luni, 4 mai 2009

Spirale cu mere si stafide

Daca prajitura e cu mere si e dospita trebe musai sa fie buna. Asa a si fost, spiralele fiind delicioase la gust, si aspectoase datorita glazurii de zahar, nu a mai ramas niciuna :) Reteta este de la CuinaBanateana.
 


Ingrediente:
Aluat: 450 gr faina, 1 ou, 40 ml ulei, 220 ml iaurt, 100 gr zahar, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat si 15 gr drojdie (jumatate din pachetelul gasit de obicei in comert).
Umplutura de mere: 3 mere mari, 3 lg stafide, 3 lg de zahar, 1 lg de amidon si 1 lgt scortisoara.
Glazura: 150 gr zahar pudra si zeama de la o lamaie.
Mai avem nevoie de un galbenus si extra ulei.



Intr-un bol punem faina, in miljocul careia facem o adancitura in care sfarmam drojdia, turnam cateva linguri de lapte caldut (sau apa calduta) cat sa acopere drojdia, lasam 5 minute. Adaugam zaharul, oul, vanilia, un pic de sare si incepem sa framantam aluatul adaugand pe rand uleiul si iaurtul. Daca aluatul e prea lipicios mai adaugam putina faina. Lasam sa dospeasca o ora intr-un loc caldut.



Intre timp facem umplutura de mere. Curatam merele si le taiem cubulete si le punem intr-o cratita impreuna cu stafidele si zaharul. Punem pe foc si cand merele incep sa lase zeama si s-au inmuiat putin adaugam amidonul, pe care in prealabil l-am dizolvat in 2 lg de apa. Invartim putin si apoi adaugam stafidele, luam cratita de pe foc si mai invartim odata. Lasam sa se raceasca.



Dupa ce a dospit aluatul il punem pe masa de lucru unsa cu ulei. Intindem aluatul cam de 1 cm grosime, il taiem in 8 raze (fara a taia si la mijloc) si apoi adunam razele una peste alta ca si in poza. Lasam 5 minute si apoi intindem o foaie dreptunghiulara cam de 0.7 cm.



Imprastiem umplutura de mere peste aluatul intins, si il impachetam in trei. Cu un cutit subtire si ascutit taiem felii cam de 2 degete grosime. 



Fiecare felie o "rasucim" in spirala si o punem in tava in care am pus foaie de copt. Dupa ce terminam de fabricat spiralele, le ungem cu galbenus de ou. Bagam tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20-25 de minute (la foc mediu).  Intre timp pregatim glazura de zahar amestecand zaharul pudra cu zeama de la lamaie. Cand scoatem spiralele de la cuptor le pensulam asa calde cu aceasta glazura.



Precizare: ca sa nu imi ung masa de bucatarie cu ulei, am intins de-a latul 2 randuri de folie alimentara, ungand aceasta cu ulei si prelucrand aluatul fara nicio problema. A doua zi dimineata spiralele au fost mai pufoase decat seara cand le-am facut. 

Yumi! Pofta buna!



4 comentarii:

cristina spunea...

yumii,yumii!arata foarte bine!imi ploua in gura deja :d..vreau si eu....
felicitari!

Bianca spunea...

Mersic Cristina, cu mult drag te-as servi ... DAR nu mai sunt :)

Anonim spunea...

este reteta doamnei laurentiu laura

Bianca spunea...

@Anonim: ?

Trimiteți un comentariu