sâmbătă, 29 mai 2010

Prajitura cu ciocolata in doua straturi

Cu ocazia unei aniversari in familie am facut aceasta prajitura ciocolatoasa bine de tot :) Nu ca ar fi asta o problema bineinteles.



Ingrediente:
Baza de ciocolata
- 200 gr de ciocolata neagra cu minim 70% continut de cacao
- 150 gr zahar alb
- 3 oua de casa sau ecologice
- 100 gr faina alba
- 150 gr unt
- 1 lgt praf de copt
- un praf de sare

Crema de lapte si cacao
- 570 gr de lapte gras
- 4 oua de casa sau ecologice
- 50 gr zahar alb
- 3 lg de cacao; cacaua se alege sa aiba un continut minim de 20% de unt de cacao; in magazine in general cacaua are sub 20% acest continut

Glazura
- 200 gr Nutella

Foarte importanta este forma in care coacem prajitura: o forma de silicon cu un diametru de 24 cm. Forma de silicon poate sa fie si patrata. Se pare ca nutella nu isi pastreaza luciul in tavile teflonate.



Crema de lapte si cacao
1. Intr-o cratita se incalzeste laptele cu cacaua si se lasa sa se racoreasca.
2. Se freaca ouale cu zaharul si se adauga laptele racit si se lasa de o parte.



Baza de ciocolata
3. Intr-o craticioara se topeste ciocolata impreuna cu untul si apoi se lasa sa se racoreasca.
4. Se freaca ouale cu zaharul si apoi se adauga gradual untul topit cu ciocolata si se omogenizeaza.
5. Adaugam in ploaie faina amestecata cu praful de copt si sarea si se omogenizeaza bine.



6. Se pregateste o tava mai mare decat forma de silicon si adaugam apa pana ajunge la 3/4 din forma de silicon.
7. Intindem Nutella in forma de silicon.



8. Turnam apoi baza de ciocolata si nivelam.



9. Turnam crema de cacao si lapte.



10. Acoperim forma de silicon cu folie de aluminiu.



11. Bagam tava in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute la 200 de grade.
12. Scoatem folia de aluminiu si mai coacem 30-40 de minute la 180 de grade.



13. Lasam sa se raceasca complet prajitura si apoi o rasturnam pe un platou cu grija pentru ca s-ar putea sa curga putina Nutella (cel putin mie asa mi s-a intamplat deoarece cuptorul nu era prea coser la cap ... varsta :) ).

Stratul Nutella va fi deasupra, apoi crema de lapte si cacao si apoi baza de ciocolata. Am avut o incredibila retinere din cauza ca nu inteleg cum in timpul coacerii se schimba straturile intre ele (adica am pus Nutella, baza de ciocolata si crema si a iesit nutella, crema si apoi baza de cioco) ... bestial.

Tineti prajitura in frigider pana cand serviti. Taiati portii generoase ... ca daca nu o sa vi se ceara supliment. Parol! Pofta buna!


miercuri, 26 mai 2010

Balmos

Povestisem zilele acestea de balmos. La bunici la tara nu am mancat niciodata balmos si colindand tara cred ca am mancat odata. Nu prea stiam exact toate ingredientele, de exemplu nu ma gandeam la unt. Am vazut o reteta de balmos zilele acestea si adaptata dupa cantitatile si placerile noastre ne-a servit pe post de cina tare buna.



Ingrediente:
- 75 gr de unt
- 500 ml lapte
- 200 gr smantana grasa
- 220 gr faina de malai ecologica
- 300 gr branza burduf (am folosit amestec de oaie cu capra)

Am cumparat un kilogram de malai ecologic si tare imi place ce scrie pe eticheta ambalajului: "cumparand acest produs sprijiniti o familie de agricultori din Transilvania".



Intr-o cratita cu fundul mai gros (ca sa nu se prinda balmosul) topim untul si apoi adaugam laptele si smantana. Lasam sa dea in clocot si adaugam in ploaie malaiul amestecand in continuu. Lasam sa fiarba pana nu mai simtit malaiul tare, trebuie sa fie fiert altfel o sa cada greu la stomac. La final adaugam branza si amestecam stoinic sa se omogenizeze. Eu nu am mai adaugat sare deoarece branza de burduf era suficient de sarata.

