vineri, 10 decembrie 2010

Mosul meu pentru colegii de echipa

Cam asa a fost mosul oferit colegilor de echipa .. oldies but goldies. Si am bucurat si 5 invitati "strainezi" care s-au nimerit de mos la un workshop.


Atelierul mosului ....


Pachetele, pachetele.

joi, 2 decembrie 2010

Pateu de linte

Un mic dejun de ziua Romaniei :) sau o gustare pentru orice alta zi.


Ingrediente: o cana de linte verde bio, un morcov mare, un ardei capia, o ceapa mica, sare, piper si ulei de masline.


Am pus lintea la inmuiat o ora si apoi am fiert-o impreuna cu morcovul aproximativ 35-40 de minute. Scurgem de apa in care a fiert si o clatim in apa rece. In robotul de bucatarie am pus lintea, morcovul, si restul ingredientelor. Ceapa si condimentele le puteti sa o adaugati pe rand in functie de cum va place.


Am pus in boluri pateul si am dat la rece 10 minute inainte de a-l savura cu paine de secara, ardei capia si o salata de ridichi. Pofta buna!

miercuri, 1 decembrie 2010

Tort cu nuca si crema cu mascarpone

Pentru o aniversare in familie a fost un tort extrem de potrivit si tare bun.


O felie ...


Ingrediente:
Blat: 8 oua (de casa sau bio), 8 lg zahar alb, 4 lg apa, 6 lg faina alba, 2 lg cacao (minim 20% unt de cacao), 4 lg nuca macinata, 1 plic praf de copt

Crema1: 2 galbenusuri (de casa sau bio), 100 gr zahar alb, 125 gr mascarpone, 100 gr nuca prajita si macinata, 200 ml frisca (smantana dulce pentru frisca), 2 lgt cu varf de cafea ness, 1/2 plic gelatina

Crema2: 2 galbenusuri (de casa sau bio), 100 gr zahar alb, 125 gr mascarpone, 100 gr ciocolata alba taiata marunt, 200 ml frisca (smantana dulce pentru frisca), 1/2 plic gelatina

Glazura: 1 ciocolata alba, 2 ciocolate cu minim 50% cacao, 50 gr unt si 150 ml frisca

Decor: bilute de ciocolata, nuca

Sirop: putina apa cu zahar, nu am considerat ca trebuie insiropat prea mult deoarece blatul contine putina faina si e pufos


Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu 3 lg de zahar, iar albusurile se bat cu 5 lg de zahar si apa adaugata la sfarsit. La albusuri se adauga compozitia de galbenusuri, apoi nuca si in ploaie se adauga faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit pentru 40 minute (verificati cu scobitoarea).

Pentru prima crema am amestecat galbenusurile si zaharul si le-am fiert pe bain marie pana se spumeaza si se ingroasa. Am luat de pe foc si am adaugat gelatina inmuiata in prealabil dupa cum scrie pe plic si am adaugat cafeaua ness. Lasam sa se racoreasca putin si adaugam branza mascarpone, frisca batuta si nuca macinata.

Pentru a doua crema la fel am amestecat galbenusurile si zaharul si le-am fiert pe bain marie pana se spumeaza si se ingroasa. Am luat de pe foc si am adaugat gelatina inmuiata in prealabil dupa cum scrie pe plic. Lasam sa se racoreasca putin si adaugam branza mascarpone, frisca batuta si ciocolata maruntita.

Am asamblat tortul in forma in care l-am copt. Am taiat blatul in 3, insiropati daca considerati necesar. Am pus o foaie de tort, prima crema, inca o foaie, a doua crema si am terminat cu o foaie. Am lasat tortul in frigider pentru cateva ore.

Pentru glazura am amestecat toate ingredientele pe foc pana s-au topit si apoi caldut am turnat peste tort si apoi am adaugat decorul. L-am mai lasat la frigider pana l-am servit.

Tortul a fost delicios trebuie sa recunosc si a fost savurat pe masura. Pofta buna!


Reteta am preluat-o de la BucatareseleVesele.

marți, 30 noiembrie 2010

Briose cu ricotta si mure

In weekend am sarbatorit doua aniversari in familie si aceste briose au fost prezente pe masa noastra. Sunt tare usor de facut si datorita ricottei (urda noastra pe care nu o gasim de cumparat in magazine) sunt pufoase.


Ingrediente: 500gr faina alba, 140 gr unt (80%grasime), 240 gr zahar, 250 gr ricotta (urda), 160 ml lapte, 1 plic praf de copt, 4 oua (de casa sau bio), 150 gr mure (inghetate sau din compot putin stoarse).

