sâmbătă, 25 iunie 2011

Muștar de casă

Unul din lucrurile care m-au entuziasmat culinar în ultimul timp a fost rețeta de muștar de casă văzută la Codruța. Bineînțeles după pâinea minunată pe care ea o face cu maia "adevărată". Mulțumesc.


Ingrediente:
  • 85 gr muștar
  • 80gr vin alb demisec
  • 75gr oțet de mere (recomandat aciditate 5%)
  • 50gr apă
  • o lgț rasă de sare
  • o lgț de miere opțional; eu am pus o lingură
  • 3 cuișoare
  • un vârf de cuțit scorțisoară
  • un vârf de cuțit de nucșoară
  • o lgț de turmeric, pentru culoare
Am spălat în câteva ape boabele de muștar și le-am lăsat acoperite cu apă 10 minute, iar apoi le-am scurs. Toate ingredientele, exceptând turmericul, le-am pus într-un bol de sticlă sau ceramic, le-am amestecat cu o spatulă de silicon, am acoperit cu un servețel și le-am lăsat să se "odihnească" la temperatura camerei minim 24 de ore, 48 ar fi cel mai bine.

În primele ore mai pregnant este mirosul de oțet, însă pe măsură ce timpul trece mirosul este înlocuit cu mirosul unui muștar. Când treceam pe lângă bol ridicam servețelul și miroseam :)

După perioada de ședere am scos cuișoarele din bol și am turnat totul într-un blender. Am adăugat turmericul și am mixat până am obținut consistența care mi-a plăcut. Se poate adăuga puțină apă în caz că amestecul este prea gros. Am pus muștarul în borcane și le-am depozitat în frigider.

Deosebit. Cu siguranță acest muștar va fi prezent în frigiderul meu. Inaugurarea am facut-o cu câteva grătare și mici. Poftă bună.

6 comentarii:

sarah spunea...

super!!!si eu eram interesata de o reteta de mustar care sa nu contina atat de mult amidon ca cel din comet de la mine.are acelasi gust cu mustarul din magazin,ala romanesc?pupici

Bianca spunea...

@Sarah: era o pacoste sa caut mustar fara agenti de ingrosare. Si are un gust de mustar, mustar nu crema de mustar ca cele din comert. Iti recomand cu drag sa incerci reteta.

Ramona Alina spunea...

Home made...super!!!

sarah spunea...

merci pentru lamuriri.sigur o sa il incerc.duminica minunata!

Apa.Faina.Sare. spunea...

bianca, ce culoare frumoasa are mustarul si ce textura placuta!
cu drag, codruta

Bianca spunea...

Codruta, iti multumesc :) De atunci am mustar de casa in frigider tot timpul. L-am folosit si la maioneza si la orice a fost necesar.

Trimiteți un comentariu