marți, 28 iunie 2011

Cheesecake cu strugurași

De ceva vreme vroiam să fac un cheesecake însă tot altele au avut prioritate. Și acum, fiind plecată de acasă, mi-am propus și am și reușit să fac un cheesecake bun, ușor de pus în scenă. Toppingul a fost de strugurași, dar poate fi din alte fructe sau gemuri.


Ingrediente:
  • Baza de biscuiți: 300 gr biscuiți (200gr petite beure și 100gr digestivi), 140gr unt și 3 lg de lapte
  • Crema de brânză: 375gr cremă de brânză (am folosit Philadelphia și Exquisia), 250gr mascarpone (Galbani), 90gr zahăr pudră
  • Topping: 400gr gem de strugurași. Daca aveți fructe proaspete adăugați câteva linguri de zahăr, le fierbeți până se îngroașă puțin și lăsați să se răcească.
  • O tavă rotundă, cu pereți detașabili, de 26cm diametrul
Am zdrobit biscuții bine de tot. Cum nu am avut un robot de bucătărie, i-am fărâmințat și apoi i-am "procesat" cu sucitoarea :) Am adaugat untul topit si laptele. Am pus compoziția în tavă, am presat-o și nivelat-o bine. Am dat la rece până am făcut crema.

Pentru cremă am pus toate componentele într-un bol și le-am mixat bine. Am întins crema peste biscuiți, iar apoi am pus gemul de strugurași.


Se lasă la rece pentru minim 2-3 ore. Poftă bună!

sâmbătă, 25 iunie 2011

Muștar de casă

Unul din lucrurile care m-au entuziasmat culinar în ultimul timp a fost rețeta de muștar de casă văzută la Codruța. Bineînțeles după pâinea minunată pe care ea o face cu maia "adevărată". Mulțumesc.


Ingrediente:
  • 85 gr muștar
  • 80gr vin alb demisec
  • 75gr oțet de mere (recomandat aciditate 5%)
  • 50gr apă
  • o lgț rasă de sare
  • o lgț de miere opțional; eu am pus o lingură
  • 3 cuișoare
  • un vârf de cuțit scorțisoară
  • un vârf de cuțit de nucșoară
  • o lgț de turmeric, pentru culoare
Am spălat în câteva ape boabele de muștar și le-am lăsat acoperite cu apă 10 minute, iar apoi le-am scurs. Toate ingredientele, exceptând turmericul, le-am pus într-un bol de sticlă sau ceramic, le-am amestecat cu o spatulă de silicon, am acoperit cu un servețel și le-am lăsat să se "odihnească" la temperatura camerei minim 24 de ore, 48 ar fi cel mai bine.

În primele ore mai pregnant este mirosul de oțet, însă pe măsură ce timpul trece mirosul este înlocuit cu mirosul unui muștar. Când treceam pe lângă bol ridicam servețelul și miroseam :)

După perioada de ședere am scos cuișoarele din bol și am turnat totul într-un blender. Am adăugat turmericul și am mixat până am obținut consistența care mi-a plăcut. Se poate adăuga puțină apă în caz că amestecul este prea gros. Am pus muștarul în borcane și le-am depozitat în frigider.

Deosebit. Cu siguranță acest muștar va fi prezent în frigiderul meu. Inaugurarea am facut-o cu câteva grătare și mici. Poftă bună.

miercuri, 22 iunie 2011

Tiramisu cu căpșuni în pahare

Repede de pus în scenă, chiar atunci cand musafirii sunt deja pe drum, asta dacă aveti ingredientele în frigider bineînteles.


Am făcut si cu piscoturi si cu biscuii digestivi. Biscuitii se înmoaie, deci dacă as vrea o textură mai solidă o să folosesc ceva biscuiti sau cereale crocante.