Am topit untul, l-am lasat sa se racoreasca si apoi l-am amestecat cu ouale si laptele. Separat am amestecat faina, praful de copt si zaharul si apoi treptat le-am adaugat in compozitia de lichide omogenizand. Apoi am adaugat ricotta scursa de eventuala zeama si la sfarsit murele.


Forma de briose am uns-o cu unt, am adaugat hartiutele si am pus compozitie aprox 2/3 din forma brioselor. Am pus tava in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute (depinde de cuptor, am testat cu scobitoarea).


Cand sunt reci se pot pudra cu zahar pudra sau sa le lasati asa simple. Reteta am vazut-o la Laura Adamache. Pofta buna!


sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Paste sau orez cu sos de naut

O cina rapida, restul a fost un pranz la serviciu. Sosul gustos l-am servit cu paste sau orez, fiecare dupa preferinte.


Ingrediente sos 3 portii: 250 gr naut pus la inmuiat de dimineata pana seara si apoi fiert, 100 gr pastrama de porc, o ceapa medie, o cutie de sos de rosii, 2 catei de usturoi, sare piper, pasta de ardei iute si parmezan.

Intr-o tigaie mai inalta am pus cateva linguri de ulei de masline si am prajit putin pastrama taiata fideluta, dupa care am adaugat ceapa taiata rondele si am sotat pentru 3-4 minute. Intre timp am pus in blender cam 2/3 din nautul fiert si l-am facut piure. Acest piure l-am pus in tigaie alaturi de restul de naut, sosul de rosii si usturoiul taiat fin. Am condimentat cu sare si piper si putina pasta de ardei iute.

Intre timp am fiert orezul si pastele al dente. Am servit cald cu parmezan proaspat razuit pe deasupra. Pofta buna!

vineri, 22 octombrie 2010

Rulada cu dovleac

Reloaded. Adica rulada e reloaded, umplutura e alta :) Mi-a placut mult.


Aluatul folosit este cel de la Placinta cu branza sarata sau mere. Am facut 2 rulade cu dovleac si una cu mere. Pentru umplutura de dovleac am folosit 300 gr de piure de dovleac (ludau), 2 lg zahar si 1 lg gris. Eu am fiert dovleacul pe abur pentru a reduce cat mai mult acumularea de apa in miez. Am amestecat ingredientele compozitiei si am purces la rularea lor si coacere.


Pofta buna!

miercuri, 20 octombrie 2010

Gnocchi quattro formaggi

De mult am avut in plan sa fac acesti gnocchi si le-a venit randul in weekend. O cina cam tarzie intradevar ... branzoasa si gustoasa :)


Pentru gnocchi am folosit 6 cartofi medii, ulei de masline, o lgt de sare, un galbenus de ou si 2 lg cu varf de faina; cantitatea de faina variaza in functie de cum pregatiti cartofii, sau de tipul cartofilor.

Pentru sos am folosit 400 ml smantana dulce, 100 gr parmezan proaspat razuit, 100 gr Gorgonzolla, 80 gr emmentaler si 70 gr mozzarella, piper proaspat macinat.

Catitatile sunt pentru 5 portii.

Am vrut sa fac gnocchi folosind cartofi copti, nu cartofi fierti ca sa evit acumularea de apa in cartofi, care este inevitabila la fierberea lor in apa. Am spalat cartofii si i-am sters bine, apoi i-am uns cu ulei de masline si i-am impuns pe toate partile cu furculita. I-am pus intr-o tava in cuptor pentru minim o ora. Sunt gata cand interiorul e moale iar coaja crocanta.


Scoatem cartofii din tava, ii lasam cam 7 minute sa se odihneasca si apoi, folosind manusi de bucatarie sau servetele, taiem fiecare cartof si scobim miezul intr-un bol. Adaugam restul igredientelor si faina pana cand obtinem o consistenta buna pentru a pregati gnocchi. Daca nu sunteti siguri daca compozitia e buna o puteti testa in apa (pasul urmator): daca compozitia se desface mai trebuie faina.


Impartim compozitia in 4 bucati si rulam fiecare in suluri taind bucati de cam 2.5 cm, pe care le asezam pe o tava/farfurile presarata cu faina. Punem la frigider pentru 10-15 minute. Punem o oala cu apa la fiert.

Incepem sa ne ocupam de sos. Intr-o tigaie punem branzeturile si le lasam sa se inmoaie pe foc mic-mediu.


Apoi adaugam smantana dulce si piper dupa gust.


In timp ce se combina sosul pregatim si gnocchi. Cand apa incepe sa fiarba reducem focul astfel incat apa sa nu clocoteasca dar sa fiarba in continuare. Adaugam gnocchi pe rand, ca sa nu se suprapuna pe fundul oalei si asteptam sa se ridice la suprafata. Scoatem gnocchi cu o paleta, scuturam de cateva ori si ii punem in tigaie peste sos. Procedam la fel pana terminam.


