marți, 15 iunie 2010

Tarta cu nectarine si crema frangipane

O dimineata de weekend, un mic dejun dulce ... cu o cafea. Sau o intalnire tarzie cu niste prieteni ... un pahar de vin alb demi-dulce. Sau inghetata! Oricare ar fi momentul aceasta tarta o sa ii faca fata.


Am ajuns la aceasta reteta din clik in clik pana la Chez Pim, o food bloggerita draguta, cu o carte de dulciuri publicata si care imi place si pentru ca promoveaza micii agricultori, micii producatori, afacerile mici de familie. Povesteam zilele trecuta de "pietarii" nostri pe care i-as azvari pe geam cu marfa cu tot si cu toata nesimtirea si aroganta lor. Piata de langa serviciu e o piata medie ca marime, dar am cativa comercianti (nu producatori) de la care si sa pier nu voi cumpara niciodata; ii aud cum vorbesc cu bietii oameni ... nu e voie nici macar sa te uiti atent la marfa caci s-ar putea sa o arzi si el iese in pierdere. Eu inca caut acea piata ... in care pietarul cauta sa isi castige cumparatorii, si mai mult sa ii si pastreze, nu pentru o zi, o saptamana, un sezon, ci an de an.

Maya se odihnea printre plantele din bucatarie ... cred ca se gandea ce caut asa devreme in bucatarie :)


O felie pentru fiecare ...



Ingrediente:
Aluatul de tarta:
- 200 gr faina alba
- 1 lg zahar
- 3/4 lgt sare
- 130 gr unt rece, tinut chiar 10 minute la congelator, unt cu minim 80% grasime
- 4 lg apa foarte rece
- 3/4 lgt otet

Umplutura:
- 6-7 nectarine coapte
- putin zahar brun
- un ou pt uns aluatul
Atentie ce fructe alegeti pentru umplututra. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, prin coacere pot deveni mai acrisoare. Va recomand sa presarati atunci zahar deasupra fructelor.

Crema frangipane:
Aceasta crema se face din parti egale de migdale, unt si zahar, legate de un ou. Din cantitatile de mai jos va iesi crema pentru 2-3 tarte (2 pentru cat de cremoase le-am facut eu).
- 75 gr migdale
- 75 gr unt la temperatura camerei, minim 80% grasime
- 75 gr zahar alb
- 1 ou mare de casa sau ecologic

In robotul de bucatarie am pus faina, untul rece taiat cubulete, zaharul si sarea si pulsam pana obtinem un aluat faramicios. Amestecam apa cu otetul, tunam peste aluat si mai pulsam cateva secunde pana se formeaza o bila. Turnam totul pe masa si repede formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si punem aluat la frigider pentru minim 2 ore. Eu am lasat aluatul peste noapte.

Intre timp am prajit migdalele, cu grija sa nu le ard iar dupa ce s-au racit le-am macinat in masina de nuca. Maruntirea se poate face si in robot insa face o galagie extrema. Peste migdalele macinate am pus zaharul si untul, am omogenizat, iar apoi am adaugat oul. Jumatate din compozitie am pus-o intr-un recipient din plastic in congelator unde se pastreaza timp de maxim o luna.

Scoatem aluatul din frigider si il lasam sa se odihneasca cam 5 minute, iar apoi il intindem pe o foaie de copt, dandu-i o forma rotunda cu un diametru de 30 de cm. Intinderea de face cu grija, mai ales la inceput; nu e nicio problema daca marginile se rup, deoarece datorita untului care se inmoaie se vor lipi frumos.

Punem restul de crema frangipane in mijlocul goii lasang o margine de 5 cm.



Mutam aluatul cu foaia de tarta intr-o tava (tava sa aiba latimea de minim 30 cm). Am taiat fiecare nectarina in 8 si am aranjat frumos peste crema frangipane.



Ridicam marginile ramase libere deasupra nectarinelor, incretindu-le frumos. Ungem marginile cu ou batut si presaram zahar brut.



Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 35-40 de minute, sau pana aluatul prinde o crusta maronie placuta. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca pe un grilaj.



