luni, 27 februarie 2012

Cremă de whiskey

Luna februarie și martie e plină de evenimente numai bune pentru această băutură cremoasă. De când am găsit rețeta, mi-am făcut stoc de ingrediente și o fac și refac. Nu mai țin minte când am primit prima sticlă de crema de whiskey, dar a fost de mult, și mi-o amintesc ca fiind ceva așa, mai rar. Ei na, acuma nu e rar și o și fac eu însămi. Un pahar?


În blender am pus 150 ml whiskey, 200 ml smântînă dulce pentru frișcă, 200ml lapte condensat, 50gr ciocolată amăruie topită și răcorită puțin, 2lg lapte, o linguriță cafea de cereale (se poate înlocui cu ness sau capuccino). Brîîîm, brîîîm. Am pus crema într-o sticlă pentru câteva ore la frigider.


Poftă bună!

Drob de cartofi vegetarian

Nu sunt prea multe de povestit. A fost cina unui pitic, și un prânz combinat cu linte a doua zi.


Ingrediente: 6-7 cartofi medii fierți în coajă, 3 căței de usturoi, 6 linguri de ovăz fin opărit cu apă sau lapte vegetal, o jumătate de legătură de frunze de pătrunjel tăiate mărunt, condimente în funcție de vârsta consumatorului. Optional se poate adăuga o jumătate de cană de okară (pulpa de soia rămasă după ce am făcut laptele de soia) sau quinoa fiartă.

Cartofii se dau pe răzătoarea mare, usturoiul pe cea mică, se adaugă și restul ingredientelor și se pune compoziția într-un vas de yena. Am ținut la cuptor 40 de minute, la foc mic-mediu.


Am servit o felie de drob alături de un sos de roșii cu ulei de măsline. Poftă bună!


miercuri, 15 februarie 2012

Hamburgeri vegetarieni

Pentru un pitic mic, masa de prânz. Sau pentru cei mari, condimentați pe măsură, devin o super gustare.


Am fiert multe legume. A rezultat o supă concentrată de legume, servită apoi cu tăieței. Legumele le-am folosit la hamburgeri.

Într-o oală am pus 1.5 litri de apă. Când a început să clocotească am adăugat legumele tăiate bucăți mari: 2 cartofi mari, 2 morcovi, o țelină medie, un păstârnac, un pătrunjel. Au fiert cam 30-40 de minute.

Am mai folosit fulgi de ovăz, cam o ceașcă de cafea, pe care i-am opărit cu supă fierbinte. Și, pentru că tocmai terminasem laptele de soia, aveam si okara rămasă. Se mai poate adăuga 1-2 linguri de quinoa fiartă; asta am făcut a doua zi când în supică am adăugat quinoa și puțină compoziție de hamburgeri rămasă; supica a fost super.


După ce am omogenizat compoziția, se adaugă condimente în funcție de categoria de vârstă pentru care o pregătiți, am format bile pe care le-am aplatizat și le-am pus într-o tavă pe hârtie de copt. Le-am pus în cuptor pentru 30 de minute. După 20 de minute, cu ajutorul unei spatule, le-am întors.


Se pot servi cu sos de roșii și puțin ulei de măsline.


Poftă bună!

marți, 14 februarie 2012

Lapte de soia

De ceva vreme fac lapte de soia acasa, varianta manuală, deoarece încă nu m-am decis dacă să cumpăr sau nu, un aparat de făcut lapte soia. M-am gândit să vă arăt metoda pe care am preluat-o de la Cristela Georgescu. Poate fi folosit ca atare, pentru o cafea cu cereale, diverse mâncăruri, budinci, etc.


Boabele de soia trebuie hidratate înainte de a fi folosite. În imaginea de mai jos se observă boabele inițiale și volumul acestora după hidratare. Minim 12 ore le las la hidratat la temperatura camerei. Dacă trebuie să le las mai mult, atunci le transfer în frigider. Deci, boabele de soia se pun într-un bol și se pune apă suficientă cât să se poată umfla.

