duminică, 10 ianuarie 2010

Apple Tarte Tatin

O bunatate de desert de ne-am lins degetele la petrecerea "Girls' night in". Aluatul de foietaj facut in casa ... caramelul cu merele si frisca ... uhhh.



Ingrediente:
Aluatul de foietaj:
- 170 gr faina alba
- 130 gr unt, folositi unt cu minim 82% grasime
- 70 ml apa rece
- 1/2 lg zeama de lamaie

Tarta:
- 6 mere medii (acrisoare)
- 60 gr unt, folositi unt cu minim 82% grasime
- 100 gr zahar brun
- 1/2 lgt scortisoara
- 1 lg coniac (optional)
- frisca (din smanatana dulce), inghetata (optional)

Preparare:
Aluatul de foietaj: necesita mai mult timp de executie; se poate inlocui cu aluat de foietaj din comert, dar gustul nu mai e la fel.
In vasul unui robot de bucatarie sau intr-un bol punem faina si untul rece taiat bucatele si amestecam bine, totusi se vor mai vedea bucati de unt prin aluat. Turnam apa cu zeama de lamaie si amestecam pana se formeaza o bila compacta. Dam o forma dreptunghiulara aluatului, il punem intr-o folie alimentara si dam la frigider 2 ore. Dupa 2 ore intindem aluatul in forma dreptunghiulara, de 1 cm grosime (eu prima data am reusit sa il fac oval ... era oleaca cam tarziu). Impachetam aluatul ca in imaginile de mai jos si dam din nou o ora la frigider. Dupa o ora repetam operatiunea de impachetat si mai dam minim o ora la frigider.


Eu am preparat aluatul cu o zi inainte (asta daca va pregatiti pentru musafiri din timp).

Caramelul: intr-o cratita punem untul la topit, cand este topit adaugam zaharul, scortisoara si coniacul. Lasam sa se caramelizeze si apoi il turnam in forma de tarta, astfel incat sa acopere fundul acesteia.

Merele le curatam si le taiem in 8; le asezam frumos in tava. Aluatul il intindem cat sa acopere tava, intepam cu o furculita si il asezam peste mere, ajutandu-l se se muleze dupa mere (sa nu stea numai bombat). Taiem excesul de aluat.


Dam la cuptor pentru 25-30 minute, pana se coace foietajul. Serviti caldut cu frisca si/sau inghetata.

Pofta buna!


Reteta Anna Olson.

1 comentarii:

Anonim spunea...

WTF cine ar vrea jocuri pe un site de retete, cat de lame :/

Trimiteți un comentariu