joi, 5 noiembrie 2009

Placinta cu branza sarata sau mere

Este una din retetele mamei. O delicioasa rulada cu branza de vaci sarata. Aluatul poate fi folosit pentru diverse umpluturi, eu incercand cea de branza sarata si mere razuite cu scortisoara.


Ingrediente: 3 rulade
- 5 lg ulei floarea soarelui
- 5 lg apa
- 1/2 lg otet
- 80 gr unt, temperatura camerei
- faina alba cat cuprinde
Cat nu pot eu sa sufar expresiile astea: "cat cuprinde". Nici mama nu le agreaza :)

Umplutura branza: (pentru 2 rulade)
- 300-400 gr branza de vaci
- 2 oua ecologice sau de casa
- 2 lg gris
- sare si 1/2 lg zahar

Umplutura mere (pentru o rulada):
- 3 mere medii
- 3 lg zahar
- 1/2 lgt scortisoara
- 1 lg gris

Preparare:
1. Intr-un bol se amesteca uleiul, apa, otetul si faina treptat pana "obtinem un aluat potrivit de vascos (placut la palme)". Citat din reteta mamei. Cam 170-200 gr faina.


2. In alt bol frecam untul cu faina. Cam 50-70 gr de faina.


3. Intindem o foaie subtire pe care o ungem cu compozitia de unt. Rulam si taiem sulul obtinut in 3 bucati.
4. Punem bucatile in frigider timp de minim o ora.
5. Intre timp pregatim umplutura de branza: amestecam intr-un bol ingredientele de umplutura cu branza.
6. In alt bol razuim merele pe razuitoarea mare, le lasam 15 minute, le stoarcem si amestecam cu zaharul, scortisoara si grisul.


7. Intindem fiecare bucata intr-o foaie cu latimea de aprox. 12 cm si lungimea=cu latimea tavii in care asezati ruladele. Eu am folosit tava mare de aragaz.
8. Punem umplutura in mijlocul foii si impaturam o latura peste umplutura, si apoi cealalta latura. Se pune in tava cu partea aceasta suprapusa in jos (ca sa nu se desfaca) si ungem ruladele cu un ou batut.
9. Dam la cuptorul preincalzit, la foc mic-mediu, pentru aproximativ 30 deminute.


10. Dupa ce ruladele s-au racit, pudram din belsug cu zahar pudra (sa nu fie vanilat). Si DA, pudram chiar si rulada cu branza sarata, combinatia fiind tare delicioasa.

Mi s-au evaporat ruladele un-doi. Trebuie sa mai fac ca sa ma pot infrupta si eu. Aluatul mi s-a parut extraordinar.

Pofta buna!

marți, 3 noiembrie 2009

Tocanita de cartofi cu carnati de casa

De ceva vreme aveam in plan aceasta tocanita insa nu gaseam un mezel/carnat sa fie mai sanatos. Ei aseara am fost la Cosul Verde si spre bucuria mea am gasit carnati de casa ecologici, produsi in Lapusel (Maramures). Asa ca ... m-am suit pe o sa si-am facut tocanita mea :)


Ingrediente: 4 portii mari
- 1.5 kg cartofi
- 2 fire de carnati de casa ecologici
- patrunjel uscat (verde daca aveti)
- pasta de ardei iute bio (optional)
- pasta de gatit (optional, da un gust delicios mancarii; facuta de mama)
- sare, piper, ulei


Preparare:
1. Taiati carnatii bucati. Yum ce miros si gust bun ...


2. Taiati cartofii bucati ca si pentru cartofi prajiti, dar mai grosi.
3. Intr-o cratita punem ulei cat sa acopere fundul acesteia si adaugam carnatii. Prajim putin.
4. Adaugam cartofii, invartim strasnic si apoi adaugam apa "cat sa sticleasca", adica sa nu acopere cartofii de tot.


5. Dupa 15 minute de fiert la foc potrivit adaugam pasta de ardei iute, pasta de gatit, sare si piper. Atentie la cantitatea de sare deoarece pasta de gatit contine sare.
6. In aproximativ 30 de minute cartofii sunt fierti.
7. Servim alaturi de o muratura, in cazul meu gogosari murati (de la mama).

Pofta buna!

Degete De Groaza

Aceste degete "de groaza", insa totusi delicioase, au facut parte din meniul pregatit pentru colegii de birou cu ocazia Halloween-ului.

Reteta BBCGoodFood.

Ingredinte: 20 bucati
- 100 gr unt
- 100 gr zahar
- 1 galbenus de ou
- 200 gr faina alba
- 1/2 lgt esenta de vanilie
- 20 migdale oparite

Preparare:
1. Se pun intr-un bol primele 5 ingrediente si se amesteca pana se omogenizeaza. Nu insistati prea mult sa nu se topeasca untul pre tare.
2. Intre timp intr-un bol puneti migdalele si turnati apa fierbinte, cat sa acopere migdalele, lasati 1 minut si clatitit migdalele inapa rece si apoi uscati-le intr-un servetel. Nu lasati mai mult de 1 minut.


3. Impartiti aluatul in 20 de bile si modelati fiecare bila in forma alungita.
4. Pe post de unghie punem cate o migdala. Daca vreti unghie "alba" luati pielita migdalei. Rotunjiti aluatul in jurul "unghiei".
5. Cu ajutorul unui cutit subtire formati ridurile caracteristice degetelor.
6. Puneti "degetele" in frigider pentru 30 de minute.
7. Asezati "degetele" intr-o tava in care ati pus hartie de copt si coaceti 10-12 minute la 180 grade C pana incep sa se intareasca putin. Nu lasati mai mult, deoarece datorita aluatului cu unt "degetele" se vor intari la racire.
8. Scoateti pe un grill.

Pofta buna!

vineri, 30 octombrie 2009

Halloween la birou

Mini-Halloween la birou. Degete "De groaza", strudel cu ludau si briose cu ciocolata.




miercuri, 28 octombrie 2009

Slovacia si Cehia

O mica privire prin ce am gustat prin Slovacia si Cehia ...

Pulpa de rata cu portocala, varza dulce si cartofi piure - Hotel Matysak Bratislava


Supa crema de usturoi in paine - prin centrul Bratislavei



Panna cotta cu vanillie si dulceata de strugurasi si zmeura - Restaurant Paparazzi Bratislava
... nu va pot povesti ce gust EXTRAORDINAR a avut aceast desert


Supa de ceapa - Castelul din Brno


Piept de pui cu caise gratinat si orez cu curry - Castelul Brno


Strudel cu mere servit alaturi de frisca si inghetata de vanilie, toping de nuca macinata - Castelul Brno


Gulas traditional din vita servit cu paine de casa - Restaurantul COMO Praga
Foarte delicios gulasul si paine neagra super.


Creme brulee cu mac - Restaurantul COMO Praga
Extraordinar si acest desert