În fiecare pahar am pus un strat de piscoturi sau biscuiti rupti in bucati, apoi un strat de crema (300ml smantana dulce batuta cu 3 lg zahar alb, adaugat semintele de la o pastaie de vanilie si 250 gr mascarpone), un strat de capsuni taiate marunt si tot asa, ultimul strat e de capsuni. Am dat la frigider o ora si le-am savurat dupa ce am luat masa ... dupa cum se vede mai jos.

Diverse pizza si sosuri. Eu mi-am luat o pizza noua in meniu: pizza cu broccoli si un mix de ciuperci (champignon, hribi si ghebe). Mi-a placut mult.


O pizza "cu de toate" pentru un pofticios.


Si o portie de papanasi fierti.


marți, 21 iunie 2011

Broccoli și conopidă pane

E prima dată când am vazut de vânzare broccoli în piață. Cultivat la noi adică. Și da, se vedea ca e proaspăt tăiat și avea o culoare ... un verde minunat. Am cumparat fără ezitare și l-am pregătit pane pentru cină.


Am făcut și un sos simplu din smântână grasă si usturoi.


Inițial am vrut doar să desfac buchețele broccoli si să îl fac pane, însă am decis sa îl opăresc 5 minute. Așa că l-am desfăcut, buchețele mai măricele, am turnat apă clocotită cu sare și l-am lăsat 5 minute, apoi am scurs apa. Am pregătit un "maglavais" din 4 ouă, faină, sare și piper. Acest maglavais trebuie să fie gros, sa curgă, însă să fie gros astfel încât să "stea" pe bucățile de broccoli. Am încins (musai încins) ulei într-o cratiță, ulei cam de 4 cm să fie, și am prăjit pe rând până s-au rumenit. Să aveți pregătit și un capac, în caz că mai "sare" uleiul.


Dacă vă place în mod deosebit broccoli și în stare mai crudă, vă sugerez să nu îl opăriți. Tot pe aceeași idee, însă cu conopida fiartă al dente (musai al dente, sa nu fie fleoșc), am făcut și conopidă pane servită alături de un cârnaț prăjit. Poftă bună!Aliniere în centru

luni, 20 iunie 2011

O salată

De ceva vreme încoace o salată e una din mesele zilei. Simplă, fără dressing. Bucuria papilelor e și mai mare deoarece protagonistul salatei e un minunat caș de casă. Și în fiecare duminică se reface stocul.


Caș, roșii, castraveți, salată verde, mazăre dulce, ceapă verde, măsline și semințe de dovleac. Sare, piper, oțet de mere și ulei de măsline. Cred că nu mai trebuie să spun nimic. Poftă bună!

duminică, 19 iunie 2011

Fursecuri cu nuci

Se topesc în gură. Nu am mai mancat așa fursecuri delicioase și cu siguranță musai trebuie să le refac deoarece ele au facut parte, de fapt, din pachețelul de drum bun spre Creta și nu prea mi-a fost satisfăcută pofta cu ce a mai rămas.


Ingrediente:
  • 225gr unt
  • 50gr zahar pudră + extra pentru tăvălit; eu am folosit zahăr vanilat facut acasă
  • 100gr nuci măcinate
  • 225gr făină albă
  • 50gr amidon de porumb
  • 1lgt rasă de praf de copt
Într-un bol am frecat (se poate și cu mixerul) untul cu 50gr zahăr pudră, până când untul a căpătat o consistență cremoasă. În alt bol am amestecat făina, amidonul și praful de copt. Peste unt am adăugat nucile și amestecul de făină și am amestecat până s-au omogenizat. Aluatul l-am pus in frigider cam 2 ore; e musai minim o oră dacă vă grăbiți.

Din aluat am format biluțe cam cât o nucă, le-am dat prin zahăr pudră și le-am pus în tavă pe foaie de copt. Am lăsat cam 2-3 cm între ele.


Am pus tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu, pentru 20 de minute sau până când incep puțin să iși schimbe culoarea spre auriu. Am lasat 5 minute în tavă și apoi cu grijă i-am mutat pe un grilaj până la răcirea completă.