După hidratare fierb 2 minute boabele de soia. 2 minute de când începe apa să clocotească. Nu mai mult. Strecor boabele de soia și încerc să curăț de pieliță cât mai multe boabe de soia; câte pot/am nervi/chef.


Mai departe se foloșeste o parte (volum) de boabe de soia și 4 părți (volum) de apă. Se pun în blender și, treptat, adaug apa. Blenderul meu are putere de 800W. Am înțeles că e bine ca blenderul să aiba puterea de la 800W în sus, dacă nu să se pună pe rând boabele pentru a fi zdrobite.


Cu ajutorul unui tifon îndoit în două și a unei strecurători strecor pe rând laptele de soia. Pulpa rămasă se numește okara și poate fi folosită la diverse mâncăruri. Eu am făcut hamburgeri vegetarieni și am folosit o parte din pulpa de soia rămasă.

Laptele rezultat il pun la fiert 20 de minute, din momentul în care începe să clocotească. Pentru a-l face mai dulce adaug la fierbere 4 curmale și un pumn generos de fulgi de cocos bio. Atenție, sa fiți pe fază în momentul în care începe fierberea, deoarece și acest lapte "dă în foc".


La sfârșit se strecoară laptele, iar când este rece îl pun într-o sticlă la rece. Pentru copii e recomandat să bea lapte nu mai vechi de 24-maxim 48 de ore, dar laptele e bun pentru consum până în 72 de ore.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Conchiglioni umpluți cu brânzeturi, ciuperci și brocoli

Fără vizita la Kinga nu aș fi reușit să fac aceste paste. De ce? Pentru că le caut de un an, cred, și nu le găseam nicaieri. Mă resemnasem. La ultima vizită la ea, deschizând un dulap am rămas afiș, dar mi-am revenit repede și fără nicio umbră de rușine am zis "eu vreau pastele aleeeeeeaaaaaaaa". Și ale mele au fost; cred ca nu era chip să mă refuze. Multzu. "Zis iz for iu".


Acestea sunt pastele. Se găsesc la Cora. Scoici mari.


Ingrediente:
- 12-14 conchiglioni
- 100 gr ciuperci champignon sotate
- 4 inflorescențe de brocoli fierte pe abur
- 2 linguri de ricotta
- o mână bună de parmezan răzuit, plus extra pentru topping
- 100 gr de mozarella
- sare, piper
- o conserva de roșii bucăți cu busuioc

În timp ce mp ocupam de compoziție, nu că e o mare filozofie, am fiert pastele, al dente, în multă apă. Am omogenizat compoziția pentru umplut pastele.


Într-un vas termorezistent am clădit pastele, după ce le-am umplut pe fiecare.


Deasupra am turnat conserva de roșii. Dacă vă place usturoiul puteți să faceți un sos: într-o tigaie puneți câteva linguri de ulei de masline, adăugați câțiva căței de usturoi și ii călim cu grijă, să nu se ardă, doar să dea aromă uleiului. Adaugăm și conserva de roșii și se lasă să dea 2-3 clocote. Deasupra am presărat parmezan.


Am pus vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu 180grade, pentru 20 de minute. Am uitat să pozez termometrul pentru cuptor pe care l-am primit cadou tot de la Kinga săptămâna trecută. Asta ca să ii pot spune la câte grade coc și nu "foc mic-mediu".


Se scoate din cuptor, desfacem un vin alb, suflam un pic. Apoi am savurat o super cină. Poftă bună!


joi, 2 februarie 2012

Muffins cu morcovi, măr și nuci

Nu stiu daca am mai făcut vreun desert la care sa adun atâtea ingrediente. La un anumit moment eram pierdută între zecile de grame de diverse semințe, făină, zahăr. Concluzia zilei a fost "bine că nu m-am pierdut de tot", deoarece aceste muffins sunt super, o explozie de energie, ma rog și calorii, dar trecem peste asta.


