luni, 24 august 2009

Bruschete cu rosii si busuioc

Intr-o seara am mers in vizita la niste prieteni si ca gustare am savurat cateva bruschete cu rosii si rucola. Ei intr-o alta seara stand si uitandu-ma de-a lela in frigider am zis sa fac repede cateva bruschete. Bruschetta, alaturi de pizza si spaghete, sunt un simbol italian.


Ingrediente: 2 portii
- 4 felii de paine (eu am folosit toast, dar merge mai bine felii mai groase de paine de casa)
- ulei de masline
- 2-3 rosii
- usturoi
- frunze proaspete de busuioc (sau rucola)
- putin oregano

Preparare:
1. Prajim feliile de paine, in prajitorul de paine sau pe un gril.
2. Intre timp taiem in doua rosiile, aruncam miezul si samburii si taiam in bucati mici. Presaram oregano peste ele si amestecam.
3. Taiem frunzele de busuioc.
4. Fiecare felie de paine prajita o frecam cu un catel de usturoi bine bine. Pentru a prinde intreaga savoare de usturoi catelul il putem presa cu un cutit intai (punem lama cutitului pe catelul de usturoi si cu podul palmei presam).
5. Turnam ulei peste felia de paine.
6. Adaugam rosii si presaram busuioc.

Exista multe variatiuni ale bruschetelor: cu putina sunca, cu parmezan, etc. Depinde pe pofta si gustul fiecaruia.

Puteti savura ca mic dejun, o gustare seara, alaturi de prieteni. Pofta buna!

miercuri, 19 august 2009

Tiramisu

Cate bordeie atatea obiceie. Cate bordeie atatea retete de Tiramisu. Aceasta e reteta mea, combinata din alte 2 retete. Mi-am lins degetele, si eu si prietenii care au avut norocul sa treaca pe la noi in weekend.


Ingrediente:
- 40 buc. piscoturi Savoiardi
- 500 gr Mascarpone
- 5 oua (de casa sau eco)
- 100 gr zahar
- 3 plicuri de zahar vanilat
- 50 ml lapte
- 300 ml expresso tare
- 50 ml lichior Baileys (optional)
- cacao pentru pudrat (cand cumparati cacao verificati sa aiba minim 20-22% masa de unt de cacao in compozitie)


Preparare:
1. Se freaca galbenusurile cu zaharul intr-un bol termorezistent, adaugam laptele si fierben bain-marine pana cand se ingroasa (mai subtire decat o budinca)
2. Se lasa sa se raceasca bine compozitia. Vedeti ce culoare galbena frumoasa au ouale ecologice.
3. Adaugam branza Mascarpone si omogenizam bine


4. Batem bine cele 5 albusuri cu un praf de sare si le adaugam la compozitia anterioara si omogenizam.
5. Intr-o tava incepem sa aranjam piscoturile: luam fiecare piscot si il inmuiem in cafeaua amestecata cu lichiorul; treceti repede piscotul prin lichid astfel incat sa nu se imbibe prea mult; piscotul e ca un burete si absoarbe foarte repede lichid


6. Dupa ce am aranajat jumatate din piscoturi, turnam jumatate din compozitie si nivelam.
7. Repetam operatiunea cu restul iscoturilor si turnam cealalta jumatate de crema. Nivelam.
8. Cu o strecuratoare mica (de ceai) pudram cu cacao din belsug toata suprafata Tiramisu-ului.
9. Dam la frigider 3-4 ore.


E un deliciu racoritor. Pofta buna !

luni, 17 august 2009

Papanasi umpluti cu caise

As manca papanasi saptamanal ... si am gasit aceasta reteta de papanasi umpluti cu caise si mi-a fost mic dejun, pranz si cina intr-o zi de sambata in care m-am uitat 10 ore la filme :)


Ingrediente: 12 papanasi
- 12 caise mici mici
- 6 lgt zahar brun
- 250 gr branza de vaci (sa nu fie prea uscata)
- 50 gr unt
- 1 lg cu varf de zahar
- 50 gr gris
- 1 esenta de vanilie
- 1 galbenus de ou
- 60 gr faina
Pesmet:
- 100 gr pesmet
- 50 gr unt
- 2 lg mac (am uitat sa il pun in compozitie)
- 2 lg zahar
- 1/2 lgt scortisoara


Preparare:
1. Se freaca untul cu zaharul pana se inmoaie si devine o spuma.
2. Adaugati branza de vaci si omogenizati bine.
3. Se adauga esenta de vanilie, galbenusul de ou si se omogenizeaza
4. Se incorporeaza faina si se obtine un aluat omogen usor de manevrat care se pune la frigider.
5. Se pune o oala de apa la fiert.
6. Intr-o cratita topim untul pentru pesmet, adaugam pesmetul si macul si tinem la foc mic amestecand in continuu pana cand pesmetul e usor prajit. Adaugam apoi cele 2 lg de zahar si scortisoara si luam de pe foc.


7. Caisele le taiem jumatate, cat sa putem scoate samburele si in fiecare punem 1/2 lgt zahar brun.


8. Scoatem aluatul din frigider.
9. Pe masa de lucru pudram cu faina si impartim aluatul in 3 si apoi fiecare bucata in 2 si apoi inca in 2 ca sa obtinem 12 bucati pe care o sa le modelam in forma de bila. Ne ajutam de faina daca este necesar.


10. Fiecare bila o punem pe masa, peste ea punem o punga si cu fundul unui pahar o aplatizam cat sa poata cuprinde caisa. Punem caisa in mijloc, ridicam marginile si modelam bine-bine o bila.
11. Bilele le punem in oala in care a clocotit apa dar apoi am micsorat focul.


12. Cand bilele se ridica la suprafata (dureaza cateva minute pentru ca avand caisa in mijloc sunt mai grele) se iau cu o paleta si le punem in cratita cu pesmet.
13. Cu miscari ample scuturam cratita astfel inca sa se acopere papanasii.
14. Se servesc calzi. Se pot pudra cu putin zahar pudra.

Sunt un deliciu. Pofta buna!