luni, 17 mai 2010

Crème brúlée

Sau aproape-aproape Crème brúlée deoarece nu am arzatorul cu care trebuia sa caramelizez zaharul la final. Gustul insa a fost extraordinar, si a inlocuit lipsa caramelului. Am incercat o tehnica de caramelizare insa deoarece aragazul meu e ... pai cam nedotat, nu mi-a iesit caramelizarea.



Am mancat pentru prima data un Crème brúlée in Praga. Un Crème brúlée fin, extraordinar si de atunci am tanjit sa fac si eu. Piedica a fost lipsa acelui arzator insa acuma ca am facut odata o sa mai repet cu sau fara arzator :)

Ingrediente:
- 450 ml smantana dulce pentru frisca
- un baton de vanilie bio
- 3 lg de zahar caster
- 5 galbenusuri de ou bio sau de casa
- 65 gr de zahar alb

Am pus smantana si semintele scoase din batonul de vanilie (se taie pe lung batonul si cu ajutorul cutitului se rad semintele) intr-o cratita la foc mic. Am lasat sa fiarba la foc mic, pana aproape sa dea in clocot. Se lasa amestecul deoparte cam 20 de minute. Daca nu va place aspectul dat de semintele de vanilie puteti sa strecurati laptele. Eu l-am lasat cu seminte cu tot. Intre timp dam drumul la cuptor la 180 de grade.



In alt bol am amestecat galbenusurile de ou cu cele 3 lg de zahar si apoi am adaugat laptele. Am turnat compozitia inapoi in cratita si am fiert pe foc mic pana s-a ingrosat (am verificat daca crema sta pe dosul unei linguri).



Se toarna amestecul in 4 ramekine pe care le-am pus intr-o tava in care am pus apa astfel incat sa acopere jumatate din inaltimea ramekinelor. Se pune tava in cuptor pentru 20 de minute.



Se scot ramekinele din tava si dupa ce se racoresc putin se pun in frigider pentru minim o ora. Se scot apoi ramekinele se presara cu zahar si cu ajutorul unei torte se caramelizeaza zaharul rapid, pentru a nu transmite caldura si cremei.

Tehnica pe care am incercat-o eu a fost sa pun intr-un vas gheata multa multa, am pus apoi ramekinele in care am presarat zahar si le-am bagat in cuptorul incins. Aici trebuia sa se caramelizeze zaharul insa pentru ca in cuptorul de aragaz clasic caldura vine numai de jos in sus nu se caramelizeaza zaharul. Ar fi trebui sa pot sa setez ca caldura sa vina de sus.



Intre timp am caramelizat 100 gr de zahar intr-o craticioara si am format cateva batonase pentru prezentare. Recomand din suflet aceasta Crème brúlée. Pofta buna!


4 comentarii:

ralus spunea...

bai, mi-ai imbogatit vocabularul
zahar caster=zahar pudra.
merci :X

Bianca spunea...

Draga Ralus, caster sugar nu e chiar fix zahar pudra, dar poate fi inlocuit :) Numai bine.

Anonim spunea...

Dar care e diferenta? Si cu ce influenteaza?

Bianca spunea...

@Anonim: diferenta este data de consistenta caramelului creat deasupra cremei.

Trimiteți un comentariu