joi, 28 mai 2009

Tarta cu branza de vaci si capsuni

Yumiii .. de cand imi doream sa fac tarte. Aceasta e prima si nu m-a dezamagit: racoroasa, cu aroma capsunilor "romanesti". Serviti o portie :)


Reteta by Edith.

Jumatate din tarta a ajuns la viitorii nanasi ... actiunea facand parte din proiectul "Cadoul culinar" pe care sper sa il imbogatesc in viitor. Pe scurt: eu gatesc cate ceva si apoi ori chem prietenii in "vizita" ori pun la pachet si ma duc eu la prieteni, cu o bucata de tarta, niste bomboane de cioco, o prajitura, sau ma duc eu la prieteni si acolo gatim ceva cina, etc. Ideea e de a imparti alaturi de prieteni noul meu hobby, placerea de a gati. De obicei din deserturi gusta colegii de birou :)

Ingrediente: 8 portii
Aluat:
- 300 gr faina alba
- 150 gr unt nesarat
- 2 oua

Compozitie:
- 500 gr branza de vaci (daca este de casa si mai uscata inlocuiti macar jumatate din cantitate cu o crema de branza)
- 450 gr capsuni
- 150 gr zahar pudra
- un plic de gelatina
- 2 lg zeama de lamaie
- esenta de vanilie (optional)

Preparare:
1. Intr-un bol amestecati faina si untul (tinut in prealabil la temperatura camerei) pana veti obtine niste sfaramituri de aluat
2. Adaugati ouale si framantati un aluat pe care il puneti intr-o folie alimentara in frigider pentru 30 de minute.



3. Scoateti aluatul din frigider si intindeti o foaie intre 2 bucati de foi de copt. Asta va ajuta sa nu se rupa aluatul, sa nu se prinda.
4. Asezati foaia de aluat in forma de tarta unsa cu unt in prealabil. Aranjati cu mana foaia in forma pentru a lua forma tartei. Marginile le indoiti peste tava si apasand cu sucitorul le veti rupe frumos. (am vazut tehnica intr-o emisiune Jamie Oliver)
5. Puneti o bucata de foaie de copt in tarta (una folosita cand ati intins aluatul) si puneti fasole uscata sa acoperiti tarta. Eu am pus cam 300 gr (poate ajunge si mai putin). Acest lucru va impiedica aluatul sa creasca/sa se umfle.
6. Dati la cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute.




7. Cand este coapta tarta o scoatem din forma pe un grilaj si o lasam sa se raceasca.
8. Intr-un bol pisam capsunii: cu blender sau cu ustensila pentru cartofi piure (eu asa am facut)
9. In alt bol amestecam bine branza cu zaharul vanilat.
10. Gelatina se pune la inmuiat in 4-5 lg de apa, adaugam zeama de lamaie si o incalzim putin pentru a se dizolva (foarte mare atentie sa nu fiarba, astfel isi va pierde proprietatile)



11. Se amesteca capsunile cu pasta de branza si gelatina racita, se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza bine.
12. Se toarna in forma de tarta, nivelam si decoram dupa plac (capsuni, ciocolata rasa, etc)
13. Punem in frigider pentru cateva ore (eu am lasat-o de seara pana dimineata)
14. Serviti cu mare placere o felie.



Pofta buna!

2 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Superba ti-a iesit!

Bianca spunea...

@Ina ... esti tare draguta. Mersic.

Trimiteți un comentariu