Pofta buna!


miercuri, 9 iunie 2010

Cartofi noi, rosii cherry, rozmarin si marar la cuptor

Cina de aseara pusa rapid in scena, pe care am servit-o fiecare sau cu un carnat sau cu salata de rosii si castraveti, branza de burduf.


Am luat cartofi noi, micuti, rosii si albi pe care i-am frecat putin de coaja cu ajutorul unui burete de bucatarie (care se foloseste numai la legume). Intr-o oala am pus apa la fiert si cand clocotea am adaugat si cartofii pentru 10 minute. I-am scurs si intr-un bol am adaugat peste cartofi putin ulei, sare, piper, rozmarin si marar taiat marunt.


Intr-o tava, am mai adaugat cateva linguri de ulei, am pus cartofii si 7-8 rosii cherry si am dat tava la cuptor pana s-au patruns cartofii. In timpul coacerii scuturati tava de cateva ori astfel incat cartofii sa se roteasca si sa se coaca frumos.


Pot fi serviti ca si garnitura alaturi de diverse carnuri sau ca atare langa o salata de legume proaspete. Pofta buna!

Reversed chocolate chip cookies

Dupa cum zice si titlul sunt chocolate chip cookies pe dos, invers :)


Am luat reteta chocolate chip cookies, am inlocuit fulgii de ciocolata neagra cu fulgi de ciocolata alba si am adaugat 3 lgt de cacao si gata :) Aici am facut o portie alba si una neagra.


Pofta buna!

sâmbătă, 5 iunie 2010

Banana bread

E un fel de chec, dar nu chiar :) Se face repejor si se mananca la fel de repejor. Asa ca ... la treaba !


Ingrediente:
- 120 gr unt, minim 80% grasime, la temperatura camerei
- 200 gr zahar brun
- 2 oua de casa sau bio
- 250 gr faina alba
- 1 lgt praf de copt bio
- 3 banane pisate
- 70 gr nuci, prajite putin
- 1/2 banana si 1 lgt zahar pudra pentru decor

Frecam (batem) untul cu zaharul pana devine cremos, dupa care adaugam ouale si omogenizam bine. Intr-un bol mic amestecam faina cu praful de copt pe care apoi o adaugam treptat in compozitia de unt.

Adaugam apoi bananele pisate si nucile si omogenizam. Intr-o tava punem foaie de copt, turnam compozitia si asezam deasupra felii de banane, iar apoi presaram zahar pudra. Zaharul pudra va carameliza putin suprafata checului.


Punem tava in cuptorul preincalzit la foc mic-mediu (180gradeC) pentru 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Lasati sa se raceasca complet inainte de servire. Pofta buna!

vineri, 4 iunie 2010

Tiramisu reloaded

Saptamana aceasta am facut deja de 2 ori acest Tiramisu. Odata a fost de 1 Iunie pentru copii din echipa :) Este fara oua, deci rapid. Si bun .... bun, bun.


Ingrediente:
- 500 gr mascarpone
- 300 ml smantana dulce pentru frisca
- 3 lg zahar alb
- 300 gr piscoturi
- 300 ml cafea tare
- 50 ml coniac/crema de Whiskey
- 50 gr ciocolata neagra
- 2 lg cacao


Intai preparam o cafea tare pe care o lasam sa se raceasca si apoi adaugam si coniacul.

In robotul de bucatarie batem smantana dulce si cand incepe sa se lege am adaugat si zaharul. Apoi adaugam pe rand branza mascarpone si lasam sa se omogenizeze bine.

Intr-un vas de yena, sau boluri mici, incepem sa cladim Tiramisu: luam fiecare piscot si il dam prin cafea (nu il tineti la inmuiat) si le aranjam. Punem un strat generos de crema, razuim ciocolata. Urmeaza un alt strat de piscoturi, crema, ciocolata si inca odata. La final vom aveam stratul de crema peste care punem cacaua.

Dam la frigider pentru cateva ore si apoi servim alaturi de cei dragi.