Se pot păstra într-o cutie închisă, în loc răcoros. Rețeta am văzut-o aici. Poftă bună!

sâmbătă, 18 iunie 2011

Pui cu masline verzi și ardei

Aranjamentul de mai jos a fost pus în scenă de tata. De abia se mai vede puiu', dar lui așa îi place.


Ingrediente:
  • piept sau pulpe de pui; eu am folosit un piept mare;
  • un ardei gras roșu și unul verde
  • 2 cepe
  • 120gr măsline verzi umplute cu ardei
  • 200ml vin alb sec
  • 100ml apă
  • 200ml smăntână grasă
  • boia, sare, piper, ulei de floarea soarelui
Am tăiat pe rând și separat pieptul (bucăți cât o îmbucătură), ardeiul și ceapa. Într-o tigaie încăpătoare am prăjt în puțin ulei bucățile de piept până devin albe, iar apoi le-am scos punând apoi în tigaie ceapa și ardeiul. Am lasat la foc mic cam 10 minute, amestecând să nu se prindă.
Am adăugat vinul, apa, boia, măslinele, sare și piper și le-am lasat la foc mic cam 30 de minute, până s-a patruns bine puiul. La sfârșit am pus smântâna și am mai fiert 10 minute.


Am servit cald, cu garnitură de orez. Rețeta am vazut-o la Irina și pe loc mi-a făcut cu ochiul. Poftă bună!

vineri, 17 iunie 2011

Chocolate Wafers

Subțiri, puțin crocante, bune. Nu știu ce altă descriere aș putea să le fac. Au făcut parte din pachețelul de drum bun spre Creta. Sper că au fost pe placul lor, deoarece pe placul meu au fost cu siguranță.


Ingrediente:
  • 200gr făină albă
  • 25gr cacao și 2lgt cu vârf de praf de ciocolată (rețeta originală cerea 70gr cacao, mi se părea un pic multă și culmea nici numai aveam în casă atâta cacao, ci doar 25 de grame)
  • 150gr zahăr alb
  • 1/4 lgt sare
  • 1/4 lgt praf de copt
  • 180gr unt, scos din frigider cu 30 de minute înainte, taiat bucăți
  • 3lg lapte
  • 1lg esență de vanilie făcută acasă
Într-un bol am amestecat faina, cacaua, sarea, praful de copt și zahărul. În alt bol am pus untul, laptele si esența de vanilie și treptat am incorporat amestecul de ingrediente uscate. Din aluatul rezultat am intins un sul de aproximativ 35 cm, l-am învelit în folie alimentară și l-am pus în frigider. Trebuie ținut minim o oră-două. Apoi am taiat felii de aprox 3mm și le-am așezat în tavă la 2-3 cm distanță, pentru că se vor lăți în timpul coacerii.


Tava se pune în cuptor, la foc mic-mediu, pentru 12-15 minute, până când observați că devin puțin pufoase. Am încercat mai jos să surprind starea fursecurilor când le-am scos din cuptor. Se lasă în tavă 5 minute și apoi se mută pe un grilaj până la răcire.


Se pot păstra într-o cutie închisă, în loc răcoros. Pentru cât timp nu știu, deoarece la noi niciodată nu apucă mai mult de câteva zile. Poftă bună!


joi, 16 iunie 2011

Drum bun

... fursecurilor mele și celor pentru care le-am făcut. Cu puțin noroc au ajuns ieri in Creta , având în vedere eternele greve din Grecia care s-au manifestat și ieri.


