duminică, 6 noiembrie 2011

Brioșe cu dovleac și măr

Da, e vremea dovleacului și in piețe și la mine in frigider. Și dacă e în frigider trebuie sa fie și vremea unui desert cu dovleac. Această rețetă mi-a furat ochii la prima vedere, ușor de pus în practică și mai ales timpul scurt pe care trebuie sa îl dedici. Mai am dovleac in frigider și sper să reușesc sa mai fac un desert, în reluare, deoarece prima dată nu am reușit să scot prăjitura din forma de yena; dar nicio problemă, vă dați seama, am mâncat prăjiturica cu lingurița direct din forma de yena. Delicios.


Într-un bol amestecăm 220gr dovleac tăiat bucăți mici, 1 măr curățat de coaja tăiat bucăți mici și 150gr zahăr brun.
În alt bol amestecăm 375gr făină albă, 1lg praf de copt, 1lgț scorțișoară, 1/4lgț nucșoară.
Al treilea bol conține 200ml lapte, 5 lg ulei vegetal și 2 ouă de casă sau bio. Mai avem nevoie de 1lg gem de caise amestecate cu 2lg de apă fierbinte, dar asta doar la sfârșit, după ce scoatem brioșele din cuptor.

Mai departe am turnat amestecul lichid din bolul 3 peste amestecul de făină, am amestecat puțin, iar apoi am adăugat și dovleacul. După puțină omogenizare, nu trebuie sa amestecați de să iasă un terci, am pus compoziție cam 3/4 din formele de brioșe, în care am pus câte o hârtiuță. Le-am dat la cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu, pentru 20-25 de minute.


După ce le-am scos din cuptor, am pensulat brioșele cu amestecul de gem de caise și apă, atât cât să aibă o peliculă fină fiecare brioșă. Și apoi am stat cu ochii pe brioșe ca pe butelie ... să se răcească nu de alta. S-au răcit, le-am gustat/mâncat și acum vă spun să le încercați. Poftă bună!

joi, 20 octombrie 2011

Plăcintă cu mere gutui

Ca să nu spună lumea că am luat-o "pe ulei" și fac a treia tartă consecutiv, am decis să îi pun o "pătură" deasupra și să o botez plăcintă, adăugând puțină făină la rețeta de bază pe care am folosit-o la tarta cu pere și nuci și la cea cu prune. Deoarece merele gutui sunt mai acrișoare, cred că a fost o idee inspirată să acopăr cu puțin aluat tarta.


Așa că, folosiți aluatul de la tarta cu pere și nuci și mai adăugați 50gr de făină albă. Perele le-am înlocuit cu 1kg de mere gutui pe care, odată curățate, le-am tăiat felii subțiri, am adăugat 200ml apă, 6-7 lg de zahăr brun, și le-am fiert cam 25 de minute. La sfârșit am adăugat o mână de nuci prăjite și tăiate cu cuțitul și scorțișoară după gust.

Când întindeți foaia pentru tartă, lăsați o bucată pentru o foaie subțirică de pus deasupra tartei.

De poftă ce îmi era am scos tarta pe terasă și aproape nu suflam ca să se răcească mai repede. A meritat efortul ... de a păzi tarta ca să se răcească:) Poftă bună!

luni, 10 octombrie 2011

Tartă cu prune

După cum vă povesteam, înainte de tarta cu pere și nuci făcusem tarta cu prune. A fost un deliciu, nu foarte dulce, umplutura având o textură foarte plăcută.


În rețeta tartei cu pere și nuci am înlocuit perele cu 700gr de prune bistrițene și nu am pus nuci. Se face repede, e sezonul prunelor și trebuie profitat. Poftă bună!

duminică, 9 octombrie 2011

Tartă cu pere și nuci

În seara în care au venit fetele în vizită am pregătit această tartă ca desert. Văzusem o rețetă de tartă cu prune săptămâna aceasta, pe care am și făcut-o. Mi s-a părut minunată și m-am gândit la o combinație de pere si nuci pentru seara cu fetele. O idee excelentă și v-o recomand.


Ingrediente:
Aluat tartă: 300gr făină albă. 150 gr unt, un ou de casă sau ecologic, un praf de sare, 5 lg de apă (sau cât cere aluatul, adăugați apa treptat), 70gr zahăr brun
Umplutură: 1kg pere, 3 lg zahăr brun, 70gr nuci prăjite și tăiate cu cuțitul, 2lg amidon, scorțișoară

Pentru tartă am amestecat ingredientele și am pus aluatul în frigider minim 30 de minute, sau de pe o zi pe alta, în caz că vreți să îl pregătiți în avans. Am întins aluatul și l-am aranjat in forma de tartă, aluatul ce rămâne de pe margini l-am folosit la sfârșit ca să formez grilajul de decor al tartei. Se înțeapă cu o furculiță tarta.

Am semi-copt tarta, pentru 10 minute, în cuptorul preîncălzit la foc mic-mediu.


Între timp am pregătit umplutura. Am curățat perele, le-am tăiat felii groase de un deget, le-am pus într-o cratiță împreună cu zahărul și le-am fiert cam 10 minute. Am adăugat și nucile. Într-un bol mic am pus amidonul și am luat câteva linguri de sirop, iar după ce l-am omogenizat l-am turnat în cratiță. Am mai fiert 3-4 minute, am oprit focul și am adăugat scorțișoara.


Umplutura am turnat-o peste tarta precoaptă, am aranjat grilajul din aluatul ce a rămas și am mai copt tarta încă 20 de minute.

Cu greu am așteptat să se răcească. Cu greu. Se servește cu mult drag alături de prieteni. Poftă bună!

vineri, 7 octombrie 2011

Girls night night in - editia 2

Reloaded. Planned. Lovely. Piesele de rezistenta:

Tarta cu pere si nuci ... minunata


Paste cu ciuperci, brocoli, naut, rosii, mozzarela, parmezan ... iumi


Bucatareala ... tarta era gata pe cand au venit fetele. Ne-am apucat doar de paste, paste care se fac repede si sunt gustoase. Problema e ca am fiert paste pentru un regiment nu doar pentru 5 guri flamande.


Masa pusa; frumos.


Tarta. Recunosc ca are un gust extraordinar, la fel cu tarta cu prune facuta saptamana aceasta. Revin cu reteta zilele urmatoare pentru ca merita sa o faceti.