie.