joi, 8 decembrie 2011

Mos Nicolae anul acesta

Deși ocupat, Moșul a decis ca și în acest an să bucure cu dulciuri pe cei dragi. El a ajuns cu darurile la o petrecere pentru copii unde a venit alt Moș cu daruri și, bineînteles, la colegii de echipă. Sper ca pe la voi a trecut Moșul și v-a lăsat, cu drag, ceva în cizmele de pe pervaz.


Am reușit să fac din nou turtă dulce, o tăvălită prin nucă de cocos și minunatele fursecuri rulate cu nucă.


Delicioase aceste fursecuri.


Și o secțiune din tăvălita prin nucă de cocos.

duminică, 6 noiembrie 2011

Brioșe cu dovleac și măr

Da, e vremea dovleacului și in piețe și la mine in frigider. Și dacă e în frigider trebuie sa fie și vremea unui desert cu dovleac. Această rețetă mi-a furat ochii la prima vedere, ușor de pus în practică și mai ales timpul scurt pe care trebuie sa îl dedici. Mai am dovleac in frigider și sper să reușesc sa mai fac un desert, în reluare, deoarece prima dată nu am reușit să scot prăjitura din forma de yena; dar nicio problemă, vă dați seama, am mâncat prăjiturica cu lingurița direct din forma de yena. Delicios.


Într-un bol amestecăm 220gr dovleac tăiat bucăți mici, 1 măr curățat de coaja tăiat bucăți mici și 150gr zahăr brun.
În alt bol amestecăm 375gr făină albă, 1lg praf de copt, 1lgț scorțișoară, 1/4lgț nucșoară.
Al treilea bol conține 200ml lapte, 5 lg ulei vegetal și 2 ouă de casă sau bio. Mai avem nevoie de 1lg gem de caise amestecate cu 2lg de apă fierbinte, dar asta doar la sfârșit, după ce scoatem brioșele din cuptor.

Mai departe am turnat amestecul lichid din bolul 3 peste amestecul de făină, am amestecat puțin, iar apoi am adăugat și dovleacul. După puțină omogenizare, nu trebuie sa amestecați de să iasă un terci, am pus compoziție cam 3/4 din formele de brioșe, în care am pus câte o hârtiuță. Le-am dat la cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu, pentru 20-25 de minute.


După ce le-am scos din cuptor, am pensulat brioșele cu amestecul de gem de caise și apă, atât cât să aibă o peliculă fină fiecare brioșă. Și apoi am stat cu ochii pe brioșe ca pe butelie ... să se răcească nu de alta. S-au răcit, le-am gustat/mâncat și acum vă spun să le încercați. Poftă bună!

joi, 20 octombrie 2011

Plăcintă cu mere gutui

Ca să nu spună lumea că am luat-o "pe ulei" și fac a treia tartă consecutiv, am decis să îi pun o "pătură" deasupra și să o botez plăcintă, adăugând puțină făină la rețeta de bază pe care am folosit-o la tarta cu pere și nuci și la cea cu prune. Deoarece merele gutui sunt mai acrișoare, cred că a fost o idee inspirată să acopăr cu puțin aluat tarta.


Așa că, folosiți aluatul de la tarta cu pere și nuci și mai adăugați 50gr de făină albă. Perele le-am înlocuit cu 1kg de mere gutui pe care, odată curățate, le-am tăiat felii subțiri, am adăugat 200ml apă, 6-7 lg de zahăr brun, și le-am fiert cam 25 de minute. La sfârșit am adăugat o mână de nuci prăjite și tăiate cu cuțitul și scorțișoară după gust.

Când întindeți foaia pentru tartă, lăsați o bucată pentru o foaie subțirică de pus deasupra tartei.

De poftă ce îmi era am scos tarta pe terasă și aproape nu suflam ca să se răcească mai repede. A meritat efortul ... de a păzi tarta ca să se răcească:) Poftă bună!

luni, 10 octombrie 2011

Tartă cu prune

După cum vă povesteam, înainte de tarta cu pere și nuci făcusem tarta cu prune. A fost un deliciu, nu foarte dulce, umplutura având o textură foarte plăcută.


În rețeta tartei cu pere și nuci am înlocuit perele cu 700gr de prune bistrițene și nu am pus nuci. Se face repede, e sezonul prunelor și trebuie profitat. Poftă bună!

duminică, 9 octombrie 2011

Tartă cu pere și nuci

În seara în care au venit fetele în vizită am pregătit această tartă ca desert. Văzusem o rețetă de tartă cu prune săptămâna aceasta, pe care am și făcut-o. Mi s-a părut minunată și m-am gândit la o combinație de pere si nuci pentru seara cu fetele. O idee excelentă și v-o recomand.


Ingrediente:
Aluat tartă: 300gr făină albă. 150 gr unt, un ou de casă sau ecologic, un praf de sare, 5 lg de apă (sau cât cere aluatul, adăugați apa treptat), 70gr zahăr brun
Umplutură: 1kg pere, 3 lg zahăr brun, 70gr nuci prăjite și tăiate cu cuțitul, 2lg amidon, scorțișoară

Pentru tartă am amestecat ingredientele și am pus aluatul în frigider minim 30 de minute, sau de pe o zi pe alta, în caz că vreți să îl pregătiți în avans. Am întins aluatul și l-am aranjat in forma de tartă, aluatul ce rămâne de pe margini l-am folosit la sfârșit ca să formez grilajul de decor al tartei. Se înțeapă cu o furculiță tarta.

Am semi-copt tarta, pentru 10 minute, în cuptorul preîncălzit la foc mic-mediu.


Între timp am pregătit umplutura. Am curățat perele, le-am tăiat felii groase de un deget, le-am pus într-o cratiță împreună cu zahărul și le-am fiert cam 10 minute. Am adăugat și nucile. Într-un bol mic am pus amidonul și am luat câteva linguri de sirop, iar după ce l-am omogenizat l-am turnat în cratiță. Am mai fiert 3-4 minute, am oprit focul și am adăugat scorțișoara.


Umplutura am turnat-o peste tarta precoaptă, am aranjat grilajul din aluatul ce a rămas și am mai copt tarta încă 20 de minute.

Cu greu am așteptat să se răcească. Cu greu. Se servește cu mult drag alături de prieteni. Poftă bună!

vineri, 7 octombrie 2011

Girls night night in - editia 2

Reloaded. Planned. Lovely. Piesele de rezistenta:

Tarta cu pere si nuci ... minunata


Paste cu ciuperci, brocoli, naut, rosii, mozzarela, parmezan ... iumi


Bucatareala ... tarta era gata pe cand au venit fetele. Ne-am apucat doar de paste, paste care se fac repede si sunt gustoase. Problema e ca am fiert paste pentru un regiment nu doar pentru 5 guri flamande.


Masa pusa; frumos.


Tarta. Recunosc ca are un gust extraordinar, la fel cu tarta cu prune facuta saptamana aceasta. Revin cu reteta zilele urmatoare pentru ca merita sa o faceti.

miercuri, 7 septembrie 2011

Biscuiți pentru bebeluși și copii

Mă gândeam că poate sunt mămici de pitici care ar fi interesate de o rețetă de biscuiți care poate fi adaptată după nevoile și/sau vârsta copilului. Eu o folosesc cu succes.


Rețeta de bază:
- 100gr făină albă fără gluten
- 100gr făină de orez fără gluten
- 20gr unt sau 3lg ulei de măsline presat la rece
- un gălbenuș de ou de casă sau ecoș ou întreg dacă copilul are peste 1 an
- 100ml apă rece

Opțional (aici fiecare poate să jongleze cu diferite condimente sau fructe):
- scorțișoară
- banană pisată
- pere tăiate bucăți
- etc.

Într-un bol am amestecat făinurile si am adăugat untul rece din frigider.


Cu ajutorul degetelor, repede, am fărâmițat untul și l-am amestecat cu făina, obținând un amestec fărâmicios.


Am adăugat galbenușul de ou și apa.


Scorțișoara în cazul de față. Sau fructe, dacă alegeți acea variantă.


Și am obținut un aluat aproape nelipicios.


Am format biluțe pe care le-am aplatizat în palmă și le-am așezat în tavă pe hârtie de copt.


Am pus tava în cuptor, la foc mic-mediu, pentru aprox. 15 minute, iar apoi le-am scos pe un grilaj.


Se păstrează în cutie etanșă la loc răcoros. Am dat biscuiții prin râșnița de cafea si i-am combinat cu diverse fructe. Atenție însă, să fărâmițați biscuiții când îi puneți în râșniță ca să nu se strice aceasta. Poftă bună celor mici!

luni, 5 septembrie 2011

Brioșe cu nuci și pere

Să nu spuneți că nu v-am avertizat: sunt BUNE! Atât de bune încât am uitat că le-am făcut să plece în călătorie în Croația, și ... le-am mâncat eu. Gata am spus-o. Asta am făcut. Eu zic să le încercați. Data viitoare o să încerc varianta sărată de brioșe cu nuci, pere și o să adaug gorgonzola.


Rețeta e cea de la brioșe cu mure și alune. Am înlocuit murele cu 300gr de pere tăiate bucăți și alunele cu 120gr nuci prajite si mărunțite cu cuțitul.

Într-un bol am amestecat 250gr făină albă, un plic de praf de copt, 150gr zahăr brun. În alt bol am amestecat 2 ouă de casă sau eco, 200ml iaurt, 130gr unt topit si răcorit.

Am incorporat amestecul lichid peste cel făinos, am adăugat 100 gr nuci și perele. Am amestecat cu grijă, sa nu fac un terci din pere.


Se pune compozitie cam 2/3 din înălțimea hârtiuțelor. Deasupra am presărat nuci mărunțite și prăjite, cam 30gr, amestecate cu 2 lgț de zahăr vanilat făcut acasă.


Am pus tava la cuptor, foc mic-mediu, pentru 20 de minute; am testat cu scobitoarea dacă s-au copt ori ba. Le-am scos pe un grilaj să se răcească.


Și apoi ... nu mai povestesc nimic. Bune, bune. Pofta bună!

vineri, 2 septembrie 2011

Legume la cuptor

Se apropia seara, frigiderul plin de legume și fructe, oarece caș, lapte, dinăstea ... frugale. M-am gândit să pun în scenă legume la cuptor, iar pentru carnivori am cumpărat cârnaț, ca să nu piară mâncând numai verzăciuni. Rapid e cuvântul de ordine în ultimele luni; nimic nu trebuie să dureze mult sau să nu îl pot lua de pe foc sau lăsa pe foc sau ... sau ... sau.


3 cartofi maaaari, o jumătate de conopidă și 2 morcovi. Am pus 2 oale cu apă pe foc. Cartofii curățați și tăiați bucăți i-am pus la fiert în apă rece, până au dat în clocot. Din momentul când încep să clocotească i-am mai lăsat 2 minute fix. Când au inceput să clocotească cartofii am pus conopida desfăcută buchețele și morcovul tăiat în cealaltă cratiță să clocotească numai vreo 2 minute.

Într-un bol mic am amestecat 3 lgț cu vârf de făină albă, praf curry, sare, piper proaspăt măcinat.


Cartofii i-am stors în strecurătoare și am presărat 2 lg din amestecul de mai sus, amestecându-i în strecurătoare. La fel am procedat cu conopida și morcovii.


Între timp am pus ulei cât să acopere fundul unei tăvi teflonate și am băgat-o în cuptor 5 minute. După ce am pregătit legumele, le-am pus cu grijă în tavă (uleiul e fierbinte) și înapoi în cuptor. Din când în când am mai amestecat ca să se coacă bine toate legumele. Devin crocante. E bine să aveți o tavă suficient de mare să puneți legumele într-un strat.

Unii au servit, cum spuneam, cu cârnaț și muștar de casă. Pofta bună!

vineri, 26 august 2011

Conopidă cu sos picant la cuptor

Mi-au cam filat belulețele când, într-o seară, am văzut rețeta, și mai ales când am băgat de seama că am ingredientele în frigi. Am și purces la drum deși cuiva nu ii place conopida. Lasă că îmi place mie pentru doi.


Ingrediente puține, de efect. Am fiert o conopidă pe abur, avea cam 800 grame. Între timp într-o tigaie am pus 3-4 lg de ulei de floarea soarelui și am călit 2 morcovi răzuiți și o jumătate de ardei gras roșu mare tăiat cubulețe mici. Cam 4-5 minute treaba asta, învârtind des ca să nu se ardă. Am pus peste ei o cutie de sos de roșii cu pulpă de la Cirio si am lăsat să bolborosească încă vreo 5 minute. Am pus condimente, sare și piper proaspăt măcinat, și, cu generozitate, Crema di Peperoncino. Într-un bol mic am amestecat o lingură cu vârf de făină cu puțină apă și am turnat amestecul în tigaie. Încă 2-3 minute și gata.

Într-un vas termorezistent am așezat un strat cu buchețelele de conopidă și am turnat sosul. Am dat la cuptor, foc mic-mediu, 15 minute. După aceea am ras puțin caș și am presărat pătrunjel proaspăt tăiat și am mai lăsat 5 minute în cuptor.

Am servit simplu, după ce l-am lăsat, cu greu, să se răcorească puțin. Se poate servi cu ceva cărnării pentru iubitori. Sosul o să îl mai folosesc la orez fiert, chiar paste. Poftă bună!

luni, 22 august 2011

Brioșe cu mure și alune

Dacă nu le-am făcut joi asta nu înseamnă că le-am tăiat de pe listă, pe lângă faptul că am primit o cerere și pentru o porție de brioșe cu banane. Mi-au plăcut mult aceste brioșe, murele si alunele prăjite dându-le un gust deosebit.


Într-un bol am amestecat 250gr făină albă, 60gr alune mărunțite și prăjite puțin într-o tigaie, un plic de praf de copt, 150gr zahăr brun. În alt bol am amestecat 2 ouă de casă sau eco, 200ml iaurt, 130gr unt topit si răcorit, și ceva coniac sau lichior cremă, ce aveți pe acasă.

Am incorporat amestecul lichid peste cel fainos și am adăugat 300gr mure. Am amestecat cu grijă, sa nu fac un terci din mure.


Bineințeles că tava de brioșe o uitasem la mama și am improvizat oarece ca sa nu rămân cu ochii/brioșele în soare. Se pune compozitie cam 2/3 din înălțimea formei. Deasupra am presărat alune mărunțite și prăjite, cam 40gr, amestecate cu 2 lgț de zahăr vanilat. Le-am pus în cuptor cam 20-25 de minute la foc mic-mediu; am testat cu eterna scobitoare cum stă treaba, adică dacă s-au copt ori ba.


Jumătate le-am pus la pachet, alături de brioșele cu banane, și duse au fost. Eu m-am delectat cu cealaltă jumătate de porție; greu mi-a putut fi. Pofta bună!

joi, 18 august 2011

Scones cu mure si urdă

Astăzi aveam oarece planuri de scones, brioșe cu mure sau afine și oarece paste cu urdă. Toate planurile s-au cam dus pe apa sâmbetei, la final ieșind doar aceste scones, însă prea târziu față de cum erau planificate. Păcat, pentru că așa trebuie sa mă bucur de ele doar eu. Sorry Duroneasă, next on Baywatch.


Într-un bol am amestecat 250gr făină albă (rețeta prevedea jumătate din cantitate să fie făină integrală, dar se termină stocul, în cămara mea, nu în prăvălie), o lgț cu vârf de praf de copt si 50 gr zahăr. Dacă le doriți mai dulci creșteți cantitatea de zahăr. Am adăugat 90gr de unt rece tăiat cubulețe pe care l-am amestecat cu vârful degetelor până s-au format firimituri. Dacă vreți fructele mai întregi atunci adăugați-le după ce adăugați urda și smântâna, dacă nu, acum e momentul. 140gr mure. Am amestecat și apoi am adăugat urda răzuită, 190gr, și 80ml smântână grasă. Dacă nu aveți urdă de-a noastră, atunci se poate folosi echivalentul "internațional" ricotta.


Aluatul l-am răsturnat pe blatul de lucru, adica fix masa de bucătărie, și cu puțină făină l-am aplatizat cu palmele, într-o formă dreptunghiulară.
Rețeta spunea că se taie în 9 cuburi, dar eu am considerat că ar ieși prea groase, și am aplatizat aluatul de un deget grosime, iar apoi l-am tăiat în cuburi. Am așezat scones-urile într-o tavă în care am pus hârtie de copt, lăsând cam un deget liber între ele.


Am lăsat tava în cuptor la foc mediu cam 20 de minute, până am văzut că se rumenesc ușor pe margini. Am scos tava, am lăsat un minut și apoi le-am transferat pe un grilaj să se răcească complet. Sunt super la un mic dejun sau gustare, alături de o cană de cafea sau lapte. Poftă bună!


În timp ce scones-urile erau în cuptor am pus la congelat cateva mureș întâi le-am limpezit, stors bine de tot și apoi le-am pus pe un capac de plastic în congelator astfel ăncât să se congeleze individual, iar apoi le-am pus într-o cutie și zdup la frigi.

duminică, 31 iulie 2011

Gomboți

Acești gomboți sunt unul din deserturile pe care bunica paternă le are în rețetar de când lumea, sau mai bine spus de când s-a căsătorit cu bunicul meu care era maghiar, iar rețeta a preluat-o de la soacra ei. În româna s-ar numi găluște cu prune. Pe lângă acești gomboți îmi mai amintesc și de vargabelles, de clătite "fără număr", deoarece făcea o grămadă, și mai nou de un cozonac gen panettone extraordinar, pe care de obicei îl savurăm cu o cană de lapte.



Ingrediente pentru aproximativ 45 bucăți de gomboți: 500gr cartofi, 350gr făină albă, 3 ouă de casă, un praf de sare, 1.5kg prune, zahăr alb, scorțisoară, 100 gr unt, 300gr pesmet.

Întâi am fiert cartofii în coajă, i-am curățat și apoi, după ce s-au răcit complet, i-am dat prin mașina de tocat; și o răzuitoare face aceeași treabă.

Apoi într-o cratiță am pus untul să se topească, apoi am adăugat pesmetul și l-am prăjit până a primit o culoare aurie, dar nu ars. Am luat cratița de pe foc și am adăugat 4 lg de zahăr și scorțișoară după gust.

Pentru aluat am amestecat făina, ouăle, cartofii și sarea până am obținut un aluat elastic. Nu pot să spun că nelipicios deoarece datorită cartofilor tot va fi puțin lipicios. Într-un bol am amestecat zahăr alb și scorțișoară pe care îl vom folosit să umplem jumătățile de prune.

Am luat aluat cât o nucă și l-am întins subțire. Am pus zahăr cât incape într-o jumătate de prună și am înfășurat pruna în aluat astfel încât partea cu zahăr să nu fie acolo unde am îmbinat aluatul. Am încercat să fie aluatul subțire pentru că se mai umflă la fierbere, dar totuși să acopere frumos pruna.



Între timp am pus la fiert apă într-o oală, iar când a început să clocotească am dat focul mai mic, atât cât să nu mai facă bulbuci. Am pus gomboți la fiert, câte un strat, să nu se suprapună la fiert , și după ce i-am pus i-am mișcat cu grijă cu o lingură o dată ca sa nu se prindă de oală. Când s-au ridicat la suprafață i-am luat cu o paletă și i-am pus în cratița cu pesmet.



I-am lăsat să se răcorească puțin și apoi i-am servit cu elan pudrați cu zahăr pudră. Sunt sățioși și tare buni. Poftă bună!