sâmbătă, 27 februarie 2010

Tort egiptean

Un tort delicios. Cred ca l-am facut de 4 ori pana acum. Si inca nu m-am saturat de gustul lui deosebit. Nuca. Nuca. Caramel. Nuca ...



Am si sarbatorit un eveniment in familie .. si cineva :) a primit un minunat buchet de irisi si lalele.


Un alt unghi ...



Si sa purcedem la drum. Avem nevoie de 3 foi pe care le vom face pe rand din cate:
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar alb
- 1/2 lg faina alba
- 40 gr de nuci macinate

Eu am pus jumatate nuci prajite, jumatate crude. Amestecul este super.

Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana se topeste zaharul. Adaugam faina si nucile macinate si amestecam cu o lingura de jos in sus in compozitie, ca sa nu se lase albusul. Intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt intindem compozitia si dam la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mic. E o bezea oarecum deci nu e nevoie de multa coacere.

La fel procedam cu fieacre foaie.



Vom avea 2 creme cu urmatoarele ingrediente:

Crema1 (de ou)
- 6 galbenusuri
- 6 lg de zahar alb
- 340 ml lapte
- 2 lg amidon din porumb
- 170 gr unt nesarat (82% grasime)

Crema de frisca:
- 200 ml frisca
- 150 gr zahar alb
- 120 gr nuci (prajite si taiate mare)

Topim zaharul din crema de frisca intr-o cratita si apoi cu maxima atentie turnam caramelul intr-o tava in care am pus hartie de copt. Formati un start cat mai subtire. Cand caramelul este rece, il rupeti, il puneti intr-un vas de plastic si cu ajutorul sucitorului il zdrobim mic-mic.



Pentru crema de ou amestecam cele 6 galbenusuri de ou cu amidonul, zaharul si laptele adaugat treptat. Punem pe foc si amestecand continuu asteptam sa se ingroase ca si o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Intr-un bol frecam putin untul si il adaugam treptat in crema de ou.

In alt bol formam crema de frisca. Batem frisca cu ajutorul mixerului si apoi adaugam caramelul maruntit si nuca.

Asamblare: pe un platou punem prima foaie, ungem cu o treime din crema de ou si apoi o treime din frisca, adaugam a doua foaie, crema de ou, frisca, a treia foaie, crema de ou si frisca.



Lasam la rece tortul cateva ore. Se imbina aromele, se inmoaie caramelul. Si apoi servim alaturi de cei dragi. Tortul mi se pare foarte satios.

Pofta buna!



Reteta Amalia.

joi, 25 februarie 2010

Cartofi copti cu branza burduf si oua la cuptor

Saptamana nebuna. Si inca nu s-a terminat. Si gatitul a fost pe masura saptamanii ... o zi sarmale de la mama, 2 zile salata (foarte buna de altfel) si in seara asta ... acesti minunati cartofi. Am prins din zbor reteta si bine am facut.



Avem nevoie de 1 kg de cartofi medii ca marime, ii spalam si ii coace in cuptor. Cand sunt gata ii curatam de coaja, ii taiem felii si ii aranjam intr-o tava pe care am uns-o cu unt (sau ulei). Mai dam cartofii inca 10 minute la cuptor sa se rumeneasca putin.

Intre timp intr-un bol amestecam 400 gr de branza de burduf cu 2 lg de smantana, o lg de unt, masline verzi taiate bucati si piper. Am gasit o branza de burduf extraordinara la producatorul meu de lactate preferat : amestec de branza de oaie si capra. In reteta preluata era vorda de urda in locul branzei de burduf.



Ungem cu acest amestec cartofii si mai lasam la cuptor 10 minute. Apoi spargem 4 oua direct peste branza, ca niste ochiuri si mai lasam la cuptor cam 10 minute, sa se coaca ouale asa cum va plac; noi le-am lasat mai moi.

Se serveste pe loc, cald ... aburind ...

Poft buna!!



Reteta EasyPeasy.

joi, 18 februarie 2010

Pariziene cu fondant de mere

Un alt desert minunat ... savurat impreuna cu colegii dimineata la cafea :) La numaratoare a iesit extrem de strans deoarece era sa nu ajunga cate o bucata pentru fiecare :) dar pana la urma toata lumea a fost happy.


Ingrediente: 12 bucati
Fondant de mere: 200 gr mere curatate si taiate cubulete mici (cam 3 mere), 2 oua ecologice sau de casa, 20 gr zahar alb, 60 ml smantana dulce, 1 lg zahar vanilat facut in casa (sau un plic de zahar vanilat), 15 gr amidon din porumb si 100 ml apa.

