luni, 30 martie 2009

Turtite din branza de vaci

Niste turtite deosebite, pline de branza. Sunt o alternativa rapida si gustoasa la papanasii clasici (neprajiti). I-am servit cu sirop de mure. Sunt la fel de buni si calduti si reci. Reteta am preluat-o de pe blogul Cristinei.



Ingrediente: 400 gr branza, 50 gr zahar brun (sau alb), o lingurita praf de copt stins cu 2 lg suc de lamaie, 1 galbenus, cateva stafide, faina cat cuprinde. Pentru ca branzica mea a fost destul de uscata am pus doar 5-6 lg de faina. Daca branza este mai umeda aluatul va cere mai multa faina (pana la 10 lg).


Se pun intr-un bol toate ingredientele si se framanta pana se obtine un aluat putin lipicios, pe care il puteti manipula.

Cu ajutorul unei linguri formam bilute (cam o lingura de aluat) pe care le invartim cu mana in putina faina, apoi le turtim si punem cateva stafide.



Intr-o tigaie unsa bine cu ulei punem turtitele, si le prajim la foc mic-mediu pe-o parte si pe alta, cateva minute.



Mie mi-au placut tare mult, si cu proxima ocazie o sa le refac. 

PS: branzica de vaci era de casa, 100% natur si gustoasa.

joi, 26 martie 2009

Spanac

Verdeata. Vitamine. Gust bun. Am servit cu un ochiuri.



Ingrediente: 2 kg spanac, 4 catei de usturoi, o lingura cu varf de faina, 800 ml lapte. Este portie dubla.



Se pune la fiert apa intr-o oala mare (sau doua), iar cand fierbe se adauga spanacul pe care il fierbem pana gustam o frunza si e fiarta (nu trebuie sa exageram cu fiertul deoarece se pierd vitaminele si toata bunatatea din spanac). Se scurge, se lasa sa se raceasta si apoi se toaca cu cutitul asa cum facem cu vinetele de exemplu.

Intr-o cratita se pune ulei cat sa acopere bine fundul cratitei, se pune pe foc. Se adauga faina si se caleste pana capata o tenta colorata. In acel moment sa trage de pe foc si se piseaza usturoiul direct in cratita, se invarte se pune pe foc si se adauga aproximativ 200 ml lapte.



Apoi se adauga spanacul, restul de lapte, sare. Daca vreti sa mai lungiti spanacul mai puteti adauga lapte. Pofta buna !


vineri, 20 martie 2009

Salata cu ton si fusilli

Am cinat o salata delicioasa, preluata de la Adriana :)



Ingrediente: 150 gr paste fusilli, o conserva de ton in suc propriu, salata verde, ardei capia, o ceapa rosie, 2 catei de usturoi, 100 gr telemea de oaie (puteti folosi de vaca), o cana de iaurt. Prefer sa folosesc conserve de ton in suc propriu in detrimentul celor in ulei. Pastele fusilli sunt in trei culori: verde de la spanac, rosii de la pasta de rosii si albe de la faina de grau.



Se pun la fiert pastele fusilli in apa cu sare si putin ulei de masline.
Intre timp taiam salata verde, ardeiul capia, ceapa marunt si usturoiul feliute subtiri si le punem in bolul de salata.



Apoi taiem telemeaua cubulete si adaugam tonul scurs.



Pastele scurse si clatite o secunda le adaugam in bolul de salata. Iaurtul il amestecam cu sare cu verdeturi (sau condimente de salata) si il turnam in bol. Omogenizam ingredientele.



Se servesc imediat. Pofta buuuna !


joi, 19 martie 2009

Waffe cu mere

Waffe ... de cand astept sa fac. Mi-am comandat si aparatul de waffe online, a venit si aparatul si eu am ajuns in spital internata de gripa. Totusi m-am externat, nu mi-am revenit complet, insa am vrut sa testez aparatul (sa vad de nu e defect :) ). Reteta de pe blogul Teodorei.



Ignorati aspectul estetic al waffelor (nu le-am luat frumos marginile), erau primele, si m-am simtit dintr-o data rau.

Ingrediente: 150 gr unt, 250 gr faina, 150 gr zahar, 4 mere, 4 oua mari, 4 lg lapte (eu am mai adaugat putin), 1 praf de copt, o vanilie, 1+1/2 lgt scortisoara



Exceptand mere se amesteca toate ingredientele (cu mixerul sau cu o lingura de lemn). Separat se curata merele, se dau pe razatoarea mare si se adauga in compozitie cu suc cu tot.



