joi, 26 mai 2011

Salata de ton si ceapa verde

Era o vreme cand mancam salata de ton de cel putin 3 ori pe saptamana. Si asta nu o luna, doua, ci cam un an jumatate. Aveam stoc de conserve de ton in suc propriu. Si apoi subit nu am mai mancat cam un an, pana aseara :) cand, cu drag, am savurat o salata de ton cu ceapa verde din gradina (familiei, nu de alta dar acum stau la "bloc").


Am amestecat frumos o conserva de ton in suc propriu (daca nu este de acest fel, ghinion, caci eu nu cumpar in ulei), un fir de ceapa verde, sare de mare, piper proaspat macinat si ulei de masline. Pentru acele seri in care ai nevoie de ceva facut usor, rapid si bun. Pofta buna!

miercuri, 25 mai 2011

Curry de pui cu ciuperci

Bun, bun acest curry, ce ne-a servit pe post de cina intr-una din seri :)


Cam pe la amiaz am pus carnea la macerat, cam 500gr de piept de pui taiat in bucati cat o imbucatura, intr-un sos din ulei de masline, sare de mare, piper proaspat macinat si pasta de Peperoncini. Trebuie lasat minim o ora; cateva ore e si mai bine :)


Seara am inceput sa pregatesc curry-ul. In wok (ca e mai larg asa) am pus 50 gr de unt si l-am clarifiat, adica a tins sa devina un ghee, doar ca nu l-am mai strecurat. Procedura am explicat-o aici, cand am facut ouale Benedict.


Apoi am adaugat un praz taiat rondele pe care l-am calit pana s-a inmuiat, am adaugat puiul macerat si 10 alune de padure crude maruntite bine cu cutitul (drept sa va spun mi-a fost lene sa scut macinatoarea de nuca).


Am mai invartit 3-4 minute si am adaugat 10 ciuperci taiate bucati mari si dupa inca 3-4 minute am pus cam 120 ml vin si catre o cana de apa, cat sa acopere puiul si ciupercile.


Am lasat sa fiarba la foc mediu pana a scazut zeama aproape de tot si puiul a fost facut, am mai adaugat vreo 10 alune de padure crude maruntite, o lingurita cu varf de curry si cam 300 ml de iaurt. Acuma iaurtul recomand sa fie gras, caci al meu a fost mai "ne-gras" si as fi preferat sa fi avut mai gras pentru o textura mai buna a curry-ului. Am lasat pana a inceput sa clocoteasca un pic, am mai adaugat sare si gata.


Intre timp am fiert si orez in apa cu sare. Am servit cald. Pofta buna!

sâmbătă, 21 mai 2011

Milkshake de banane si capsuni

Profit de fructele de sezon :)


O cana de lapte, o banana si vreo 5 capsuni, toate aruncate in blender si ... pofta buna!

Chibrituri

Nu stiu voi, dar mie imi place sa aprind gazul la aragaz cu chibrituri, chibrituri din cutie mare :)


Pana acu ceva vreme am folosit chibriturile din imaginea de mai jos; se aprindea fiecare chibrit din prima .. "happy" people.


Dupa oarece vreme NU am mai gasit acele chibrituri. Au fost inlocuite pe piata de chibriturile de mai jos. Aceeasi miraculoasa firma Match Point, calitate de 2 bani. Foarte "not happy". E un chin infernal sa incerc sa aprind un chibrit.


Ce chibrituri sa cumpar?

joi, 19 mai 2011

Prajitura cu mac

O praji pe care am "filat-o" de prea multa vreme insa careia nu i-am putut acorda timpul necesar. Ieri am facut-o pentru o "mica" aniversare a unui pititc mic-mic :) si am savurat-o alaturi de familie.