Am pregatit fursecuri cu nuci, fragede de se topesc în gură, și chocolate wafers, super fursecuri cu cacao. Vine și rândul rețetelelor.

luni, 13 iunie 2011

Matusa Marița - primăvara

Eu nu știu cum sunt alții, dar eu, când ma gândesc la ea, mi se umple inima de fală. Un om gospodar, care a așteptat pensionarea, profesoară de mate fiind, ca sa continue munca cu ceva ce face cu drag. Nu știu daca sa ii spun agricultură sau grădinărit, dar e facut cu pasiune. Mă mândresc cu matusa Marița și o pomenesc oricând am ocazia. De primăvara și până toamna, de câte ori trecem pe la ea, ne umplem plasa cu bunătăți crescute de mâinile ei. De data aceasta căpșunii au fost mai mici decât anul trecut, dar cu un gust extraordinar. Am umplut o coșărcuță și cu cireșe dar eram atât de preocupată încât nu au mai încăput la pozare.


În weekend am surprins gradina primăvara, cu răsaduri și cu delicioșii căpșuni, și v-o prezint în imagini.

Varza


Ardei

Rosii


Castraveti



Varza din nou


Vinete


Fasole pe "rudă"

Ardei printre roșii


Cartofi


Căpșuni



O să revin și cu alte momente din grădina mătușii Marița. Si cu o poză a ei. Ohh și toamna ...

duminică, 12 iunie 2011

Tarta cu mere si lapte condensat

In ultima vreme am vazut multe retete cu lapte condensat, si m-am bucurat cand Adi Hadean a anuntat aparitia pe piata noastra a laptelui condensat la cutie DeLatte. Si tot el a postat zilele acestea o tarta cu compozitie de mere si lapte condensat. Am purces de la hypermarket si mi-am facut un mini stoc de lapte condensat si am facut tarta.


Am avut si companie la cina, cina incheiata cu un desert bun.


Pentru aluatul de tarta am folosit 250gr faina alba, 120gr unt rece (minim 80% grasime), o lg zahar alb, un ou de casa sau ecologic, un praf de sare. Aici vedeti detalii despre cum am pregatit aluatul pe care l-am copt 8 minute.


Intre timp am curatat 800gr de mere, le-am taiat cuburi (nu prea mici) si le-am pus intr-o cratita impreuna cu o cutie de lapte condensat. Am fiert la foc mic 10 minute, amestecand des.


Dupa ce s-a racit compozitia am adaugat 2 galbenusuri (de casa sau ecologice), am amestecat usor si am turnat in forma de tarta (coapta deja 8 minute).

Aliniere în centru

Am bagat din nou tarta in cuptor pentru 15 minute la foc mic-mediu. Am facut si o mini tarta in forma de inimioara :) Pofta buna!

vineri, 10 iunie 2011

Tagliatelle cu mazare proaspata si muschiulet afumat

Fusei ieri prin piata si tare m-am mirat de aglomeratia de acolo. Batrani, tineri, grabiti, relaxati, comercianti. M-am incarcat cu vreo 3 plase de legume si fructe, printre care si un kilogram de mazare pastai, pe care le-am folosit la cina.


Cina in 4, s-a dovedit in cele din urma. Imi place cand reusim sa fim mai multi de doi la masa, cu un pahar de vin, o mancare si un desert (o tarta cu mere, minten pun si reteta), toate facute cu drag.



Mazarea ... protagonista principala a acestei retete. Un verde minunat.


Si am purces la punerea in scena a tagliatellelor cu mazare si muschiulet afumat. Am fiert mazarea in apa cu sare cam 10 minute, apoi am strecurat apa. Intre timp am pus apa pt paste la fiert, conform instructiunilor de pe pachet. Le-am fiert al dente si, ca de obicei, sosul asteapta dupa paste, nu invers, ca nu mai iese treaba de se racesc pastele.

In wok, ca e cea mai mare tigaie din casa, am pus vreo 3-4 lg de ulei de masline si am adaugat cam 180gr de muschiulet afumat, taiat feliute si 3 catei de usturoi taiati fin. Dupa ce s-a prajit putin muschiuletul am pus 200 gr smantana grasa, iar dupa vreo 2 minute am pus si mazarea. Am adaugat sare si piper proaspat macinat din belsug si am lasat pe foc min inca 4-5 minute, dupa care am adaugat pastele.


Am servit imediat. Pofta buna!