Punem aparatul in priza pe setarea 4, ungem cu unt (topit in prepalabil) si punem 3 linguri de compozitie. Lasam capacul incet si coacem pentru aproximativ 3 minute (timpul depinde de aparat, de setarea aleasa, etc). Sa aveti in considerare ca deoarece am pus praf de copt waffele vor creste in aparat, de aceea nu trebuie multa compozitie.


Sunt bune. Se servesc cu lapte cald.

vineri, 13 martie 2009

Tarta cu ciuperci si branza burduf

Aceasta reteta de tarta este prima care am facut-o dupa ce am inceput sa mai gatesc cate ceva :) Este preluata de pe blogul Teodorei



Ingrediente: foi de placinta Morarita (am folosit jumatate din foile din pachet), 500 gr ciuperci medii-mari, 500 gr branza burduf, cateva fire de ceapa verde, 2 rosii, 4 oua (in poza sunt numai 2), parmezan (sau o combinatie de parmezan cu cascaval), putin ardei capia (optional), condimente (sare, piper). Optional se mai pot adauga 2 fire de carnaciori taiat bucatele mai mici. Eu nu am vrut sa pun de data asta, insa cand am mai facut am adaugat.



Se aseaza foile de placinta intr-o tava sau o forma de tarta, se pune aprox. un sfert din branza burduf, coditele de la ciuperci taiate rondele, rosiile taiate feliute, jumatate de ardei capia taiat bucatele si ceapa verde taiata mai marunt. Separat se curata de pielita ciupercile si se umplu cu restul de branza burduf. Se aseaza in tava peste ingredinetele de mai sus. Intr-un bol se bat cele 4 oua cu parmezanul si se toarna peste ciuperci. Daca folositi carnaciori ii aranjati in tava pe langa ciuperci sau puneti cate o bucata pe fiecare ciupercuta. 


Se pune tava in cuptorul preincalzit pentru  30-35 de minute.



Au iesit cam 6 portii. Foarte buna aceasta tarta. Puteti sa adaugati si cateva fire de usturoi verde daca gasiti.



Precizare: in ultima vreme toate ciupercile champignons care le iau lasa ingrozitor de multa apa. Am mai facut aceasta tarta insa nu am avut probleme. Acum a trebuit sa storc apa din tava pe la jumatatea timpului de coacere, atata apa au lasat. O fi ceva cu culturile de iarna sau nu stiu exact. Gustul tartei si a ciupercilor este oricum excelent.

joi, 12 martie 2009

Dovlecei la cuptor

Reteta am gasit-o la Edith pe blog si intr-o seara m-am delectat cu acesti dovlecei minunati. Mie imi plac mult. I-am servit cu ceapa verde si ardei capia, iar ce a ramas la micul dejun am servit cu telemea de casa.



Ingrediente: 2 dovlecei mici, 1 lg smantana (sau putin lapte), 1 ou, parmezan (aprox 50-60 gr), pesmet, condimente (sare, piper, praf de chilli, praf de usturoi.)
Chiar pesmet nu aveam in casa, nu m-am rabdat pana a doua zi si am dat fuga la magazin :)



Curatam dovleceii si ii taiem felii. Mie personal imi place sa simt dovlecelul cand il mananc, deci i-am taiat mai grosi. Ii puteti felia dupa preferinta.



Intr-un bol batem oul cu smantana, in alt bol amestecam parmezanul, pesmetul si condimentele. Luam fiecare bucata de dovlecel si o dam prin ou si prin amestecul de parmezan si pesmet. Intr-o tava punem o bucata de hartie de copt si asezam dovleceii.



Dam la cuptorul preincalzit aproximativ 25 de minute. Dupa 15 minute eu i-am intors de pe-o parte pe alta. 


Pofta buna !

miercuri, 11 martie 2009

Cartofi cu ciuperci si ou la cuptor

Fac aceasta mancare pe post de cina in general.



Ingrediente: 7 cartofi, 450 gr ciuperci Champignons, ulei de masline, 2 oua, condimente(sare, piper, curry).



Se curata de coaja cartofii, se taie cuburi si pun intr-un bol, se condimenteaza si se pune ulei. Se amesteca si se toarna intr-o tava. Se dau in cuptorul preincalzit 10 minute.


Intre timp se curata de pielita ciupercile si se taie bucati mai mari (chiar si coditele). Taiem ciupercile mai mari deoarece lasa multa apa si isi reduc dimensiunile. Se toarna peste cartofii din tava, se amesteca si se baga tava din nou la cuptor.



