marți, 15 iunie 2010

Tarta cu nectarine si crema frangipane

O dimineata de weekend, un mic dejun dulce ... cu o cafea. Sau o intalnire tarzie cu niste prieteni ... un pahar de vin alb demi-dulce. Sau inghetata! Oricare ar fi momentul aceasta tarta o sa ii faca fata.


Am ajuns la aceasta reteta din clik in clik pana la Chez Pim, o food bloggerita draguta, cu o carte de dulciuri publicata si care imi place si pentru ca promoveaza micii agricultori, micii producatori, afacerile mici de familie. Povesteam zilele trecuta de "pietarii" nostri pe care i-as azvari pe geam cu marfa cu tot si cu toata nesimtirea si aroganta lor. Piata de langa serviciu e o piata medie ca marime, dar am cativa comercianti (nu producatori) de la care si sa pier nu voi cumpara niciodata; ii aud cum vorbesc cu bietii oameni ... nu e voie nici macar sa te uiti atent la marfa caci s-ar putea sa o arzi si el iese in pierdere. Eu inca caut acea piata ... in care pietarul cauta sa isi castige cumparatorii, si mai mult sa ii si pastreze, nu pentru o zi, o saptamana, un sezon, ci an de an.

Maya se odihnea printre plantele din bucatarie ... cred ca se gandea ce caut asa devreme in bucatarie :)


O felie pentru fiecare ...



Ingrediente:
Aluatul de tarta:
- 200 gr faina alba
- 1 lg zahar
- 3/4 lgt sare
- 130 gr unt rece, tinut chiar 10 minute la congelator, unt cu minim 80% grasime
- 4 lg apa foarte rece
- 3/4 lgt otet

Umplutura:
- 6-7 nectarine coapte
- putin zahar brun
- un ou pt uns aluatul
Atentie ce fructe alegeti pentru umplututra. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, prin coacere pot deveni mai acrisoare. Va recomand sa presarati atunci zahar deasupra fructelor.

Crema frangipane:
Aceasta crema se face din parti egale de migdale, unt si zahar, legate de un ou. Din cantitatile de mai jos va iesi crema pentru 2-3 tarte (2 pentru cat de cremoase le-am facut eu).
- 75 gr migdale
- 75 gr unt la temperatura camerei, minim 80% grasime
- 75 gr zahar alb
- 1 ou mare de casa sau ecologic

In robotul de bucatarie am pus faina, untul rece taiat cubulete, zaharul si sarea si pulsam pana obtinem un aluat faramicios. Amestecam apa cu otetul, tunam peste aluat si mai pulsam cateva secunde pana se formeaza o bila. Turnam totul pe masa si repede formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si punem aluat la frigider pentru minim 2 ore. Eu am lasat aluatul peste noapte.

Intre timp am prajit migdalele, cu grija sa nu le ard iar dupa ce s-au racit le-am macinat in masina de nuca. Maruntirea se poate face si in robot insa face o galagie extrema. Peste migdalele macinate am pus zaharul si untul, am omogenizat, iar apoi am adaugat oul. Jumatate din compozitie am pus-o intr-un recipient din plastic in congelator unde se pastreaza timp de maxim o luna.

Scoatem aluatul din frigider si il lasam sa se odihneasca cam 5 minute, iar apoi il intindem pe o foaie de copt, dandu-i o forma rotunda cu un diametru de 30 de cm. Intinderea de face cu grija, mai ales la inceput; nu e nicio problema daca marginile se rup, deoarece datorita untului care se inmoaie se vor lipi frumos.

Punem restul de crema frangipane in mijlocul goii lasang o margine de 5 cm.



Mutam aluatul cu foaia de tarta intr-o tava (tava sa aiba latimea de minim 30 cm). Am taiat fiecare nectarina in 8 si am aranjat frumos peste crema frangipane.



Ridicam marginile ramase libere deasupra nectarinelor, incretindu-le frumos. Ungem marginile cu ou batut si presaram zahar brut.



Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 35-40 de minute, sau pana aluatul prinde o crusta maronie placuta. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca pe un grilaj.



Pofta buna!


22 comentarii:

Micul spunea...

Toate tartele imi plac, iar a ta arata beton.
Seara faina iti doresc.

Anonim spunea...

bianca, scumpa, arata nemaipomenit!!
duminica implinim un an de casnicie, asta o sa pregatesc!!
te pup!

Bianca spunea...

Ralu draga ... ma bucur tare mult ca ai ales tarta asta pentru o aniversare asa speciala. Sper sa aveti o zi minunata.

adelina spunea...

Bianca, in reteta ai scris peste tot "mandarine". te refereai la nectarine sau punem si mandarine?

Bianca spunea...

@Adelina: vai de mine, nu am mancat mandarine de anul trecut, nu am idee de ce le-am mentionat !!! Mersic mult de avertizare, sunt NECTARINE :)

Irina spunea...

Imi place mult de tot. Eu am invatat sa fac aluatul asta de nevoie, cand eram plecati in vacante si nu aveam tavi de tarta!