Servim cald alaturi de oua ochiuri. Pofta buna!


marți, 25 mai 2010

Prajitura cu fructe

O prajiturica pentru weekend. Usor de facut, usor de savurat alaturi de cafeaua de duminica dimineata.



Ingrediente:
- 100 gr unt la temperatura camerei, plus inca putin pentru uns tava
- 180 gr zahar alb
- 50 gr iaurt
- 3 oua la temperatura camerei
- 1 lgt esenta de vanilie
- 1 lgt zeama de lamaie sau portocala
- 210 gr faina alba
- 1 lgt praf de copt bio
- fructe in functie de preferinte: eu am folosit cateva capsuni si cateva felii de ananas din compot

Ungem cu unt o forma rotunda cu peretii detasabili si apoi o tapetam cu faina.

Intr-un bol omogenizam untul, zaharul si iaurtul. Adaugam gradual ouale, esenta de vanilie si zeama de lamaie si omogenizam. Adaugam faina si praful de copt in ploaie.

Turnam amestecul in forma, aranjam fructele deasupra (nu le apasati in aluat).



Punem tava in cuptorul preincalzit la foc mic-mediu pentru 40-50 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Nu grabiti focul pentru ca prajitura sa nu se coaca la suprafata, ci sa ramana galbena, frumoasa.



Dupa ce se raceste presarati putin zahar pudra. Savurati cu multa placere. Pofta buna!


miercuri, 19 mai 2010

Biscuiti integrali cu chimen

Biscuitasii sunt o "dedicatie" speciala pentru Raluca :) Cu mult drag.



Ingrediente: o cana de faina integrala Spelta, 1/2 cana tarate de grau, 1-2 lgt de chimen bio, 1 lgt rasa de sare, 4 lg de ulei de floarea soarelui si maxim 10 lg de apa rece. Data viitoare vreau sa mai pun o lingura de ulei in plus.



Intr-un bol punem ingredientele uscate, adaugam uleiul si apa rece cate o lingura pe rand pana obtinem un aluat omogen, nelipicios. Intindem o foaie subtire, impungem cu furculita tot aluatul si apoi il taiem patrate/dreptunghiuri dupa preferinte.



Asezam biscuitii intr-o tava in care am pus o foaie de copt si punem tava in cuptorul preincalzit la foc mic-mediu pentru 10-12 minute. Scoatem biscuitii pe un grilaj si ii lasam sa se raceasca. Pofta buna!

luni, 17 mai 2010

Crème brúlée

Sau aproape-aproape Crème brúlée deoarece nu am arzatorul cu care trebuia sa caramelizez zaharul la final. Gustul insa a fost extraordinar, si a inlocuit lipsa caramelului. Am incercat o tehnica de caramelizare insa deoarece aragazul meu e ... pai cam nedotat, nu mi-a iesit caramelizarea.



Am mancat pentru prima data un Crème brúlée in Praga. Un Crème brúlée fin, extraordinar si de atunci am tanjit sa fac si eu. Piedica a fost lipsa acelui arzator insa acuma ca am facut odata o sa mai repet cu sau fara arzator :)

Ingrediente:
- 450 ml smantana dulce pentru frisca
- un baton de vanilie bio
- 3 lg de zahar caster
- 5 galbenusuri de ou bio sau de casa
- 65 gr de zahar alb

Am pus smantana si semintele scoase din batonul de vanilie (se taie pe lung batonul si cu ajutorul cutitului se rad semintele) intr-o cratita la foc mic. Am lasat sa fiarba la foc mic, pana aproape sa dea in clocot. Se lasa amestecul deoparte cam 20 de minute. Daca nu va place aspectul dat de semintele de vanilie puteti sa strecurati laptele. Eu l-am lasat cu seminte cu tot. Intre timp dam drumul la cuptor la 180 de grade.



In alt bol am amestecat galbenusurile de ou cu cele 3 lg de zahar si apoi am adaugat laptele. Am turnat compozitia inapoi in cratita si am fiert pe foc mic pana s-a ingrosat (am verificat daca crema sta pe dosul unei linguri).



Se toarna amestecul in 4 ramekine pe care le-am pus intr-o tava in care am pus apa astfel incat sa acopere jumatate din inaltimea ramekinelor. Se pune tava in cuptor pentru 20 de minute.