Cand cartofii si ciupercile sunt aproape facute, se scoate tava si se face loc cu o spatula pentru cele 2 oua (2 gauri). Se crapa ouale si se pun acele locasuri si se da din nou la cuptor.



Se scot din cuptor cand ouale sunt facute. Le puteti lasa mai moi sau mai tari.


Se servesc calzi alaturi de o muratura.


Premii

Am primit si eu primele mele premii din partea Alei, Ala's Cooking.



Le dau mai departe gospodinelor din lista mea, multumindu-le pentru inspiratia ce o emana si perseverenta muncii. 

marți, 10 martie 2009

Chipsuri din cartofi

De pe blogul Amaliei am ochit mai demult aceste chipsuri. Aseara le-am si facut asa ca o gustare si i-am servit cu sana.



Ingrediente: cartofi mari (rosii de preferinta), sare (eu am o sare cu verdeturi).



Se spala bine cartofii, se usca cu un servetel si se taie felii subtiri. Se aseaza intr-o farfurie in care am pus o bucata de hartie de copt. Se sareaza. Se dau la cuptorul cu microunde la putere 850W timp de 4 minute. Se scot, se intorc si din nou 4 minute. 


Daca ii vreti putin mai moi lasat numai 3 minute pe-o parte si 3 minute pe cealalta.



Pentru ca "procesul de fabricatie" e mare consumator de energie electrica, data viitoare o sa incerc sa ii fac in cuptorul incins, cu cartofii asezati intr-o tava pe o hartie de copt.

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci ... era o vreme cand aceasta era meniul preferat ori de cate ori mergeam acasa :) Tocanita cu ciuperci si mamaliga.



Ingrediente: 500 gr ciuperci pleurotus, o ceapa, 150 gr smantana, 1-1.5 lg faina, frunze de patrunjel, sare (cu ierburi, acum mi-am cumparat).



Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei de floarea soarelui intr-o cratita. Cand ceapa devine sticloasa se adauga ciupercile taiate fasii, se mai calesc cam 5 minute. Se adauga apa cat sa acopere ciupercile (eu am pus o cana si jumatate). Se lasa la foc mic-mediu, pana se fac ciupercile (15-20 minute). Catre sfarsit intr-un bol mic se amesteca faina si apa cat sa iasa o maia subtire care apoi se toarna peste ciuperci. Se invarte, se condimenteaza. Se lasa sa fiarba cateva minute, iar apoi se adauga smantana si patrunjelul. Se mai verifica de condimente.
Intre timp fierbem apa intr-o alta craticioara si facem o mamaliga un-doi (ex. ca in Mamaliga cu branza si smantana).

Se serveste calda. Buna si repede de facut.

luni, 9 martie 2009

Paste scoici cu bacon, mazare, parmezan

Reteta Jamie Oliver. Delicioasa !

Ingredientele: 7 felii de bacon (eu am luat sunca de casa), 300 gr mazare, 300 gr paste in forma de scoici (am luat paste din faina de porumb deoarece numai alea le-am gasit pe raft), 100 gr parmezan, 2 lg smantana, 1/2 lamaie, o bucatica de unt, ulei masline, sare si piper. In reteta originala erau si frunza de menta insa nu am avut.

E important sa folosim o tigaie suficient de mare sa cuprinda toate ingredientele, sa nu le pierdem pe aragaz in timpul amestecarii. Ies 3 portii mari.

Punem pastele la fiert in apa cu sare.

Baconul taiat feliute se pune la calit in ulei de masline. Se lasa sa se caleasca bine, sa primeasca o culoare mai inchisa. Se adauga bucatica de unt si mazarea. Se invarte odata. Se lasa cateva minute sa se incalzeasca mazarea, se adauga smantana si invartim odata. Intre timp scurgem pastele intr-o strecuratoare care e asezata intr-un bol (deci pastele raman in apa, apa din care mai folosim). Dupa ce adaugam smantana, luam strecuratoarea, scuturam odata apa si turnam pastele direct in tigaie, stoarcem lamaia, punem parmezanul si oprim focul. Cu o lingura amestecam incet, luand de pe margine spre centru, roata, roata.

Daca observam ca sosul din paste (nu o sa musteasca in sos, ci ne uitam pe fundul tigaii) e prea gros mai adaugam apa in care au fiert pastele. E important ca pastele sa fie putin umede de sos, nu uscate.



Cum spunea Jamie, sa cumparam platouri de servire mari, nu neaparat scumpe, sa fie MARI .... si albe (asta e a mea :P ). Servite aburind.