Pentru aluat: 500 gr faina alba, 20 gr drojdie, 70 gr zahar alb, 260 ml lapte caldut, 50 gr unt la temperatura camerei, un praf de sare si un ou ecologic sau de casa.

Preparare:
Intr-o cratita punem merele cu zaharul si le caramelizam (adica am lasat sa se topeasca tot zaharul). Amestecam ca sa nu se prinda de cratita. Adaugam 100 ml de apa si mai lasam pe foc pana s-a absorbit apa in mere. Mixam merele daca dorim. Eu doar le-am maruntit cu ustensila de facut cartofi piure.

Intr-o alta craticioara topim untul, iar cand acesta s-a racorit adaugam smantana, ouale, vanilia, amidonul si omogenizam. Turnam aceasta compozitie peste cea de mere si punem pe foc. Amestecam in continuu pana cand aceasta compozitie se ingroasa (e gata atunci cand tragem o linie cu lingura de lemn sa se vada linia). Lasam sa se raceasca.



Intr-un bol punem faina si facem in mijloc o gaura in care sfarman drojdia, punem 20 gr zahar si putin lapte si lasam 10 minute. Apoi adaugam restul ingredientelor si framantam un aluat care nu se prinde de bol. Acoperim cu un prosop de bucatarie si lasam sa dospeasca 2 ore intr-un loc caldut.

Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 12 bucati. Fiecarei bucati ii dam o forma dreptunghiulara. Cu ajutorul unui cutit taiem franjuri jumatate din bucata intinsa. Pe cealalta jumatate punem 2 linguri din compozitie si rulam, asa cum se vede in poza de mai jos.



Punem parizienele intr-o tava in care am pus hartie de copt si le mai lasam la dospit 20 de minute (Laura specificase 45 de minute, dar ajustati timpul in functie de cat aveti disponibil :) ). Intr-un bol mic batem un galbenus de ou cu o lingura de lapte si ungem parizienele. Dam la cuptorul preincalzit, la foc mic-mediu (al meu nu are temperaturi de setat) pentru 10-15 minute.


Cu greu ne abtinem sa se raceasca si le servim cu multa pofta alaturi de o cana cu lapte.

Pofta buna!


miercuri, 17 februarie 2010

Chiftelute in sos de tomate cu paste scurte

Chiftele neprajite, ci fierte in sosul de rosii ... o idee excelenta. Cu aceasta ocazie mi-am gasit si un nene macelar :) discutasem cu nenea cum face sotia lui chiftelele ... pana la urma le-am facut altcumva, dar a fost de treaba si o sa il mai vizitez pentru aprovizionare.


Pentru cam 5 portii am omogenizat intr-un bol 500 gr carne tocata (amestec de carne de porc si de vita), 2 felii de franzela alba (fara coaja) inmuiate in lapte si apoi stoarse bine, o mana mare de pesmet, 2 catei de usturoi razuiti, un ou intreg (ecologic sau de casa), sare, piper.

Facem bile din aceasta compozitie si apoi le lasam la rece pentru 20 de minute (ca sa nu se prinda compozitia de maini puteti sa va ungeti din cand in cand palmele cu putin ulei sau un gram de apa).


Totusi pentru noi erau cam multe chiftelute am si prajit o parte din ele ca sa le servim dimineata la micul dejun.


Intr-o cratita mai larga am pus 1 litru de sos de rosii amestecat cu bulion de casa. Am adaugat piper boabe si sare. Daca aveti adaugati si cateva foi de dafin.


Puneti chiftele luate de la rece direct in cratita si fierbeti la foc mic timp de o ora. Eu am mai adaugat un picut de apa deoarece mi-a scazut cam mult sosul de rosii.

Catre sfarsitul perioadei de o ora (cat se fierb chiftelele) fierbem si pastele scurte conform indicatiunilor de pe pachet. Eu am folosit fusilli.

Servim cald .... paste acoperite cu sos de rosii si chiftelute. Pofta buna!