Se scot ramekinele din tava si dupa ce se racoresc putin se pun in frigider pentru minim o ora. Se scot apoi ramekinele se presara cu zahar si cu ajutorul unei torte se caramelizeaza zaharul rapid, pentru a nu transmite caldura si cremei.

Tehnica pe care am incercat-o eu a fost sa pun intr-un vas gheata multa multa, am pus apoi ramekinele in care am presarat zahar si le-am bagat in cuptorul incins. Aici trebuia sa se caramelizeze zaharul insa pentru ca in cuptorul de aragaz clasic caldura vine numai de jos in sus nu se caramelizeaza zaharul. Ar fi trebui sa pot sa setez ca caldura sa vina de sus.



Intre timp am caramelizat 100 gr de zahar intr-o craticioara si am format cateva batonase pentru prezentare. Recomand din suflet aceasta Crème brúlée. Pofta buna!


duminică, 16 mai 2010

Cateva poze pentru mama

Cu mult drag prin ochii mei, o dedicatie fotografica.












Pancakes cu ceapa verde si telemea

Un mic dejun de weekend. Satios si gustos. Poate cam multe uoua insa fiind mic dejun-pranz am zis ca nu a fi asa mare bai.



Am purces la treaba amestecand intr-un bol 100 gr de faina alba, 60 gr telemea de vaca sarata (data viitoare pun 80 gr), sare piper, o mana de cozi de ceapa verde taiate marunt. Apoi am adaugat 2 oua si 7 lg de lapte. Din compozitia aceasta ies 6-8 pancakes, in functie de marimea lor.

Intre timp am incins cuptorul, si intr-un vas de ceramica uns cu unt am spart 3 oua. Am pus vasul in cuptor si in cateva minute s-au facut si ochiurile.



Intr-o tigaie in care picuram cate un strop de ulei punem cate un polonic mic de compozitie si coacem pe ambele parti. Se coc repede. Le scoatem intr-un vas de yena ca sa le tinem calde pana la servim.



Ouale ochiuri sunt gata.



Am servit pancakes cu oua ochiuri, felii de kaiser prajite si rosii. Pofta buna!



joi, 13 mai 2010

Supa crema de conopida

Din nou o supa crema. Conopida. Legume si un gram de smantana. Si putina nuca. A fost cina din aceasta seara.



Am pus apa la fiert intr-o oala. Am adaugat apoi un morcov mare taiat in 3-4 bucati, dupa vreo 10 minute am pus si un cartof taiat in doua, si cand apa clocoteste am pus si o conopida de cam 400 gr desfacuta.

Cand legumele mai trebuie sa fiarba vreo 5 minute adaugam samburii de la 4 nuci.



Am scos legumele, le-am pus in blender si le-am maruntit adaugand cate un polonic din apa in care au fiert ca sa se poata lega. Apoi le-am turnat intr-o craticioara, am mai adaugat apa pana cand am ajuns la consistenta dorita, sare, piper si la sfarsit 150 gr de smantana grasa. Am lasat sa dea un clocot.

Intre timp facusem si niste crutoane (intr-o tigaie am pus 3-4 lg de ulei de masline si am prajit cubulete din paine de casa).

Am servit supica calda, presarata cu piper proaspat macinat si crutoane. Se poate servi si cu bucatele de bacon/kaiser pe care in prealabil l-am prajit putin (fara grasime). Pofta buna!


miercuri, 12 mai 2010

Whittard of Chelsea. Chocolate.

Ieri am facut o incursiune la Plafar si am iesit cu un minus pe card :) Cel mai delicios minus fiind aceasta Whittard of Chelsea "Faitrade Organic Hot Chocolate" din care aseara am servit 2 cani. Ca sa testez calitatea, bineinteles. Si azi dimi inca o cana, ca sa confirm din nou. It rocks.


Lista de cumparaturi a mai inclus un ceai Detox tot de la Whittard of Chelsea, un sapun si un rimel bio (cat mi-am dorit unul, si ce gaura in buget a facut :) ). Imi mai doresc niste farduri bio.


Tarta cu dovlecei

O cina intr-o zi de weekend. Un aluat de tarta bun care poate fi folosit pentru diverse umpluturi.



