duminică, 22 aprilie 2012

Mâncare de ciuperci cu hrișcă și urzici

Primăvara. A venit. E aici. Și parcă am mai mult spor, poftă să ies afară, mai multă lumină în casă. Am profitat, puțin ce-i drept, de verdețurile primăverii, printre acestea fiind și urzicile. Mâncarea de ciuperci cu hrișcă și urzici e atât de bună, extraordinară. Dacă mai găsiți urzici sau leurdă să o încercați. Și cu spanac va fi bună.


Toată treaba e rapidă. Într-o cratiță am pus 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, am călit timp de 2-3 minute 2 cepe tăiate mărunt, apoi am adăugat un kilogram de ciuperci champignon curățate și tăiate bucăți. Am pus un capac și le-am lasat să se înăbușe în apa lăsată de ciuperci. Am adăugat sare și piper. După ce se evaporă apa, am luat capacul și am mai lasat 5 minute să se călească, iar apoi am adăugat o cană de hrișcă fiartă 10 minute în prealabil și 2 mâini de urzici spălate. Se mai lasă pe foc maxim 10 minute și se mai verifică de condimente. Gata. Rapid, nu?



Și găinile au simțit primăvara. Avem ouă din belșug.


Flori, flori, flori.

Pomii au inflorit și grădina e plină de mireasma florilor. Din 11 pomi plantați luna trecută, se pare că 9 s-au prins, iar 2 pruni nu.


Poftă bună!

duminică, 15 aprilie 2012

Sărbători fericite

Sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi.

vineri, 6 aprilie 2012

Mâncare de mei cu leurdă

Dacă ați fost prin piață de săptămâna trecă încoace poate ați observat că a apărut leurda. Leurda e un usturoi verde :) Săptămâna trecută avea un preț cam nesimțit: 1.5 lei legăturica. Ieri am cumpărat cu 1 leu legătura. Și bine spunea Adina astăzi că sunt pline pădurile de leurdă și noi o cumpărăm.

Eram în cumpănă, oare ce să pregătesc să fie bun și pentru cei mici și pentru cei mari. Ina a scris pe FB aseară că urmează o rețetă de mâncare de mei cu leurdă și gata, asta a fost, sclipirea. Până la urmă și-a rearanjat postările pe blog și a oferit-o pe aceasta prima, iar eu am și făcut-o la micul dejun. Buuuuun. Și rapid.


Ca să nu o mai lungesc. Am început cu opționalele: am fiert 2 linguri de quinoa 20 de minute. Într-o cratiță am înăbușit o ceapă mică în 2 linguri de ulei și puțină apă. După ce s-a înmuiat am adăugat o cană de mei spălat bine, 2 căni de apă și sare. După 10-15 minute (în funcție de timpul necesar meiului să fiarbă) am adăugat quinoa și o legătură de leurdă spalată și ruptă cu mâna. După 3-4 clocote am oprit focul și am adăugat puțină lămâie.

Tadam. Gata. Micul dejun. Dacă mai ajung în piață poate încerc și pateul de leurdă. Și aș vrea să mai fac și un pilaf cu urzici.

Poftă bună!

luni, 2 aprilie 2012

Pate de ton cu fasole boabe

Pateul acesta l-am încercat tot într-o zi cu invitați, căutând ceva aperitiv ușor de făcut, tartinabil sau nu. Este chiar bun. Bun. Să-l încercați.


În vasul robotului am pus o conservă de ton în suc propriu, stoarsă de zeamă, o conservă de fasole roșie, scursă de zeamă, 2-3 căței de usturoi, frunze de pătrunjel după plac, zeama de la o lămâie mică, 5 linguri de ulei de măsline, sare si piper după gust.

După ce am mixat ingredientele de mai sus, am adăugat câteva măsline fără sâmburi, tăiate grosier, și o ceapă roșie tocată mărunt.

Am pus pateul la frigider pentru o oră și apoi l-am servit cu paillasse cu măsline, cumpărată de la Panemar. Poftă bună!


Sursă rețetă.

duminică, 1 aprilie 2012

Conchiglioni umpluți cu ciuperci și pastramă

Acum că am găsit pastele, doar nu credeți că m-am oprit la un singur fel. Mi-am făcut stoc de paste. Am pregătit și o umplutură cu pastramă. Un sos ragu ar fi fost bestial, dar na, bine si așa.


Ingrediente:
- 12-14 conchiglioni
- 100 gr ciuperci champignon sotate
- 100gr pastramă
- o jumătate de dovlecel mic
- 2 linguri de smântână
- parmezan
- sare, piper
- o conserva de roșii bucăți cu busuioc

Am pus la fiert o oală cu apă, încăpătoare, iar când a început să clocotească apa am adăugat pastele. Se fierb al dente. Între timp m-am ocupat de sos.

Într-o tigaie am călit, în puțin ulei de măsline, pastrama de porc, tăiată cubulețe. După 5 minute am adăugat și dovlecelul tăiat cubulețe, călind încă 2-3 minute. Aceastea le-am transferat într-un bol, adăugând ciupercile sotate și frunzele de pătrunjel.


Cu ajutorul mixerului vertical le-am mixat, nu chiar pastă, iar apoi am adăugat smânână, sare si piper după gust.


După ce au fiert pastele, le-am răcit sub jet de apă și am așezat fiecare scoică pe o farfurie cu "fața" în jos ca să se scurgă puțin. Am umplut pastele cu compoziția pregătita și le-am așezat în vasul termorezistent.


Peste pastele aranjate frumos, am turnat conserva de roșii, am presărat parmezan și am băgat vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu, pentru 20 de minute.


Poftă bună!