Ingrediente, aduse la temperatura camerei inainte de a incepe lucrul (tava dreptunghiulara 28x40cm):

Aluat:
- 150 gr unt
- 300 gr faina alba
- 50 gr zahar alb praf
- 1 praf de copt bio + 1 lg de lapte (cu care se stinge praful de copt)
- 3 galbenusuri de ou de casa sau eco
- 3 lg de smanatana

- gem de caise

Crema de mac:
- 200 gr mac macinat
- 250 ml lapte
- 160 gr zahar alb + 40 gr zahar vanilat facut acasa
- 50 gr unt
- 100 gr faina alba
- 3 albusuri de ou
- 1 lgt praf de copt bio
- 1/2 lgt praf de coaja de lamaie bio sau coaja unei lamai netratate

Am purces la drum incepand crema de mac. Intr-o craticioara am pus laptele si macul. Le-am fiert la foc mic pana laptele a fost absorbit si apoi am lasat sa se raceasca.

Pentru aluat am amestecat toate ingredientele ca sa obtin un aluat moale, nelipicios, usor de manevrat. Am pus smanatana pe rand deoarece am avut nevoie de doar de 2 linguri.

Aluatul se imparte in 2 parti inegale, prima foaie trebuind sa acopere si marginile tavii (cam 60%-40%). Tava am uns-o cu unt, am pus prima foaie si am aranjat marginile aluatului pe marginea tavii. Am uns generos cu gem de caise de la mama.

Peste macul fiert am adaugat restul ingredientelor; in prealabil am batut zaharul vanilat si albusurile si le-am incorporat in crema.

Am turnat crema de mac peste gemul de caise; nu turnati toata crema intr-un loc deoarece atunci cand nivelati se cam duce gemul pe margini.


Am intins a doua foaie si cu grija am pus-o peste crema de mac. Am impuns cu furculita foaia de deasupra ca sa nu se umfle in timpul coacerii si sa se desprinda de pe crema de mac.


Am bagat tava in cuptorul preincalzit, la foc mic-mediu, pentru 20 de minute; foaia de deasupra a prins o culoare aurie, iar cea de pe margine incepe se se desprinda usor de tava. Am lasat putin sa se raceasca, nu foarte mult deoarece nu mai aveam rabdare :)


Foarte buna, nu dulce tare, pe gustul meu; foile au o textura fina. Pofta buna!

Smoothie verde

Vazusi eu smoothie-urile astea de multa vreme pe la Ina insa parca nu sunt eu chiar atat de "verde". Totusi am zis sa incerc ... e bun pentru iubitorii de verde, l-am baut, dar cred ca trebuie sa ma obisnuiesc cu gusturile crude ale spanacului si a patrunjelului. O sa mai incerc si alte combinatii.


Intr-un blender am pus o cana de apa rece, o banana, o mana de spanac proaspat, 4-5 fire de patrunjel si o mana mica de fructe Goji. Le-am "blenduit" bine si am servit imediat.


Pofta buna!

marți, 17 mai 2011

Pizza quattro formaggi

For all you "formaggi" lovers :) Eu ma enumar printre ei.


Aluatul folosit e cel de la Pizza "casei". Branzeturile ce si-au jucat rolul au fost gorgonzola, mozarella, svaiter si parmezan. Si cateva masline. Si un sos din putin bulion, pasta de ardei iute, oregano, sare, piper proaspat macinat.


Am intins o foaie subtire de aluat pe care am pus-o intr-o tava, am uns cu sos si apoi am adaugat branzeturile: gorgonzola si mozarella faramitate, iar parmezanul si svaiterul feliate subtire.


Am tinut pizza in cuptorul incins cateva minute si am devorat-o cat de iute am putut ... m-am oprit din a mai face pizza pana nu am terminat de savurat pizza mea.

sâmbătă, 14 mai 2011

Piure de cartofi cu morcovi

Mi-a facut cu ochiul aceasta reteta. Parea gustoasa numai din enumerarea ingredientelor si m-am gandit ca o sa fie bun la cina (pranz nu prea pranzim).


Ingrediente: 600 gr cartofi, 300 gr morcovi, 2 foi de dafin, 2 cepe medii, 3 catei de usturoi, 50 gr unt, 50 gr lapte, sare, piper.

