vineri, 26 august 2011

Conopidă cu sos picant la cuptor

Mi-au cam filat belulețele când, într-o seară, am văzut rețeta, și mai ales când am băgat de seama că am ingredientele în frigi. Am și purces la drum deși cuiva nu ii place conopida. Lasă că îmi place mie pentru doi.


Ingrediente puține, de efect. Am fiert o conopidă pe abur, avea cam 800 grame. Între timp într-o tigaie am pus 3-4 lg de ulei de floarea soarelui și am călit 2 morcovi răzuiți și o jumătate de ardei gras roșu mare tăiat cubulețe mici. Cam 4-5 minute treaba asta, învârtind des ca să nu se ardă. Am pus peste ei o cutie de sos de roșii cu pulpă de la Cirio si am lăsat să bolborosească încă vreo 5 minute. Am pus condimente, sare și piper proaspăt măcinat, și, cu generozitate, Crema di Peperoncino. Într-un bol mic am amestecat o lingură cu vârf de făină cu puțină apă și am turnat amestecul în tigaie. Încă 2-3 minute și gata.

Într-un vas termorezistent am așezat un strat cu buchețelele de conopidă și am turnat sosul. Am dat la cuptor, foc mic-mediu, 15 minute. După aceea am ras puțin caș și am presărat pătrunjel proaspăt tăiat și am mai lăsat 5 minute în cuptor.

Am servit simplu, după ce l-am lăsat, cu greu, să se răcorească puțin. Se poate servi cu ceva cărnării pentru iubitori. Sosul o să îl mai folosesc la orez fiert, chiar paste. Poftă bună!

luni, 22 august 2011

Brioșe cu mure și alune

Dacă nu le-am făcut joi asta nu înseamnă că le-am tăiat de pe listă, pe lângă faptul că am primit o cerere și pentru o porție de brioșe cu banane. Mi-au plăcut mult aceste brioșe, murele si alunele prăjite dându-le un gust deosebit.


Într-un bol am amestecat 250gr făină albă, 60gr alune mărunțite și prăjite puțin într-o tigaie, un plic de praf de copt, 150gr zahăr brun. În alt bol am amestecat 2 ouă de casă sau eco, 200ml iaurt, 130gr unt topit si răcorit, și ceva coniac sau lichior cremă, ce aveți pe acasă.

Am incorporat amestecul lichid peste cel fainos și am adăugat 300gr mure. Am amestecat cu grijă, sa nu fac un terci din mure.


Bineințeles că tava de brioșe o uitasem la mama și am improvizat oarece ca sa nu rămân cu ochii/brioșele în soare. Se pune compozitie cam 2/3 din înălțimea formei. Deasupra am presărat alune mărunțite și prăjite, cam 40gr, amestecate cu 2 lgț de zahăr vanilat. Le-am pus în cuptor cam 20-25 de minute la foc mic-mediu; am testat cu eterna scobitoare cum stă treaba, adică dacă s-au copt ori ba.


Jumătate le-am pus la pachet, alături de brioșele cu banane, și duse au fost. Eu m-am delectat cu cealaltă jumătate de porție; greu mi-a putut fi. Pofta bună!

joi, 18 august 2011

Scones cu mure si urdă

Astăzi aveam oarece planuri de scones, brioșe cu mure sau afine și oarece paste cu urdă. Toate planurile s-au cam dus pe apa sâmbetei, la final ieșind doar aceste scones, însă prea târziu față de cum erau planificate. Păcat, pentru că așa trebuie sa mă bucur de ele doar eu. Sorry Duroneasă, next on Baywatch.


Într-un bol am amestecat 250gr făină albă (rețeta prevedea jumătate din cantitate să fie făină integrală, dar se termină stocul, în cămara mea, nu în prăvălie), o lgț cu vârf de praf de copt si 50 gr zahăr. Dacă le doriți mai dulci creșteți cantitatea de zahăr. Am adăugat 90gr de unt rece tăiat cubulețe pe care l-am amestecat cu vârful degetelor până s-au format firimituri. Dacă vreți fructele mai întregi atunci adăugați-le după ce adăugați urda și smântâna, dacă nu, acum e momentul. 140gr mure. Am amestecat și apoi am adăugat urda răzuită, 190gr, și 80ml smântână grasă. Dacă nu aveți urdă de-a noastră, atunci se poate folosi echivalentul "internațional" ricotta.


Aluatul l-am răsturnat pe blatul de lucru, adica fix masa de bucătărie, și cu puțină făină l-am aplatizat cu palmele, într-o formă dreptunghiulară.
Rețeta spunea că se taie în 9 cuburi, dar eu am considerat că ar ieși prea groase, și am aplatizat aluatul de un deget grosime, iar apoi l-am tăiat în cuburi. Am așezat scones-urile într-o tavă în care am pus hârtie de copt, lăsând cam un deget liber între ele.


