duminică, 14 iunie 2009

Compot de cirese

Cat e de bun un compot in toiul iernii (sau ma rog putem sa incepem din toamna) :) Eu mi-am pus cateva borcane de compot de cirese, culese din varful ciresului de mai mai erau sa se indoaie crengile cu noi. Cirese de iunie, gustoase, din fata casei (matusii).



Ingrediente:
- cirese (nu stiu cat, calculati cat de tare vreti sa umpleti un borcan)
- zahar: 3 lg pentru fiecare borcan de 700-800ml
- 1+1/2 aspirina pentru fiecare borcan

Preparare:
1. Spalati borcanele si ciresele.
2. Faceti un sirop din zahar si apa care o puneti in borcan (calculati cam 1/3 din borcan); cantitatea de apa variaza in functie de cate fructe puneti in borcan; oricum daca nu va ajunge siropul completati cu apa; e important sa puneti tot siropul intai astfel incat sa adaugati zaharul dizolvat.
3. In fiecare borcan adaugati aspirina maruntita (eu o maruntesc cu ajutorul a 2 linguri) si putin sirop si amestecati putin
4. Adaugati ciresele si apoi completati cu restul siropului (si apa daca mai e nevoie) pana umpleti borcanele
5. Infiletati capacele bine bine (sau le capsati)
6. Intr-o oala/cratita puneti un prosop, apoi borcanele, acoperiti borcanele cu marginile prosopului si adaugati apa cam pana la 2 degete de capacul borcanului.
7. Puneti la foc mic-mediu si dupa ce clocotesc le mai lasati 30 minute.
8. Lasati sa se raceasca in oala.
9. Depozitati-le in camara, la loc intunecos si racoros.



Si la iarna ... pofta buna!

5 comentarii:

Anne spunea...

Ce bun, vreau si eu :)

Bianca spunea...

@Anne ... te invit la iarna la o cana de compot :)

papadopulos spunea...

cherries and pills... mmmmmmm ... my favorites :D

Anonim spunea...

Eu nu sunt adepta a tot felul de conservanti sau medicamente :( De aceia va spun dine xperienta (asa fac eu): puneti fructe, zahar si apa in borcane curate, inchideti-le si fierbeti intr-o cratita 30 min - si gata! Sta fara probleme nu numai o iarna.

Bianca spunea...

@Anonim: intr-adevar sunt persoane care pun asa compoturile sau gemurile; cat de bine stau peste iarna depinde si de calitatea fructelor. O sa incerc sa pun si fara aspirina (eu nu folosesc absolut niciun alt fel de conservant, doar aspirina).

Trimiteți un comentariu