joi, 20 octombrie 2011

Plăcintă cu mere gutui

Ca să nu spună lumea că am luat-o "pe ulei" și fac a treia tartă consecutiv, am decis să îi pun o "pătură" deasupra și să o botez plăcintă, adăugând puțină făină la rețeta de bază pe care am folosit-o la tarta cu pere și nuci și la cea cu prune. Deoarece merele gutui sunt mai acrișoare, cred că a fost o idee inspirată să acopăr cu puțin aluat tarta.


Așa că, folosiți aluatul de la tarta cu pere și nuci și mai adăugați 50gr de făină albă. Perele le-am înlocuit cu 1kg de mere gutui pe care, odată curățate, le-am tăiat felii subțiri, am adăugat 200ml apă, 6-7 lg de zahăr brun, și le-am fiert cam 25 de minute. La sfârșit am adăugat o mână de nuci prăjite și tăiate cu cuțitul și scorțișoară după gust.

Când întindeți foaia pentru tartă, lăsați o bucată pentru o foaie subțirică de pus deasupra tartei.

De poftă ce îmi era am scos tarta pe terasă și aproape nu suflam ca să se răcească mai repede. A meritat efortul ... de a păzi tarta ca să se răcească:) Poftă bună!

luni, 10 octombrie 2011

Tartă cu prune

După cum vă povesteam, înainte de tarta cu pere și nuci făcusem tarta cu prune. A fost un deliciu, nu foarte dulce, umplutura având o textură foarte plăcută.


În rețeta tartei cu pere și nuci am înlocuit perele cu 700gr de prune bistrițene și nu am pus nuci. Se face repede, e sezonul prunelor și trebuie profitat. Poftă bună!

duminică, 9 octombrie 2011

Tartă cu pere și nuci

În seara în care au venit fetele în vizită am pregătit această tartă ca desert. Văzusem o rețetă de tartă cu prune săptămâna aceasta, pe care am și făcut-o. Mi s-a părut minunată și m-am gândit la o combinație de pere si nuci pentru seara cu fetele. O idee excelentă și v-o recomand.


Ingrediente:
Aluat tartă: 300gr făină albă. 150 gr unt, un ou de casă sau ecologic, un praf de sare, 5 lg de apă (sau cât cere aluatul, adăugați apa treptat), 70gr zahăr brun
Umplutură: 1kg pere, 3 lg zahăr brun, 70gr nuci prăjite și tăiate cu cuțitul, 2lg amidon, scorțișoară

Pentru tartă am amestecat ingredientele și am pus aluatul în frigider minim 30 de minute, sau de pe o zi pe alta, în caz că vreți să îl pregătiți în avans. Am întins aluatul și l-am aranjat in forma de tartă, aluatul ce rămâne de pe margini l-am folosit la sfârșit ca să formez grilajul de decor al tartei. Se înțeapă cu o furculiță tarta.

Am semi-copt tarta, pentru 10 minute, în cuptorul preîncălzit la foc mic-mediu.


Între timp am pregătit umplutura. Am curățat perele, le-am tăiat felii groase de un deget, le-am pus într-o cratiță împreună cu zahărul și le-am fiert cam 10 minute. Am adăugat și nucile. Într-un bol mic am pus amidonul și am luat câteva linguri de sirop, iar după ce l-am omogenizat l-am turnat în cratiță. Am mai fiert 3-4 minute, am oprit focul și am adăugat scorțișoara.


Umplutura am turnat-o peste tarta precoaptă, am aranjat grilajul din aluatul ce a rămas și am mai copt tarta încă 20 de minute.

Cu greu am așteptat să se răcească. Cu greu. Se servește cu mult drag alături de prieteni. Poftă bună!

vineri, 7 octombrie 2011

Girls night night in - editia 2

Reloaded. Planned. Lovely. Piesele de rezistenta:

Tarta cu pere si nuci ... minunata


Paste cu ciuperci, brocoli, naut, rosii, mozzarela, parmezan ... iumi


Bucatareala ... tarta era gata pe cand au venit fetele. Ne-am apucat doar de paste, paste care se fac repede si sunt gustoase. Problema e ca am fiert paste pentru un regiment nu doar pentru 5 guri flamande.


Masa pusa; frumos.


Tarta. Recunosc ca are un gust extraordinar, la fel cu tarta cu prune facuta saptamana aceasta. Revin cu reteta zilele urmatoare pentru ca merita sa o faceti.