Anonim spunea...

dear, am facut-o!! nu pentru duminica, pentru ca am decis sa iesim in oras (am fost la picadilly si nu mi-a mai placut :( mi-am luat tot cheesy zucchini pie, de data asta nu se mai simtea aroma fina de gorgonzola ci o duhoare de oaie, nici nu cred ca mai era un alt tip de branza in afara de asta, mi-am luat si supa crema de ciuperci, care avea un gust prea puternic de vin care il acoperea complet pe cel de ciuperci, am fost foarte dezamagita!)
sa revin! :D am pregatit tarta pentru ziua unei colege and 'twas a hit, s-a mancat cu mare pofta si placere si a fost tare laudata!
iar eu va trebui sa o refac in seara asta pentru ca my significant other nu s-a multumit cu feliutza de la birou! :D
thank you for inspiring me! :*

irina, bisous! :) :*

Bianca spunea...

Irina draga .. intr-adevar idea impachetarii aluatului e super buna cand esti plecata :)

Bianca spunea...

Ralu ma bucur asa de mult ca a iesit bine tarta! Yupiii. Eu mai am o portie de crema frangipane in congelator si ma gandesc cu ce fructe sa o fac in weekendul acesta.

Referitor la Picadilly: am mai fost si eu de 2 ori si totala si completa dezamagire: urla muzica in urechi teribil, muzica dinasta de radio; mancarea ... nu mai e ce a fost la prima intalnire ... chiar nu mai e buna tarta :( oare cat e de greu sa mentii un standard, la naiba :(

Anonim spunea...

foarte buna, foarte buna intr-adevar, eu ieri am copt doua! :)) chiar se simte diferenta intre aluatul lasat peste noapte in frigider si cel lasat doua ore si ceva, next time nu mai fac compromisuri chiar daca ma roaga cu lacrimi in ochi! :))

picadilly, da, bleah!! din nefericire, au romanizat afacerea...pentru ca, din pacate, isi cam permit, majoritatea clientilor nu au gustul educat si nu prea fac distinctia intre un produs bun si unul mediocru (sau chiar prost). anyways, pe mine m-au pierdut de client. :|

mai am de testat wok'n'roll-ul, am vazut ca-i foarte laudat!

pupici!

iYli spunea...

Am lesinat deja. Arata foarte, foarte bine! :)

Anonim spunea...

bia, am refacut-o cu mere galbene. not as juicy but still deosebit de gustoasa si savuroasa!!

long time no see...esti in concediu? pupici!

Bianca spunea...

Ralu draga inca nu am plecat in concediu insa am o perioada in care pur si simplu nu mai intru in bucatarie ... sau mancam numa mancaruri clasice pe calea deja batuta. Sper sa imi revin dupa ce ma intorc din concediu :) Te pup.

Anonim spunea...

aaah, bine atunci, ai derogare! :)) cu promisiunea ferma ca revii in forta dupa concediu, fireste! :)) Te pup si eu!!

Anonim spunea...

Bianca, am descoperit blogul tau si mi se pare extraordinar. Imi plac pozele si felul in care vorbesti despre mancare iar tarta asta arata minunat. Iti urez mult succes si ma voi intoarce pentru inspiratie.Multumesc pentru aceste clipe atat de placute petrecute in compania ta si a Mayei.

Miodrag Surac spunea...

Imi place tarta,arata foarte bine,are finete,super...

Unknown spunea...

Incredibil arata tarta ta! Imi plac la nebunie tartele, dar ce imi place cel mai mult este marginea rasucita peste fructe! De obicei eu o "ascund" pe marginile tavii, ingrosind marginea, dar ideea ta este foate buna si arata foarte dragut!

Cristi spunea...

uhh da bine arata !!!

app, te-ar interesa un schimb de link ?

blogul meu http://retetalareteta.blogspot.com
titlu : Reteta la reteta

Anonim spunea...

Buna, am si eu cateva intrebari. Pt ca in reteta se pun feliile de nectarine fara a fi preparate termic in prealabil/lasate la scurs cu putin zahar, nu lasa mult sirop in blatul tartei? Dupa ce tarta e gata, feliile de nectarine se inmoaie? Care e consistenta lor? Multumesc mult,
Ana

Bianca spunea...

@Ana: Nectarinele se inmoaie si sunt dulci. Tarta poate fi taiata felii si mancata si cu mana dupa ce se raceste. Asta depinde si de cate nectarine pui, in sensul ca daca pui mai multe bineinteles ca o sa mananci tarta cu lingurita, insa nu curge din tava sosul, cel putin asa cum am facut-o eu. Pofta buna.

Anonim spunea...

Buna, am facut tarta aceasta de cateva ori deja, extrem de buna, am omis doar otetul, am pus un galbenus si am folosit 50g migdale + 150g faina. A iesit o nebunie de buna de fiecare data. Azi am facut una cu prune, cred ca e cea mai buna dintre toate fructele incercate. Multumesc mult reteta, Ana

Bianca spunea...

@Ana: super idee cu prune, si mai ales de sezon :)

Trimiteți un comentariu