joi, 12 noiembrie 2009

Rulada cu dovleac de placinta

Pentru ca dovleacul de placinta este fructul/leguma de sezon si dovleacul este asociat Halloween-ului, am gasit aceasta reteta potrivita. Nu a mai ramas nicio feliuta din rulada :)


Ingrediente: 2 rulade
- 400 gr faina
- 1 ou
- 2 lg ulei
- 1 lg otet (de vin am avut prin casa)
- un praf de sare
- 200 ml apa calduta (aproximativ, in functie de faina)
- 1 kg dovleac de placinta (ludau)
- 8 lg de zahar (daca dovleacul nu e dulce mai adaugati zahar)
- scortisoara
- nuca maruntita (optional)
- 1 albus de ou

Preparare:
1. Se framanta un aluat elsatic din faina, ou, ulei, otet, sare si apa.
2. Se da o forma rotunda aluatului si se unge cu ulei si se lasa intr-un bol acoperit cu un prosop de bucatarie la hodina :) minim 30 de minute
3. Intr-un bol se rade dovleacul pe razuitoarea mare (asa crud). Asta e o operatiune strasnica :)
4. Se adauga zaharul peste dovleac si amestecam.

5. Impartim aluatul in 2 bucati si intindem cate o foaie subtire de lungimea tavii.
6. Pe fiecare foaie presaram dovleac, pe care il stoarcem binisor in prealabil deoarece lasa multa zeama.
7. Presaram scortisoara si nuca daca folosim.
8. Indoim cate 1-2 cm fiecare margine peste dovleac si apoi rulam cu grija ruladele si le punem in tava cu hartie de copt cu capatul rulat in jos (ca sa nu se desfaca in timpul coacerii)
9. Ungem cu albus de ou ruladele si le bagam in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute la foc mic-mediu.
10. Dupa ce s-au racit ruladele se pudraza din abundenta cu zahar pudra.

Aluatul mi s-a parut excelent, foarte elastic si s-a comportat fain la manevrare.

Pofta buna!

marți, 10 noiembrie 2009

Hummus

Humus. Am mancat in Israel, a fost bun si m-am gandit sa fac o portie si acasa. Este specific bucatariilor arabe. Exista nenumerate retete, probabil fiecare isi pregateste humusul pe gustul lui, in baza ingredientelor principale.

Ingrediente:
- 500 gr naut uscat
- 2 lg tahini (pasta de susan)
- 300 gr iaurt
- ulei de masline
- sucul de la 2 lamai
- sare, piper, boia

Este o portie destul de mare, asa ca daca nu aveti musafiri si sunteti doar 2-3 persoane la o masa puteti sa faceti jumatate.

Humusul se poate face si fara tahini, folosind doar iaurt. Nu va cramponati in faptul ca la noi nu prea se gaseste tahini. Puteti sa il preparati extrem de usor ca si aici.

Preparare:
1. Intr-un bol punem nautul, acoperim cu apa si lasam sa se umfle 12 ore (apa sa treaca de naut cu minim o palma).
2. Stoarcem apa, punem nautul intr-o oala, acoperim cu apa (apa sa depaseasca nautul cu o palma) si punem la fiert o ora (pana e fiert nautul). Pastrati cateva boabe de naut pentru decor.
3. Stoarcem apa de pe naut, pastrand o jumatate de cana, si lasam se se raceasca.
4. Punem nautul in robotul de bucatarie, adaugam ingredientele si mixam pana devine o pasta pe gustul fiecaruia. Daca considerati ca humusul este prea solid adaugati cate putin din apa in care a fiert nautul si ulei de masline pana ajunge la consistenta dorita.
5. Puneti intr-un bol humus, adaugati ulei de masline, cateva boabe de naut si boia ca decor.

Am servit cu lipii si oua fierte si feliate.

Pofta buna!

Lipii

Pregatind humusul, m-am gandit ca niste lipii proaspete nu ar strica. Se prepara extrem de repede si sunt gustoase.

Reteta Gospodinii

Ingrediente: 4-5 lipii
- 200-220 gr faina alba
- 1/2 plic drojdie uscata
- 100 ml apa calduta
- 1 lgt sare
- 1 lgt zahar

Preparare:
1. Intr-un bol punem apa, drojdia, sarea si zaharul.
2. Adaugam faina in ploaie si framantam un aluat elastic si nelipicios.
3. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie si lasam 30 de minute la dospit.

4. Luam cate o bucata de aluam si intindem lipiile.
5. Punem o tigaie neaderenta pe foc si coacem lipiile. Nu adaugam ulei deloc. Se coc foarte repede, 2-3 minute.

Am servit cu humus. Se pot folosit la pregatirea unei saorme, sau a unui sandvici in lipe.

Pofta buna !

duminică, 8 noiembrie 2009

Tahini - pasta de susan

Tahini, pasta de susan, este una din componentele de baza ale humusului. Totusi, pasta de susan, tahini, este folosita in multe mancaruri si poate fi ingredient principal si in supe. Aceasta pasta este specifica bucatariilor arabe si israeline ca si gustare sau garnitura, incluzant pe langa ingredientele principale suc de lamaie, sare si usturoi.
Am facut aceasta pasta pentru o portie de humus, iar restul l-am pregatit cadou pentru colega mea Brindusa :)


Ingrediente:
- 200 gr susan
- 8-9 lg ulei de floarea soarelui

Am folosit ulei de floarea soarelui si nu de masline deoarece, datorita faptului ca tahini se poate folosi si la prepararea de mancarurilor pe foc, uleiul de masline nefiind indicat la aceste operatiuni, in special cel extra-virgin.

Preparare:
1. Intr-o tava punem semintele de susan si le prajim putin la foc mic in cuptor, aproximativ 5-10 minute amestecand cu o lingura des ca sa nu se arda semintele.
2. Lasam sa se raceasca semintele cam 20 de minute.
3. In blender punem semintele de susan, uleiul si mixam pana devine o pasta. Pasta trebuie sa fie groasa, dar totusi fluida.
4. Punem in borcane pe care le inchidem ermetic si le pastram in frigider.

vineri, 6 noiembrie 2009

Conopida Pane

O cina rezolvata gustos :) Imi place mult conopida, si se gaseste cu usurinta in piata in aceasta perioada.


Ingrediente: 4 portii
- conopida 1.5 kg
- 3 oua ecologice sau de casa
- 3-4 lg faina
- sare, piper, ulei de floarea soarelui pentru prajit


Preparare:
1. Intr-o oala incapatoare puneti apa la fiert. Desfaceti conopida buchetele si adaugati in apa care clocoteste. Nu fierbeti conopida foarte tare deoarece isi pierde proprietatile si nu o veti mai putea manevra, verificati din cand in cand.
2. Intr-un bol amestecati ouale, faina adaugata treptat, sarea si piperul. Compozitia rezultata trebuie sa fie putin mai subtire decat cea de clatite.
3. Intr-o tigaie puneti ulei la incins si pe rand treceti conopida prin compozitia de ou si apoi in tigaie.


4. Prajiti pe toate partile fiecare bucata si scoateti intr-o farfurie in care am pus 2 servetele de bucatarie sa absoarba excesul de ulei.
5. Serviti calde sau reci, alaturi de gogosari, telemea, salata de vinete, orice este pe placul vostru.

Pofta buna!