Reteta Adi Hadean.

luni, 15 februarie 2010

Teach every child about food

Jamie Oliver ne cere sa ne educam ... pe noi insine si pe copii nostri. Food education. Family food education. Go Jamie, go!


marți, 9 februarie 2010

Budinca din branza de vaci

Am facut aceasta budinca de trei ori intr-o saptamana jumatate si doar a treia oara am reusit sa fac o poza acestei minunate budinci. Se face extrem de repede si se mananca la fel de repede :)


Intr-un bol amestecam 500 gr branza de vaci (mai cremoasa, nu uscata), 180 gr. zahar brun, 3 lg de gris, 100 ml lapte, coaja de la un lime (lamaie), 2 maini pline de stafide. Adaugam apoi 3 oua (batute putin in prealabil). Omogenizam. Ungem cu unt o forma de yena rotunda si turnam compozitia. Dam la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 de minute.

Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar (optional, mie imi place simpla). Se serveste rece cu multa pofta.

Pofta buna! Reteta inspirata de aici.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Pancakes cu iaurt

O pofta de dulce intr-o dupamasa de weekend...



Ingrediente:
- o cana de faina alba
- o sana mare (470ml)
- un ou ecologic sau de casa
- 2 lg zahar brun (sau alb)
- 1 lg ulei de floarea soarelui
- 1/2 lgt bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgt praf de copt
- un praf de sare
- 3-4 lg lapte
- dulceturi pentru servit



Intr-un bol amestecam galbenusul de ou, iaurtul si uleiul. In alt bol amestecam faina, praful de copt, zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu. In compozitia cu iaurt adaugam treptat compozitia cu faina, omogenizand. Batem tare albusul de ou si il adaugam in compozitie. Apoi adaugam treptat laptele cate o lingura pana obtinem consistenta dorita. Eu am lasat mai groasa compozitia pentru ca am copt pancakes mai mici, deci compozitia nu trebuia sa curga prin tigaie.

Cu ajutorul unui polonic mic punem compozitie in tigaia putin unsa cu ulei si coacem pe ambele parti. Intoarcem cand observam ca apar bule de aer pe partea superioara.



Servim calde cu diverse dulceturi. Noi am ales dulceata de mure.

Pofta buna!


Reteta Amalia.

joi, 4 februarie 2010

Cannelloni umpluti cu ricotta, spanac si sunca

O cina la care am avut musafiri. Nu musafiri ... cum se zice cand vin prietenii buni in vizita? Nu ii poti cataloga drept simpli musafiri, nu? Oricum am decis sa pregatesc o cina daca nu deosebita cel putin gustoasa si pot zice ca mi-a reusit. Dupa ce am tras o tura de nervi pe mirificul Auchan in care nu gasesti nici ricotta (adica urda noastra romaneasca) si nici cannelloni, a trebuit sa ajung si pana in Real ca sa pot completa cumparaturile :) ... se vede ca mi-am dorit victoria cu aceasta cina.


O imbucatura si pentru voi ... cei pofticiosi :)


Ingrediente: 4-5 portii, se poate calcula aprox. 4 cannelloni per portie
- 19-20 bucati de cannelloni Barilla
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- 2 cutii de rosii taiate bucati
- 450 gr de spanac congelat
- 250 gr ricotta
- 200 gr sunculita
- un ou ecologic sau de casa
- 125 gr mozzarella
- 2 rosii
- sare, piper, ulei de floarea soarelui sau de masline (sa nu fie extravirgin)

Intr-o tigaie prajim putin sunculita taiata cubulete. In alta punem putin ulei si prajim ceapa taiata Juliene si cateii de usturoi taiati fin. Lasam 2-3 minute, atentie sa nu se prajeasca, si apoi adaugam spanacul. Condimentam si lasam sa se caleasca pana scade apa lasata de spanac. Oprim focul si lasam 5 minute sa se racoreasca.

Intre timp intr-un bol amestecam ricotta cu oul si adaugam sunculita. Omogenizam. Adaugam spanacul si mai condimentam daca este nevoie.


Intr-un vas de yena punem sosul de rosii astfel incat sa acoperim fundul acesteia. Apoi asezam bucatile de cannelloni umpluzi cu compozitia de ricotta si spanac: intr-un posh/punga/ce folositi de obicei adaugati pe rand compozitie si umpleti tuburile de cannelloni.


Dupa ce ati aranjat frumos pastele, turnati sos de rosii din nou astfel incat sa acoperiti toata suprafata pastelor. Asezati apoi rosiile taiate feliute si mozzarella. Dam la cuptor pentru 30-35 de minute si servim cald.


Reteta e adaptata dupa cea a lui Jamie Oliver. Pastele cannelloni nu se fierb inainte de folosire (am mai vazut si retete in care se fierb insa nu este necesar, plus ca e o corvoada sa le dezlipesti dupa fierbere fara sa se rupa, etc). Pofta buna!