Micul dejun ideal cu aceste muffins a fost: 2 muffins și o cană de iaurt. Yummy.


Topping (acesta îl pregătim prima dată):
- 50 gr de unt
- 75 gr de făină albă
- 25 gr zahăr brun
- 50 gr fulgi de ovăz
- 15 gr semințe crude decojite de floarea soarelui
- 25 gr semințe crude decojite de dovleac
- 15 gr semințe crude de susan
- 1 linguriță de apă
- o linguriță de ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1+1/2 linguriță miere

Întru-un bol se amestecă untul rece, tăiat bucățele, împreună cu făina și zahărul până ce compoziția capătă un aspect nisipos. Apoi am adăugat restul ingredientelor, le-am omogenizat și am pus toppingul în frigider.


Pentru compoziția de muffins am avut nevoie de:
- 300 gr de făină albă
- 2 lingurițe de praf de copt
- 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
- un praf de sare
- 4 ouă de casă
- 160 gr ulei de floarea soarelui
- 280 gr de zahăr alb fin
- 2 lingurițe esență de vanilie făcută acasă; eu nu am pus esență de vanilie deoarece aveam zahăr vanilat pe care l-am folosit pentru toată cantitatea de zahăr
- 220 gr morcov răzuit pe răzătoarea mică
- 200 gr mere acrișăare răzuite pe răzătoarea normală (pentru a nu se oxida, mărul l-am răzuit în momentul în care l-am adăugat în compoziție)
- 100 gr nuci, mărunțite cu cuțitul
- 100 gr stafide
- 50 gr nucă de cocos

O dată pregătite ingredientele totul devine tare ușor. Ca și la orice rețetă de muffins se amestecă într-un bol componentele uscate, iar separat cele umede și apoi se omogenizează.

Ca urmare, într-un bol se amestecă făina, praful de copt, scorțișoara și sarea. În alt bol ouăle, uleiul, zahărul, morcovul și mărul. Peste acestea am adăugat nucile, cocosul, stafidele și amestecul inițial de făină. Se amestecă puțin compoziția, cât să fie omogenă.

Am pus câte 2 linguri mare de compoziție în formele de muffins tapetate cu hârtiuțe, iar apoi câte 2 lingurițe din topping pe fiecare muffin.


Se coc 25 de minute sau până trec testul scobitorii. Apoi, stai si sufli lângă ele să vezi cum sunt. Totuși, recomand, sa așteptați câteva ceasuri sau chiar până a doua zi când sunt și mai bune. Poftă bună!

miercuri, 1 februarie 2012

Curry de linte și spanac

După cum spuneam și în postarea anterioara, se găsește spanac proaspăt în piață. Acuma, dacă luasem un kilogram de spanac, folosind majoritatea la tarta cu spanac, dar rămânând ceva, a fost musai să refac acest curry. Refac, deoarece l-am făcut și săptămâna trecută la una din întrunirile "girl's night in", unde de obicei pregătim un fel carnivor, unul vegetarian și eventual un desert. Se pune în scenă rapid și ne-a servit pe post de cină alături de puțină mămăligă.


Ingrediente:
- o ceapă
- 2 căței de usturoi
- o conservă de linte
- apă, curry, turmeric
- 300 gr spanac proaspăt
- 3-4 linguri de iaurt gras sau smântână

Într-o tigaie am pus puțin ulei de măsline și o ceapa și 2 usturoiul tăiate mărunt. După ce s-a înmuiat ceapa și usturoiul nu s-a ars, am adăugat lintea scursă bine, o ceașcă de apă, curry, turmeric, sare și piper. A bolborosit toată treaba cam 5-6 minute, am adăugat spanacul spălat bine și scurs și am mai lăsat pe foc 3-4 minute. La sfârșit am oprit focul și am adăugat iaurtul.

Cât timp pregăteam curry-ul am făcut rapid o mămăligă și apoi am cinat. Poftă bună!