Servim cald, alaturi de un pahar de vin, prieteni si voie buna. Pofta buna!


luni, 27 septembrie 2010

Legume in wok cu noodles de orez si carne de porc

Cina de duminica :) Gustoasa ... resturile au compus pranzul de luni de la serviciu.


O explozie de culori. Morcov, dovlecel, 2 gogosari, 6-7 ciuperci, niste mazare. Toate taiate fideluta.


Am luat 4 felii de cotlet de porc pe care le-am taiat felii si le-am prajit in wok. Poate era o idee mai buna sa prajesc feliile intregi si apoi sa le tai. Cotletul de porc e o carne fara grasime deci felioarele mele au tins sa se intareasca otzara ... dar nu a ramas niciuna nemancata.


In continuare am golit wok-ul de carne si de ulei, l-am sters cu un servet. Am adaugat ulei de masline si feliile de morcov, gogosar, dovlecel. Am lasat sa se caleasca/inabuseasca o vreme. Apoi am adaugat ciupercile si dupa cateva minute mazarea. Am adaugat si sos de soia, sare, piper si chilli. Am adaugat si carnea.

Intre timp am incalzit apa si am pus 4 minute la inmuiat 3 portii de taietei din orez (opriti focul cand puneti taieteii in apa). I-am stors bine si apoi i-am pus in wok peste restul ingredientelor si am omogenizat.


Pofta buna!

joi, 23 septembrie 2010

Paste cu spanac si muguri de pin

Nu am disparut, nu sunt bolnava ... am facut o pauza pentru ca pur si simplu nu am mai avut inspiratie/stare pentru gateli noi. Asta nu inseamna ca am pierit de foame :) oldies but goldies. Aseara am preparat doua portii de paste gustoase cu spanac, muguri de pin si un gram de usturoi.


Spanacul l-am cumparat din piata proaspat, l-am fiert, strecutarat si apoi tocat marunt. Am pus pastele la fiert ... al dente. Intotdeuna iau in considerare ca sosul sa fie gata inainte ca pastele sa fie fierte.

In wok (ca sa fie loc de amestecat) am pus putin ulei de masline in care am calit o mana de muguri de pin cat sa prinda culoare. Apoi am adaugat usturoiul taiat feliute subtiri si apoi spanacul. Am asezonat cu sare si piper.

Cand pastele erau fierte le-am luat direct din oala, scuturat putin si pus direct in wok. E ok daca mai ramane putina apa pentru ca ajuta la formarea unui sos.

Servim calde cu multa pofta. Pofta buna!


marți, 15 iunie 2010

Tarta cu nectarine si crema frangipane

O dimineata de weekend, un mic dejun dulce ... cu o cafea. Sau o intalnire tarzie cu niste prieteni ... un pahar de vin alb demi-dulce. Sau inghetata! Oricare ar fi momentul aceasta tarta o sa ii faca fata.


Am ajuns la aceasta reteta din clik in clik pana la Chez Pim, o food bloggerita draguta, cu o carte de dulciuri publicata si care imi place si pentru ca promoveaza micii agricultori, micii producatori, afacerile mici de familie. Povesteam zilele trecuta de "pietarii" nostri pe care i-as azvari pe geam cu marfa cu tot si cu toata nesimtirea si aroganta lor. Piata de langa serviciu e o piata medie ca marime, dar am cativa comercianti (nu producatori) de la care si sa pier nu voi cumpara niciodata; ii aud cum vorbesc cu bietii oameni ... nu e voie nici macar sa te uiti atent la marfa caci s-ar putea sa o arzi si el iese in pierdere. Eu inca caut acea piata ... in care pietarul cauta sa isi castige cumparatorii, si mai mult sa ii si pastreze, nu pentru o zi, o saptamana, un sezon, ci an de an.

Maya se odihnea printre plantele din bucatarie ... cred ca se gandea ce caut asa devreme in bucatarie :)


O felie pentru fiecare ...



Ingrediente:
Aluatul de tarta:
- 200 gr faina alba
- 1 lg zahar
- 3/4 lgt sare
- 130 gr unt rece, tinut chiar 10 minute la congelator, unt cu minim 80% grasime
- 4 lg apa foarte rece
- 3/4 lgt otet

Umplutura:
- 6-7 nectarine coapte
- putin zahar brun
- un ou pt uns aluatul
Atentie ce fructe alegeti pentru umplututra. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, prin coacere pot deveni mai acrisoare. Va recomand sa presarati atunci zahar deasupra fructelor.

