miercuri, 7 septembrie 2011

Biscuiți pentru bebeluși și copii

Mă gândeam că poate sunt mămici de pitici care ar fi interesate de o rețetă de biscuiți care poate fi adaptată după nevoile și/sau vârsta copilului. Eu o folosesc cu succes.


Rețeta de bază:
- 100gr făină albă fără gluten
- 100gr făină de orez fără gluten
- 20gr unt sau 3lg ulei de măsline presat la rece
- un gălbenuș de ou de casă sau ecoș ou întreg dacă copilul are peste 1 an
- 100ml apă rece

Opțional (aici fiecare poate să jongleze cu diferite condimente sau fructe):
- scorțișoară
- banană pisată
- pere tăiate bucăți
- etc.

Într-un bol am amestecat făinurile si am adăugat untul rece din frigider.


Cu ajutorul degetelor, repede, am fărâmițat untul și l-am amestecat cu făina, obținând un amestec fărâmicios.


Am adăugat galbenușul de ou și apa.


Scorțișoara în cazul de față. Sau fructe, dacă alegeți acea variantă.


Și am obținut un aluat aproape nelipicios.


Am format biluțe pe care le-am aplatizat în palmă și le-am așezat în tavă pe hârtie de copt.


Am pus tava în cuptor, la foc mic-mediu, pentru aprox. 15 minute, iar apoi le-am scos pe un grilaj.


Se păstrează în cutie etanșă la loc răcoros. Am dat biscuiții prin râșnița de cafea si i-am combinat cu diverse fructe. Atenție însă, să fărâmițați biscuiții când îi puneți în râșniță ca să nu se strice aceasta. Poftă bună celor mici!

luni, 5 septembrie 2011

Brioșe cu nuci și pere

Să nu spuneți că nu v-am avertizat: sunt BUNE! Atât de bune încât am uitat că le-am făcut să plece în călătorie în Croația, și ... le-am mâncat eu. Gata am spus-o. Asta am făcut. Eu zic să le încercați. Data viitoare o să încerc varianta sărată de brioșe cu nuci, pere și o să adaug gorgonzola.


Rețeta e cea de la brioșe cu mure și alune. Am înlocuit murele cu 300gr de pere tăiate bucăți și alunele cu 120gr nuci prajite si mărunțite cu cuțitul.

Într-un bol am amestecat 250gr făină albă, un plic de praf de copt, 150gr zahăr brun. În alt bol am amestecat 2 ouă de casă sau eco, 200ml iaurt, 130gr unt topit si răcorit.

Am incorporat amestecul lichid peste cel făinos, am adăugat 100 gr nuci și perele. Am amestecat cu grijă, sa nu fac un terci din pere.


Se pune compozitie cam 2/3 din înălțimea hârtiuțelor. Deasupra am presărat nuci mărunțite și prăjite, cam 30gr, amestecate cu 2 lgț de zahăr vanilat făcut acasă.


Am pus tava la cuptor, foc mic-mediu, pentru 20 de minute; am testat cu scobitoarea dacă s-au copt ori ba. Le-am scos pe un grilaj să se răcească.


Și apoi ... nu mai povestesc nimic. Bune, bune. Pofta bună!

vineri, 2 septembrie 2011

Legume la cuptor

Se apropia seara, frigiderul plin de legume și fructe, oarece caș, lapte, dinăstea ... frugale. M-am gândit să pun în scenă legume la cuptor, iar pentru carnivori am cumpărat cârnaț, ca să nu piară mâncând numai verzăciuni. Rapid e cuvântul de ordine în ultimele luni; nimic nu trebuie să dureze mult sau să nu îl pot lua de pe foc sau lăsa pe foc sau ... sau ... sau.


3 cartofi maaaari, o jumătate de conopidă și 2 morcovi. Am pus 2 oale cu apă pe foc. Cartofii curățați și tăiați bucăți i-am pus la fiert în apă rece, până au dat în clocot. Din momentul când încep să clocotească i-am mai lăsat 2 minute fix. Când au inceput să clocotească cartofii am pus conopida desfăcută buchețele și morcovul tăiat în cealaltă cratiță să clocotească numai vreo 2 minute.

Într-un bol mic am amestecat 3 lgț cu vârf de făină albă, praf curry, sare, piper proaspăt măcinat.


Cartofii i-am stors în strecurătoare și am presărat 2 lg din amestecul de mai sus, amestecându-i în strecurătoare. La fel am procedat cu conopida și morcovii.


Între timp am pus ulei cât să acopere fundul unei tăvi teflonate și am băgat-o în cuptor 5 minute. După ce am pregătit legumele, le-am pus cu grijă în tavă (uleiul e fierbinte) și înapoi în cuptor. Din când în când am mai amestecat ca să se coacă bine toate legumele. Devin crocante. E bine să aveți o tavă suficient de mare să puneți legumele într-un strat.

Unii au servit, cum spuneam, cu cârnaț și muștar de casă. Pofta bună!