Ingrediente aluat tarta: 200 gr faina alba cernuta, 90 gr de unt rece, un praf de sare, un ou de casa sau bio si 20 ml apa.

Peste faina se taie bucatile de unt si se amesteca cu varfurile degetelor pana se tine faina de bucatile de unt. Apoi luati compozitia si frecati-o intre palme pana se obtine un aluat sfaramicios. Operatiunea acesta trebuie sa fie rapida pentru a nu inmuia prea tare untul datorita caldurii palmelor. Separat amestecam oul cu apa si apoi turnam peste aluat. Omogenizam bine si aluatului obtinut ii dam o forma de bila, il punem in folie alimentara la frigider pentru minim o ora.

Scoatem aluatul din frigider si intindeti o foaie intre 2 bucati de foi de copt. Asta va ajuta sa nu se rupa aluatul, sa nu se prinda. Asezati foaia de aluat in forma de tarta/yena unsa cu unt in prealabil. Aranjati cu mana foaia in forma pentru a lua forma tartei. Marginile le indoiti peste tava si apasand cu sucitorul le veti rupe frumos. Tehnica e descrisa in imagini si aici.

Ingrediente compozitie: 300 gr dovlecei, o rosie, 50 gr branza, un catel de usturoi, 3 oua, 120 ml smantana dulce, 2 lg ulei de masline, sare, piper.

Dovleceii ii dam pe razatoarea mare, ii saram si ii lasam 5 minute. Intr-o tigaie punem uleiul de masline si adaugam usturoiul taiat fin si dovleceii storsi. Ii lasam la foc mic timp de 5 minute iar apoi ii lasam sa se racesca.

Turnam dovleceii in tarta, asezam feliile de rosii, branza.



Intr-un bol amestecam ouale cu smanatana dulce, sare si piper si tunam compozitia in tarta.




Dam la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute la foc mic-mediu.



Pofta buna!



Reteta adaptata dupa reteta Irinei.

marți, 11 mai 2010

Trufe din smochine

Pregatisem aceste bombonici pentru un picnic care nu s-a mai intamplat din cauza vremii :) S-au bucurat colegii de echipa de ele astazi, ieri uitasem sa le duc la serviciu.


Intr-un blender amestecam 200 gr smochine, 70 gr nuca, 3 lg de cacao si 1/2 lgt de scortisoara. Pulsam de cateva ori, doar cat sa se marunteasca nucile. Am adaugat 3 lg de miere si o lingura de esenta de vanilie si mai pulsam de cateva ori ca sa se amestece ingredientele.

Am format apoi 20 de bilute din care jumatate le-am dat prin zahar brun si jumatate le-am lasat simple.



Reteta adaptata dupa reteta Teodorei.

sâmbătă, 8 mai 2010

Scones

Scone este o paine mica rapida de origine scotiana. Scones sunt un element principal al "Devonshire tea" sau "cream tea"care sunt servite in saloanele de ceai din Marea Britanie, sau pentru a face o impresie buna despre ce inseamna british :) Scones sunt servite alaturi de ceai, crema de branza si gem. Pentru mine au fost o gustare delicioasa. Se pot servi la micul dejun.



Ingrediente pentru 18 scones: 250 gr faina alba, 2 lgt praf de copt bio, 2 lgt zahar alb, 1/2 lgt sare, 60gr unt rece, un ou de casa sau bio si 100 ml iaurt.



Intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt, zaharul si sarea. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se distribuie bine in faina. Se poate folosi si robotul de bucatarie, dar cu mana e la fel de bine. In alt bol amestecam iaurtul cu oul si turnam peste compozitia de faina si se omogenizeaza pana obtinem un aluat moale. Nu prelucrati prea mult aluatul.

Cu grija pe masa infainata intindem o foaie de 2 cm grosime si taiem cercuri cu ajutorul unei forme rotunde sau a unui pahar. Forma mea a avut un diametru de 6 cm. Punem cercurile intr-o tava in care am pus o foaie de copt si le coacem in cuptorul preincalzit pentru 17-20 de minute la foc mic-mediu.


Dupa ce sunt coapte le scoatem pe un grilaj si le lasam sa se raceasca. Apoi am intins un strat de crema de branza pe fiecare scone si am pus feliute de capsuni.

Pofta buna!