Crema frangipane:
Aceasta crema se face din parti egale de migdale, unt si zahar, legate de un ou. Din cantitatile de mai jos va iesi crema pentru 2-3 tarte (2 pentru cat de cremoase le-am facut eu).
- 75 gr migdale
- 75 gr unt la temperatura camerei, minim 80% grasime
- 75 gr zahar alb
- 1 ou mare de casa sau ecologic

In robotul de bucatarie am pus faina, untul rece taiat cubulete, zaharul si sarea si pulsam pana obtinem un aluat faramicios. Amestecam apa cu otetul, tunam peste aluat si mai pulsam cateva secunde pana se formeaza o bila. Turnam totul pe masa si repede formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si punem aluat la frigider pentru minim 2 ore. Eu am lasat aluatul peste noapte.

Intre timp am prajit migdalele, cu grija sa nu le ard iar dupa ce s-au racit le-am macinat in masina de nuca. Maruntirea se poate face si in robot insa face o galagie extrema. Peste migdalele macinate am pus zaharul si untul, am omogenizat, iar apoi am adaugat oul. Jumatate din compozitie am pus-o intr-un recipient din plastic in congelator unde se pastreaza timp de maxim o luna.

Scoatem aluatul din frigider si il lasam sa se odihneasca cam 5 minute, iar apoi il intindem pe o foaie de copt, dandu-i o forma rotunda cu un diametru de 30 de cm. Intinderea de face cu grija, mai ales la inceput; nu e nicio problema daca marginile se rup, deoarece datorita untului care se inmoaie se vor lipi frumos.

Punem restul de crema frangipane in mijlocul goii lasang o margine de 5 cm.



Mutam aluatul cu foaia de tarta intr-o tava (tava sa aiba latimea de minim 30 cm). Am taiat fiecare nectarina in 8 si am aranjat frumos peste crema frangipane.



Ridicam marginile ramase libere deasupra nectarinelor, incretindu-le frumos. Ungem marginile cu ou batut si presaram zahar brut.



Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 35-40 de minute, sau pana aluatul prinde o crusta maronie placuta. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca pe un grilaj.



Pofta buna!


miercuri, 9 iunie 2010

Cartofi noi, rosii cherry, rozmarin si marar la cuptor

Cina de aseara pusa rapid in scena, pe care am servit-o fiecare sau cu un carnat sau cu salata de rosii si castraveti, branza de burduf.


Am luat cartofi noi, micuti, rosii si albi pe care i-am frecat putin de coaja cu ajutorul unui burete de bucatarie (care se foloseste numai la legume). Intr-o oala am pus apa la fiert si cand clocotea am adaugat si cartofii pentru 10 minute. I-am scurs si intr-un bol am adaugat peste cartofi putin ulei, sare, piper, rozmarin si marar taiat marunt.


Intr-o tava, am mai adaugat cateva linguri de ulei, am pus cartofii si 7-8 rosii cherry si am dat tava la cuptor pana s-au patruns cartofii. In timpul coacerii scuturati tava de cateva ori astfel incat cartofii sa se roteasca si sa se coaca frumos.


Pot fi serviti ca si garnitura alaturi de diverse carnuri sau ca atare langa o salata de legume proaspete. Pofta buna!

Reversed chocolate chip cookies

Dupa cum zice si titlul sunt chocolate chip cookies pe dos, invers :)


Am luat reteta chocolate chip cookies, am inlocuit fulgii de ciocolata neagra cu fulgi de ciocolata alba si am adaugat 3 lgt de cacao si gata :) Aici am facut o portie alba si una neagra.


Pofta buna!

sâmbătă, 5 iunie 2010

Banana bread

E un fel de chec, dar nu chiar :) Se face repejor si se mananca la fel de repejor. Asa ca ... la treaba !


Ingrediente:
- 120 gr unt, minim 80% grasime, la temperatura camerei
- 200 gr zahar brun
- 2 oua de casa sau bio
- 250 gr faina alba
- 1 lgt praf de copt bio
- 3 banane pisate
- 70 gr nuci, prajite putin
- 1/2 banana si 1 lgt zahar pudra pentru decor

Frecam (batem) untul cu zaharul pana devine cremos, dupa care adaugam ouale si omogenizam bine. Intr-un bol mic amestecam faina cu praful de copt pe care apoi o adaugam treptat in compozitia de unt.

Adaugam apoi bananele pisate si nucile si omogenizam. Intr-o tava punem foaie de copt, turnam compozitia si asezam deasupra felii de banane, iar apoi presaram zahar pudra. Zaharul pudra va carameliza putin suprafata checului.


Punem tava in cuptorul preincalzit la foc mic-mediu (180gradeC) pentru 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Lasati sa se raceasca complet inainte de servire. Pofta buna!