Am lăsat tava în cuptor la foc mediu cam 20 de minute, până am văzut că se rumenesc ușor pe margini. Am scos tava, am lăsat un minut și apoi le-am transferat pe un grilaj să se răcească complet. Sunt super la un mic dejun sau gustare, alături de o cană de cafea sau lapte. Poftă bună!


În timp ce scones-urile erau în cuptor am pus la congelat cateva mureș întâi le-am limpezit, stors bine de tot și apoi le-am pus pe un capac de plastic în congelator astfel ăncât să se congeleze individual, iar apoi le-am pus într-o cutie și zdup la frigi.

duminică, 31 iulie 2011

Gomboți

Acești gomboți sunt unul din deserturile pe care bunica paternă le are în rețetar de când lumea, sau mai bine spus de când s-a căsătorit cu bunicul meu care era maghiar, iar rețeta a preluat-o de la soacra ei. În româna s-ar numi găluște cu prune. Pe lângă acești gomboți îmi mai amintesc și de vargabelles, de clătite "fără număr", deoarece făcea o grămadă, și mai nou de un cozonac gen panettone extraordinar, pe care de obicei îl savurăm cu o cană de lapte.



Ingrediente pentru aproximativ 45 bucăți de gomboți: 500gr cartofi, 350gr făină albă, 3 ouă de casă, un praf de sare, 1.5kg prune, zahăr alb, scorțisoară, 100 gr unt, 300gr pesmet.

Întâi am fiert cartofii în coajă, i-am curățat și apoi, după ce s-au răcit complet, i-am dat prin mașina de tocat; și o răzuitoare face aceeași treabă.

Apoi într-o cratiță am pus untul să se topească, apoi am adăugat pesmetul și l-am prăjit până a primit o culoare aurie, dar nu ars. Am luat cratița de pe foc și am adăugat 4 lg de zahăr și scorțișoară după gust.

Pentru aluat am amestecat făina, ouăle, cartofii și sarea până am obținut un aluat elastic. Nu pot să spun că nelipicios deoarece datorită cartofilor tot va fi puțin lipicios. Într-un bol am amestecat zahăr alb și scorțișoară pe care îl vom folosit să umplem jumătățile de prune.

Am luat aluat cât o nucă și l-am întins subțire. Am pus zahăr cât incape într-o jumătate de prună și am înfășurat pruna în aluat astfel încât partea cu zahăr să nu fie acolo unde am îmbinat aluatul. Am încercat să fie aluatul subțire pentru că se mai umflă la fierbere, dar totuși să acopere frumos pruna.



Între timp am pus la fiert apă într-o oală, iar când a început să clocotească am dat focul mai mic, atât cât să nu mai facă bulbuci. Am pus gomboți la fiert, câte un strat, să nu se suprapună la fiert , și după ce i-am pus i-am mișcat cu grijă cu o lingură o dată ca sa nu se prindă de oală. Când s-au ridicat la suprafață i-am luat cu o paletă și i-am pus în cratița cu pesmet.



I-am lăsat să se răcorească puțin și apoi i-am servit cu elan pudrați cu zahăr pudră. Sunt sățioși și tare buni. Poftă bună!


joi, 7 iulie 2011

Ragu alla Bolognese

S-a potrivit să fac acest ragu alla Bolognese când am avut pe cineva în vizită. Și mă bucur că s-a nimerit așa pentru că mi-a plăcut mult acest fel de mâncare și cu siguranță voi mai folosi sosul.


Ingrediente (4-5 porții):
  • o jumătate de morcov mediu
  • o ceapă medie
  • 6 frunze de țelină (frunze, nu tulpini cu frunze)
  • 300gr carne de vită tocată
  • 200gr carne de porc tocată
  • o cană de vin roșu sec
  • o cană de apă
  • o foaie de dafin
  • o jumătate de cană de sos de roșii (am folosit Passata de la Cirio, are o altă consistență decât bulionul nostru, care totuși poate fi folosit)
  • 3-4lg de smântână grasă
  • un vârf de cuțit de nucșoară
  • sare de mare, piper proaspăt măcinat, ulei de măsline (să nu fie extravirgin) sau de floarea soarelui
Am tăiat mărunt ceapa, frunzele de țelină și am răzuit morcovul. Le-am pus la călit în câteva linguri de ulei, amestecând cu grijă să nu se ardă vreo 7-8 minute.


Am adăugat carnea tocată și am continuat să călesc încă 5 minute. După aceea am pus vinul, o jumătate de cană de apă, foaia de dafin, sosul de roșii, sare și piper.


Am fiert la foc mic pentru o oră. Am mai adăugat puțină apă pe măsură ce lichidul se evapora și condimente. După o oră am adăugat smântâna, am lăsat să clocoteasca 3-4 minute și apoi am pus nucșoara și după vreo 2 minute am oprit focul.


În timpul ăsta apa pentru paste fierbea și în 10 minute savuram o porție "serioasă" de paste cu Ragu alla Bolognese stropită din belșug cu parmezan. Musai trebuie să îl faceți. Poftă bună!