Am purces la drum. Intr-o oala am pus la fiert in apa cartofii taiati cuburi si morcovii de asemena taiati. Atentie ce morcovi sau cartofi folositi. Daca cartofii sunt de casa, la fel sa fie si morcovii, deoarece cei de la hypermarket se fierb mai repede decat legumele de casa. Am pus si foile de dafin in apa.


Intre timp intr-o cratita am calit putin ceapa taiata marunt cu cei 2 catei de usturoi (intregi) pana ce aceasta devine traslucida. Dupa ce s-au fiert morcovii ii adaugam in cratita si mai calim 2-3 minute.


Adaugam cartofii, untul, laptele si condimentele si pisam cu ustensila de piure, nu cu mixerul (asa scrie la reteta, ca sa simtim piureul).


Am servit piureul cald alaturi de o mancare de ficatei de pui. Pofta buna!

Mancare de ficatei de pui

Clasic. Ficatei de pui. Rapid si bun. Cina din seara trecuta. Am vazut ceva retete cu smantana; nu am mancat niciodata ficatei de pui cu smantana asa ca poate o sa incerc si asa data viitoare.


Ingrediente: 500 gr ficatei de pui, 2 cepe medii, un ardei capia sau de care aveti daca aveti, sare, piper, ulei.

Ficatetii i-am spalat, curatat putin si lasat in apa rece macar 5 minute. Intr-o cratita am calit ceapa 2-3 minute, am adaugat apoi ardeii si ficateii si i-am calit putin pana ficateii isi schimba putin culoarea. Am adaugat apoi cam o cana de apa si am lasat la foc mic pana s-au patruns. Intre timp am adaugat si piper proaspat macinat si 2 linguri de pasta de gatit facuta de mama; daca nu aveti nu e nicio tragedie :). La sfarsit am mai adaugat sare (pasta de gatit era sarata).

Aliniere în centru

I-am servit calzi alaturi de un piure de cartofi si morcovi. Pofta buna!

miercuri, 11 mai 2011

Omleta la cuptor

... si daca tot era fierbinte cuptorul de la briosele cu morcovi nu am ratat ocazia de a-mi face un mic-dejun luat dupa amiaza. Pentru mine recomandarea "nu mai mult de 2-3 oua pe saptamana" este ceva imposibil si inadmisibil :) Eventual pe zi macar un ou? doua? asa ar mai merge.


Asa ca toc-poc am uns cu unt un vas termorezistent, am turnat in el 3 oua batute, condimente, cas de vaca (de casa, yum), ceapa verde si cateva rondele de rosii. Bagat la cuptor, stat cu nasu' in gura cuptorului, scos cand mi s-au parut ouale potrivit de coapte si infulecat. Pofta buna!

Briose cu morcovi

Azi intr-o graba am facut briosele acestea cu morcovi deoarece ieri mi-a facut cu ochiul reteta de fata. Tot aveam in plan ceva praji cu morcovi si acum le-a fost randul brioselor, dar cred ca mai am salvate si alte retete pe care sper sa le fac.


Ingrediente: 75 gr unt topit, sucul de la 2 portocale, un ou de casa sau ecologic, 150gr morcovi razuiti, 300 gr faina alba, 80gr zahar brun, 2 lgt praf de copt, 1/2 lgt scortisoara.

Ca si la aproape orice reteta de briose am amestecat ingredientele lichide (unt, portocale, ou), se adauga morcovii si apoi ingredientele solide amestecate in prealabil (faina, praf de copt, zahar). Am uns formele de briose cu putin unt, am pus hartiutele si in fiecare am pus cate o lingura de compozitie, sa umple cam 3/4 din capacitatea hartiutelor. Se dau la cuptor, la foc mic-mediu, pana trec testul scobitorii (cam 15 min la mine).


Jumatate din briose au luat drumul unor prieteni, ca gustare in drumul spre Cracovia :) Pofta buna!